• پنجشنبه / ۲۷ دی ۱۳۸۶ / ۱۶:۱۲
  • دسته‌بندی: ادبیات و کتاب
  • کد خبر: 8610-14684

در مراسم بزرگداشت سيدجعفر شهيدي عنوان شد: شهيدي در راه خرافه‌زدايي از عاشورا و اعتلاي فارسي قلم زد

در مراسم بزرگداشت سيدجعفر شهيدي عنوان شد:
شهيدي در راه خرافه‌زدايي از عاشورا و اعتلاي فارسي قلم زد

مراسم يادبود استاد سيدجعفر شهيدي امروز (پنج‌شنبه) در حسينيه‌ي ارشاد برگزار شد.

به گزارش خبرنگار بخش ادب خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، در ابتداي اين مراسم كه با حضور چهره‌هاي مختلف فرهنگي و سياسي همراه بود، سهيل محمودي كه اجري برنامه را به عهده داشت، با بيان اين‌كه بزرگداشت و تجليل از مقام معرفتي و علمي استاد شهيدي مصادف روزهايي است كه به استقبال تاسوعا و عاشوراي حسيني مي رويم، گفت:‌ اميدواريم ياد و خاطره‌ي شهيدان كربلا در جان ما هميشه شكوفا باشد؛ چرا كه استاد شهيدي نيز يكي از نگهبانان اين آتش عشق و محبت بود.

در ادامه، محمدسرور مولايي - پژوهشگر - پس از خواندن دو بيت از مرثيه‌ي شهيد بلخي، گفت: هميشه در ادب فارسي و بويژه حوزه‌ي نقد اين‌گونه بوده است كه مريدان در باب پيران، اندكي گرفتار درنگ و تأمل مي‌شدند؛ اما سعي مي‌كنم بدون آن‌كه گرفتار چنين احساسي شوم، آن‌چه را كه در مورد استاد شهيدي حقيقت دارد، بيان كنم.

او در ادامه گفت: در مقطع كارشناسي از محضر استاد شهيدي كسب فيض بسيار كرديم. او از سال‌هاي 45 و 46 در اين مقطع به تدريس متون دشوار زبان فارسي پرداخت. اين متون به دليل دشواري زبان براي دانشجويان زبان فارسي همواره با هراس بسيار همراه‌اند؛ اما استاد شهيدي با مهارت خود اين متون دشوار را براي ما آسان و شوق خواندن آن‌ها را در ما افزايش مي‌داد.

مولايي با اشاره به اين‌كه روش استاد در مقطع كارشناسي با ديگر مقاطع متفاوت بود، اظهار كرد: يكي از اصولي كه استاد هميشه بر آن پافشاري مي‌كرد، اين بود كه هرگز به گزيده و خلاصه‌ي درس‌ها اعتقاد نداشت و دانشجويان را ملزم مي‌كرد متون فارسي را نزد خودش قرائت كنند، كه اين كار ارزشمند مايه‌ي يادگيري بيش‌تر دانشجو مي‌شد و به فهم مطلب در ادب فارسي كمك بسياري مي‌كرد. بعدها اگر آن دانشجو توفيق مي‌يافت، مي‌توانست آن‌چه را كه آموخته بود، در حد حوصله و توان خود به نسل‌هاي بعد منتقل كند.

او عنوان كرد: استاد شهيد روزي در كلاس درس گفت، من از دو مرجع عاليقدر فتواي اجتهاد دارم؛ اما امروز با وجود بي‌مهري به زبان فارسي فتوا مي‌دهم، كسي كه در مقطع كارشناسي ارشد و دكتري زبان فارسي تحصيل مي‌كند، جهاد في‌ سبيل‌الله مي‌كند.

مولايي با ابراز تأسف از اين‌كه امروز بر غربت ادبيات فارسي افزوده شده است، گفت: درست است كه امروز از مقام بلند استاد تجليل مي‌كنيم؛ اما اين كار بيش‌تر دلگرمي براي فراموشي غربت زبان و ادب فارسي است.

او اظهار كرد: استاد شهيدي مقيد به ادب شرعي بود و در كار خود ايمان داشت. او پشتوانه‌ي عظيمي در زبان فارسي بود و جاي چنين اساتيدي به اين آساني‌ها پر نمي‌شود.

علي‌محمد سجادي - از همراهان استاد شهيدي در ارايه‌ي «شرح مثنوي معنوي» پس از استاد بديع‌الزمان فروزانفر - نيز با اشاره به نقش مؤثر شهيدي در زدودن خرافات از روزهاي تاسوعا و عاشوراي حسيني، گفت: استاد علاوه بر اعتقاد به سيدالشهدا (ع)، دو كتاب نيز در اين باب نگاشت و موفق شد به اين وسيله بسياري از گرد و غبارهايي را كه بر ساحت اين روزهاي نوراني وجود داشت، بزدايد.

او اضافه كرد: استاد شهيدي با وجود آن‌كه عربي‌دان، مجتهد و تاريخ‌دان بود، اما به عنوان حامي هويت ايران، يعني زبان فارسي، از هيچ كوششي در زمينه‌ي اعتلاي اين زبان فروگذار نكرد.

اين پژوهشگر با بيان اين‌كه امروز زبان فارسي مورد هجوم بسيار قرار گرفته است، گفت: يكي از اين هجمه‌ها از سوي فرنگيان و فرنگي‌مآبان است كه با استفاده از لغات بيگانه به خاطر اظهار فضل به زبان فارسي صدمه مي‌زنند.

سجادي افزود: هجمه‌ي ديگر در زبان فارسي، عربي‌گرايي افراطي است، يعني به جاي پاس داشتن زبان قرآن و حديث در حق خود، از لغات مهجور عربي در زبان فارسي استفاده مي‌كنند.

اين پژوهشگر زبان فارسي اظهار كرد: قلم شهيدي قلم خدمت‌گري به زبان فارسي است. در اين روزگار كسي همچون شهيدي وجود ندارد كه بتواند «دره‌ي نادره» را در اين تعداد صفحه به زبان فارسي ترجمه كند. قلم او همپاي قلم سعدي، عبدالرحمان فرامرزي و مرحوم دشتي است.

سجادي سپس عنوان كرد: آثار شهيدي چندين‌بار جايزه گرفتند؛ اما او حتا ديناري را خرج خانواده‌ي خود نكرد؛ بلكه آن‌ها را به معلماني كه در نقاط دورافتاده تدريس مي‌كردند، اهدا مي‌كرد. معتقد بود اگر دولت به آموزش و پرورش به معناي اخص رسيدگي نكند، نمي‌توان فرزندان اين مملكت را پرورش داد.

سجادي هجمه‌ي گريبان‌گير زبان فارسي را صدا و سيما معرفي و اظهار كرد: بسياري از افراد در صدا و سيما حتا نمي‌توانند يك غزل را بدون غلط بخوانند و كلمات عربي همچون گاها و خواهشا را به تكرار استفاده مي‌كنند و هر چند گفته شود كه زبان فارسي بزرگ‌تر از آن است كه اين موارد به آن آسيب برسانند، اما اگر زبان فارسي زاينده‌رود نيز باشد، با وجود چنين مواردي آسيب مي‌بيند.

او با اشاره به مناعت طبع شهيدي بيان كرد: خوشبختانه او از خانواده‌اي ثروتمند نبود؛ بلكه از خانواده‌اي اهل ديانت برخاسته بود. مناعت طبع او نسبت به دانشجويان نيز بسيار بود. بسياري از دانشجويان مقطع كارشناسي ارشد و دكتري دانشگاه آزاد به كلاس‌هاي او مي‌رفتند و روزي مسؤولان دانشگاه آزاد، چكي را به عنوان حق‌الزحمه براي استاد ارسال كردند؛ اما نپذيرفت، كه اين نشان مناعت طبع اوست.

سجادي افزود: استاد شهيدي در كار و عقيده‌ و رفتارش اعتدال داشت. او عارف بود؛ اما صوفي نبود. امروز در بسياري از نقاط و بويژه دانشگاه‌ تهران نوعي مثنوي‌ستيزي ديده مي‌شود. دكتر شهيدي با خرافه‌پرستي مخالف و روح او در برابر مولوي و مثنوي بسيار خاضع بود.

سجادي با اشاره به صبوري استاد شهيدي گفت: استاد، چه در بلا و چه در درد، صابر بود. فرزند او در زمان جنگ به شهادت رسيد و جسدش مفقودالاثر است؛ اما استاد هيچ‌گاه خم به ابرو نياورد و من حتا جرأت نكردم به او تسليت بگويم. با وجود بيماري هرگز از درد نمي‌ناليد و از امور مالي دنيا هيچ نداشت. كتابخانه‌ي دكتر در تهران به شهرداري اهدا شد و همچنين 10هزار جلد كتاب خود را به مؤسسه‌ي لغت‌نامه‌ي دهخدا داد و كتابخانه‌اي نيز در بروجرد - زادگاه خود - پايه‌گذاري كرد.

اين پژوهشگر با بيان اين‌كه قرار است يادنامه يا سوگ‌نامه‌اي براي استاد شهيدي فراهم شود، گفت: از مقام معظم رهبري به عنوان بالاترين مقام تا افراد پايين‌تر درخواست مي‌كنيم مقالات و آثار خود را براي اين يادنامه به مؤسسه‌ي لغت‌نامه‌ي دهخدا ارسال كنند.

سپس حجت‌الاسلام سيدعبدالله فاطمي‌نيا به سخنراني پرداخت و گفت: دين اسلام دين علم است. علامه استاد شهيدي هم مجتهد بود و ده‌ها تأليف و مقاله در شعب مختلف علوم داشت. در تاريخ هم كه جزوي از اجتهاد است، تخصص داشت.

او در ادامه بيان كرد: استاد شهيدي در زبان فارسي و در زبان عربي اديب بود. از عربي ترسيدن نوعي ارتجاع است؛ چرا كه سعدي نيز از بسياري كمالات عربي‌دانان بهره گرفته بود. شهيدي در زبان عربي تخصص داشت و امروز بدان سبب كه دين و فرهنگ ما از زبان عربي گرفته شده است، هرچه بيش‌تر از اين زبان بدانيم، بهتر است.

فاطمي‌نيا افزود: شهيدي در كتابش درباره‌ي امام حسين (ع) اجتهاد كرده است. در آن نكات تازه‌اي آورده‌ كه از بركات دانستن عميق زبان عربي و فارسي است.

او در ادامه اضافه كرد: استاد از شخصيت‌هايي بود كه بحق مولانا را تحليل كرد و درباره‌ي امام حسين (ع) نيز به تحليل سخن گفت.

در اين مراسم، سيدحسين شهيدي - فرزند سيدجعفر شهيدي - نيز از همه‌ي مردم، استادان، شاگردان استاد و همچنين مقام معظم رهبري و حجت‌الاسلام والمسلمين سيدمحمد خاتمي سپاسگزاري كرد و از برگزاري مراسم يادبود استاد در زادگاهش، بروجرد، در روز دوشنبه خبر داد.

انتهاي پيام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha