غمنامهي لسينگ براي دريافت نوبل ادبيات اينترنت نسل ما را به پوچي سوق داده است
جايزهي نوبل ادبيات 2007 شامگاه گذشته در حالي به "دوريس لسينگ" اعطا شد كه او بهعلت بيماري قادر به حضور در مراسم آكادمي سوئد نبود و ناشرش - "نيكولاس پيرسون" - متن سخنراني اين نويسنده را خواند.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، "دوريس لسينگ" كه اكنون 88ساله است، در سخنراني تقريباً طولاني خود به موضوعات متعددي اشاره كرد؛ از كودكياش در آفريقا و علاقه نداشتن جوانان در كشورهاي ثروتمند به كتابخواني تا انتقاد شديد از رهبران زيمبابوه بهعلت كوتاهي در مبارزه با فقر در اين كشور.
لسينگ نوشته بود: «جوانان در كشورهاي مرفه، علاقهشان را به كتابخواني از دست دادهاند و در عوض ترجيح ميدهند با تلويزيون و اينترنت خود را مشغول كنند. اين انقلابي است كه هنوز تأثيرات آن بر جهان بهدرستي مشخص نشده است. چگونه ما و اذهان ما توسط اينترنت تغيير پيدا ميكند. اينترنت كل نسل ما را بهسوي پوچي سوق داده است. ما در فرهنگ شكستهاي زندگي ميكنيم كه مردم هيچ نميخوانند و از دنيا اطلاعي ندارند. در حاليكه كشورهاي فقير آفريقايي كه قادر به خريد غذاي خود نيستند، تشنهي كتابخواني هستند. عطش آنها براي كتابخواني يك واقعهي شگفتانگيز است كه همهجا قابل مشاهده است.»
اين نويسندهي انگليسي زادهي كرمانشاه در ادامهي سخنراني خود آورده بود: «اغلب از نويسندگان ميپرسند شما چگونه مينويسيد؟ با يك ماشين تايپ؟ اما سؤال اصلي اين است كه آيا شما تاكنون جاي خلوتي پيدا كردهايد كه بتوانيد در آنجا بنويسيد؛ جاييكه در آنجا بتوانيد راحت تمركز كنيد و كلماتي را كه شخصيتهاي شما آنها را بر زبان ميآورند، پيدا كنيد. اگر نويسندهاي نتواند چنين مكاني را پيدا كند، شعرها و داستانهايش محكوم به شكست خواهند بود. نويسندگان هر زمان يكديگر را ميبينند، در مورد چنين مكاني با هم صحبت ميكنند.»
"لسينگ" در بخشي از متن سخنرانياش، "روبرت موگابه" - رييس جمهور زيمبابوه - را متهم كرده بود كه با "قلمرو ترسي" كه ايجاد كرده، فرصت كتابخواني يا كتابنويسي را از مردم اين كشور گرفته است. وي اشاره كرده بود، نرخ تورم هشتهزاردرصدي در زيمبابوه كه بالاترين ميزان در كشورهاي جهان است، امكان هرگونه خريد كتاب را از شهروندان آن گرفته است.
او همچنين نوشته بود: «ميگويند مردم از دولتي كه شايستهشان است برخوردارند، اما فكر ميكنم دربارهي زيمبابوه اينگونه نيست. قبل از آنكه حكومت ترسناك موگابه روي كار بيايد، خريد يك كتاب انگليسي در زيمبابوه با درآمد چند ماه آنها برابر بود، اما بعد از روي كارآمدن موگابه، اكنون براي خريد يك كتاب بايد درآمد چند سال را به آن اختصاص داد. زيمبابوه هيچ نويسندهاي از خود نخواهد داشت، و حداقل در زمان حكومت موگابه اينطور خواهد بود.»
به گزارش رويترز، "لسينگ" در بخشي از متن سخنراني خود به خاطرات تلخش از آفريقا اشاره و اظهار كرده بود: «من معلمي را در مدرسه ديدم كه هيچ كتاب درس و حتا گچي براي نوشتن بر روي تخته سياه نداشت، اما به دانشآموزان خود كه همگي شش تا 18ساله بودند، از طريق كشيدن سنگ روي گرد و خاك درس ميداد و فرياد ميزد: "2 ضرب در 2؟". من دختر نوجواني را ديدم كه بدون كتاب درسي، با كشيدن تكهاي چوب روي خاك، الفبا ميآموخت، در حاليكه پس از طلوع خورشيد، همهي نوشتههاي او از بين ميرفتند.»
لسينگ نوشته بود: «من در آستانهي در ايستادهام و نظارهگر ابرهايي هستم كه خاك را به آنجايي ميدوانند كه به من گفتهاند هنوز جنگل بكري در آنجا هست...»
مراسم اعطاي جوايز نوبل در ديگر بخشها روز دوشنبه برگزار خواهد شد.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات