چه شد بخشنامه فدراسيون فوتبال؟! دفاعيهي پزشكان ليگ برتر در برابر اتهام دوپينگ
پديده شوم دوپينگ همواره فضاي پاك و روح جوانمردانه ورزش را تهديد ميكند و هر زمان كه ورزشكاري گرفتار اين معضل ميشود بحث درباره عوامل و مقصران پديده دوپينگ بالا ميگيرد. اكنون مدتي است كه شيوع اين اتفاق در فوتبال ايران نگرانيهايي را به وجود آورده است. اما به راستي چه كساني بيشترين نقش را در حفاظت محيط ورزش از اين پديده شوم دارند. پزشكان تيمهاي ورزشي از جمله اين افراد هستند.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، در حال حاضر تيمهاي ليگ برتري فوتبال با استفاده از گروههاي پزشكي مختلف اين بحث را با جديت پيگيري ميكنند، هر چند كه برخي كارشناسان معتقدند هنوز حيطهي وظايف و اختيارات پزشكان در تيمهاي فوتبال تشريح نشده و گاهي فيزيوتراپها يا بدنسازهاي تيم كار پزشك را انجام ميدهند.
در هر صورت پزشكان تيمهاي ليگ برتري نيز در فضايي كه انگشت اتهام دوپينگ در فوتبال از مديران عامل تا بازيكنان باشگاه را هدف گرفته است، تلاش ميكنند تا با يادآوري سوگند پزشكي خود از اين اتهامات فاصله بگيرند، هر چند كه بعضي از آنها به طور ضمني به جدي نگرفتن اين موضوع در برخي باشگاهها اشاره ميكنند.
تيم فوتبال ذوبآهن اصفهان از جمله تيمهايي است كه چند فصل پيش از پديده دوپينگ ضربه خورد و "حميد شفيعي" بازيكن خود را از دست داد. با اين حال دكتر لطفيان پزشك تيم ذوبآهن درباره شرايط كنترل دوپينگ در اين باشگاه به ايسنا، گفت: بازيكنان از نخسين روز حضورشان در تيم، تحت نظر گروه پزشكي قرار دارند و بدون مشورت با من هيچ داوريي را مصرف نميكنند. ما در باشگاه ذوبآهن روش درماني و همچنين كلينيك مجهزي در اختيار داريم كه حتي خانواده بازيكنان نيز از همين كلينيك استفاده ميكنند و چندان نيازي نيست كه براي مسائل درماني به خارج از باشگاه مراجعه كنند. وي ادامه داد: حتي داروهايي كه به ورزشكاران تجويز ميكنيم از چند فيلتر ميگذرد تا براي آنها مشكل ساز نشود. ما يك بار بر سر موضوع حميد شفيعي از دوپينگ آسيب ديديم و به همين دليل به شدت با اين موضوع برخورد ميكنيم. هيچ بازيكني بدون اطلاع كادر پزشكي ذوبآهن دارو يا مكملي حتي در ساكش حمل نميكند و هرگاه كه قرار شود دارويي به دليل مصارف پزشكي توسط بازيكنان استفاده شود ضمن آنكه در گروه پزشكي باشگاه مورد بررسي قرار ميگيرد با كميتهي ضد دوپينگ فدراسيون فوتبال نيز در اين مورد مشورت ميكنيم. من نيز از آلوده شدن محيط فوتبال به پديدهي دوپينگ ناراحت هستم اما افراد سودجويي وجود دارند كه تلاش ميكنند با استفاده از سادگي بازيكنان به اهداف خود برسند و زماني متوجه فاجعه ميشويم كه گاهي عنوان ميشود برخي مربيان نيز بازيكنان را به اين كار تشويق ميكنند كه اين موضوع بسيار خطرناك است. چرا كه ديگر نميتوان دراين زمينه كاري انجام داد، در هر صورت بايد با افرادي كه اين داروها را وارد ميكنند و به صورت غيرقانوني آنها را در اختيار بازيكنان قرار ميدهند برخورد شود.
لطفيان خاطرنشان كرد: داراي مدرك پزشكي بوده و دورههاي پزشكي و ورزشي را گذرانده است و در مدت 10 سال فعاليت در كنار تيمهاي ورزشي در دورههاي ضد دوپينگ فدراسيون فوتبال نيز شركت كرده و با اين حال نسبت به فعاليت برخي افراد غيرمسئول كه داراي حداقل مدرك پزشكي از جمله پزشكي عمومي نيستند، در برخي تيمهاي فوتبال نگران است.
دكتر نجفي پزشك تيم ابومسلم كه عضو كميتهي مبارزه با دوپينگ استان خراسان نيز هست در اين باره به ايسنا، ميگويد: ورزشكاران به طور كامل از نظر تغذيه غذايي و همچنين مكملهايي كه استفاده ميكنند تحت نظر من قرار دارند، حتي درباره داروهاي مورد استفادهشان تحت نظارت قرار دارند البته بسياري از مكملها تنها جنبهي كمك كننده براي ورزشكاران دارد اما برخي داروها نيز با توجه به آنكه توان بازيكنان را افزايش داده و قدرت آنها را به صورت غيرمنصفانه زياد ميكند در فهرست داروهاي ممنوعه قرار دارد. متاسفانه بسياري از پزشكان خارج از محيط ورزش نيز با توجه به آن كه اطلاعي از داروهاي غيرمجاز ندارند مسكنها و يا داروهايي را تجويز ميكنند كه خاصيت دوپينگي دارند. حتي اين موضوع تيمهاي ورزشي را نيز تهديد ميكند چرا كه ممكن است فردي تخصص پزشكي داشته باشد اما بحث دوپينگ موضوعي كاملا تخصصي است و پزشكان بايد در آن تخصص كامل داشته باشند. متاسفانه در دورههاي اخير از كلاسهاي ضد دوپينگ كه توسط كميتهي مبارزه با دوپينگ فدراسيون فوتبال برگزار شده است استقبال چشمگيري از سوي پزشكان تيمها صورت نگرفته است در حالي كه آنها بايد اطلاعتشان را دراين زمينه افزايش دهند.
وي خاطر نشان كرد: در بحث دوپينگ نخستين اتهام متوجه بازيكنان است، حتي زماني كه يك بازيكن به دلايل پزشكي مجبور به استفاده از دارويي باشد بايد مراحل مختلفي طي شود و پس از هماهنگي با باشگاه و در صورتي كه هيچ داروي جايگزيني براي حل اين بيماري وجود نداشته باشد ابتدا بايد با كميتهي ضد دوپينگ هماهنگي لازم صورت گيرد و در صورتي كه مجوز اين كار صادر شد وي ميتواند از معافيت براي استفاده از اين دارو استفاده كند.
نجفي افزود: در كل تصور ميكنم با تغذيهي طبيعي ديگر نيازي به بسياري از داروها و مكملهاي غيرمجاز نيست.
دكتر سليماني پزشك تيم فوتبال پگاه گيلان نيز درباره سه سال حضورش در اين تيم اظهار كرد: در اين مدت تلاش كردم در تمامي دورههاي ضد دوپينگ كه توسط فدراسيون فوتبال و كميتهي ضد دوپينگ برگزار شد، شركت كنم كه خوشبختانه در اين دورهها توضيحات كامل درباره داروها و مكملهاي نيروزا عنوان شده است. ما بازيكنانمان را از هر نظر كنترل ميكنيم و حتي اگر براي يك سرمايهخوردگي ساده به استفاده از دارو يا ترزيق آمپول نياز باشد بازيكنان بايد ما را در جريان گذاشته و حتي اگر قرار است مصرف دارو در خارج از باشگاه صورت گيرد بايد با اطلاع كامل و تاييد گروه پزشكي تيم باشد.
وي درباره اين موضوع كه امكان دارد پزشك يك تيم براي در اختيار گذاشتن مواد نيروزا از سوي باشگاه تحت فشار قرار گيرد نيز گفت: خوشبختانه تاكنون چنين موضوعي در باشگاه پگاه براي من پيش نيامده، اما معتقدم كه در اين شرايط پزشك بايد مراجع ذيصلاح را مطلع كند. چرا كه در صورت بروز چنين اتفاقي پزشك تيم نيز مسئول خواهد بود.
سليماني كه پزشك عمومي است عنوان ميكند كه در دورههاي مختلف ضد دوپينگ كه در شهرهاي اصفهان و مشهد برگزار شده است شركت كرده اما در آخرين دورهي كلاسها به دليل همراهي تيم پگاه در اردوي دبي، حضور نداشته است.
اما دكتر تقوي پزشك تيم پيكان نيز كه سابقهي همكاري با كميتهي ملي المپيك و دفتر امور مشترك فدراسيونها را دارد، درباره موضوع كنترل دوپينگ در تيم فوتبال پيكان نيز ميگويد: آمار نشان ميدهد بيشترين مشكل در زمينه دوپينگ؛ بر اثر مصرف خودسرانه رخ ميدهد كه علت اصلي آن كمبود اطلاعات در اين زمينه است، در هر صورت بايد روابط گروه پزشكي و بازيكنان يك تيم آنقدر صميمانه باشد كه آنها بتوانند در تمامي زمينهها با پزشك تيم مشورت كنند و هيچ موضوعي را ساده نگيرند، حتي اگر يك ورزشكار به دندان پزشكي مراجعه ميكند و دارويي را مصرف ميكند بايد اين موضوع را به پزشك تيم اعلام كند.
وي افزود: با اين حال مسئوليت مستقيم استفاده از داروهاي نيروزا بر عهده بازيكن است و حتي اگر ثابت شود افراد ديگري در اين كار دخيل بودند از محكوميت بازيكن خطاكار كاسته نميشود.
تقوي خاطر نشان كرد: بسياري از داروهاي نيروزا داراي اثرات زيانبار هستند و تمامي مواردي كه در ميان 9 دسته دارو و سه روش ممنوع كه دوپينگ شناخته ميشوند ذكر شده است داراي مضراتي هستند كه حتي ميتواند به مرگ ورزشكار در ميدان ورزشي منتهي شود.
به گزارش ايسنا، در باشگاه صباباتري تهران نيز با جديت نسبت به داروهاي مصرفي از سوي بازيكنان حساسيت وجود دارد.
دكتر كياني پزشك تيم فوتبال صباباتري تهران در اين باره اظهار كرد: از ابتداي فصل با چندين اولويت در اين زمينه كار خود را آغاز كرديم، اول آن كه در تمامي اتاقها و رختكنهاي باشگاه نوشتهاي با اين مضمون به چشم ميخورد كه هيچ دارويي نبايد بدون اطلاع پزشك تيم مصرف شود. همچنين خود باشگاه داروهاي مكمل را در اختيار بازيكنان قرار ميدهد تا ديگر آنها براي اين كار به سراغ محلهاي ديگر نروند، ما تمامي نياز بازيكنان از جمله كربوهيدراتها، قرصهاي جوشان، ويتامين C و حتي كراتين را در اختيار بازيكنان قرار ميدهيم و يا آن كه هزينهي خريد اين داروها را به بازيكنان پرداخت ميكنيم تا آنها به طور كامل تحت نظر باشگاه داروهايشان را مصرف كنند. طي دو سال اخير 9 نمونهي آزمايش از بازيكنان صبا گرفته شده است كه تمامي آنها منفي بوده است.
پزشك صباباتري ادامه ميدهد: تمامي داروهاي خريداري شده از سوي گروه پزشكي يك بار ديگر توسط تيم ديگري در باشگاه چك ميشود تا به هيچ عنوان بازيكنان در خطر دوپينگي شدن نباشند.
وي افزود: بازيكنان نيز نبايد از گفتن مسائلشان به پزشك تيم هراس داشته باشند؛ حتي ممكن است گاهي يك بازيكن از پزشك تيم درباره مصرف داروي كدئيندار سوال كند، اين درست است.
پزشك تيم صباباتري كه دورههاي داروشناسي را گذرانده و تحصيلاتش در زمينهي روانشناسي است با اشاره به شركت در دورههاي مختلف ضد دوپينگ به ايسنا ميگويد: درآخرين دورهي اين كلاسها تصميم بر آن شد كه هر پزشكي كه دراين دورهها شركت نداشته است از نشستن بر روي نيمكت تيمها منع شود.
به گزارش ايسنا، دو نماينده فوتبال ايران در ليگ قهرمانان آسيا نيز بحث كنترل بازيكنانشان را در برابر دوپينگ بسيار جدي گرفته اند.
دكتر ربيعي پزشك تيم سپاهان اصفهان ميگويد: در باشگاه ما منشور اخلاقي براي بازيكنان وجود دارد كه يكي از بندهاي آن در رابطه با استفاده از داروهاي غيرمجاز است كه بازيكنان سپاهان از اين كار منع شده و در صورت انجام آن با مجازاتهايي روبهرو ميشوند.
وي ادامه داد: براي ما بسيار مهم است كه بازيكنان به طور كامل تحت نظر باشند، به خصوص زماني كه به پزشك خارج از باشگاه مراجعه ميكنند. چرا كه پزشكان عمومي به كرات استفاده از انواع كورتونها را براي كوچكترين عفونتها تجويز ميكنند. در حالي كه در بعضي موارد همچون آمپول "دگزا متازون" خاصيت دوپينگ دارند. تحقيقات نشان ميدهد كه اين آمپول از نظر شيوع چهارمين دارو در يكي از استانهاي بزرگ كشور بوده است. بنابراين در چنين شرايطي است كه بعضي از بازيكنان به صورت ناخواسته و تنها به دليل مصرف داروهاي پزشكي دچار مشكل ميشوند.
وي افزود: بحث كنترل و مبارزه با بحث دوپينگ مهمترين عامل در پيشگيري است و هر چه نظارت دقيقتر باشد از وقوع چنين حوادثي جلوگيري ميشود. از سوي ديگر وجدان كاري نيز اهميت بسياري دارد. من بدون آن كه به نام خاصي اشاره كنم بايد بگويم در فصل گذشته يك مربي بدنساز كه ادعا ميكرد در رشتههاي كشتي و وزنهبرداري قهرماناني را پرورش داده، به همراه يكي از مربيان فوتبال به سراغ تيمهاي ليگ برتري آمده بود و قصد داشت داروهاي غيراستاندارد و غيرمجاز را در اختيار بازيكنان بگذارد كه در اين زمينه حتي با فدراسيون پزشكي و ورزشي تماس گرفته شد اما اهميت چنداني به اين موضوع داده نشد.
ربيعي خاطرنشان كرد كه متاسفانه در بعضي مواقع هدف وسيله را توجيه ميكند و به همين دليل ورزشكاران يا تيمها براي موفقيت به سراغ داروهاي غيرمجاز ميروند اما اگر كميتهي ضد دوپينگ فعاليتش را بيشتر كند و وسايل مجهزتري در اختيار باشگاهها قرار گيرد ميتوان از اين مسائل جلوگيري كرد.
پزشك تيم سپاهان اصفهان دورههاي مبارزه با دوپينگ را در كلاسهاي كميته بينالمللي المپيك و فيفا گذارنده است و در سه كلاس مبارزه با دوپينگ فدراسيون نيز شركت داشته است.
چشمه ساري پزشك تيم فوتبال سايپا نيز به ايسنا گفت: هيچ كدام از بازيكنان سايپا اجازه ندارند بدون اطلاع كادر پزشكي دارو يا مكملي را استفاده كنند و حتي به آنها اعلام كردهام كه تلفن همراهام به صورت شبانه روزي باز است تا در اورژانسيترين موارد نيز پيش از مصرف دارو با من تماس بگيرند. ما در باشگاه دورههاي آموزشي را براي مقابله با دوپينگ برگزار كرديم و حتي بروشورهايي را جهت اطلاع بيشتر بازيكنان درباره داروها و مكملهاي ممنوعه در اختيار بازيكنان قرار داديم. شايد گروه پزشكي تيم سايپا از معدود گروههايي است كه با تمامي نفرات در تمامي دورههاي ضد دوپينگ شركت كرده و يكي از منظمترين باشگاهها در همكاري با كميتهي ضد دوپينگ فدراسيون فوتبال است.
دكتر برزو پزشك تيم پاس همدان با اشاره به اين كه در بعضي تيمها فيزيوتراپ يا بدنساز تيم كار پزشكي را انجام ميدهد، افزود: براي آنكه بازيكنان به صورت ناآگاهانه دچار مشكل دوپينگ نشوند بايد پزشكاني در كنار تيم باشند كه به علم پزشكي ورزشي و تمامي جزئيات داروهاي دوپينگ آشنايي داشته باشند.
وي افزود: ايزوله كردن محيط و نظارت بر بازيكنان به تنهايي كافي نيست بلكه بايد اطلاعات آنها را در زمينهي داروهاي نيروزا افزايش داد.
برزو خاطرنشان كرد: گاهي اوقات بازيكنان به صورت ناآگاهانه مكملهاي غذايي استفاده ميكنند كه از تقلبي بودن يا نبودن آن اطلاعي ندارند و ستاد مبارزه با دوپينگ ميتواند با آزمايش برخي مكملها و مجاز اعلام كردن آنها با مصرف ناآگاهانه اين داروها مبارزه كند.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات