سازمان خصوصي سازي بايد تكليف خود را در مورد نحوه فروش خرد سهام و نحوه فروش عمده مشخص كند و در صورت فروش خرد استراتژي پنج درصدي را ادامه داده ولي اگر تمايل به عرضه بلوكي دارد بلوكهاي بالاي 50 درصد عرضه كند.
عباس علي حقاني نسب ـ كارگزار بورس اوراق بهادار ـ در گفتوگو با خبرنگار بورس خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، عرضه 20 درصدي مس و روند خصوصي سازي در كشور را مورد توجه قرار داد و گفت: به منظور تقويت طرف تقاضا متناسب با افزايش عرضه بحث فروش اقساطي در سطح خرد نيز بايد متناسب با افزايش عرضه سهام صورت گيرد.
وي با اشاره به اينكه تمايل سرمايهگذاران خارجي به عرضههاي بالاي 50 درصد به منظور كنترل و مديريت شركت است خاطرنشان كرد: در عرضه 20 درصدي به دليل اينكه صنعت ملي مس از صنايع استراتژيك كشور است به نظر ميرسد دولت تمايلي به حضور سرمايهگذاران خارجي نداشته و در نتيجه شركتهاي شبهه دولتي آن را خريداري كردند.
حقاني نسب با بيان اينكه آيا در اينصورت خصوصيسازي واقعي انجام شده است؟ اظهار كرد: تا زمانيكه مديريت صندوقها دولتي و نيمه دولتي هستند اين روند ادامه دارد ولي در آينده با واگذاري مديريت آنها ديگر متعلق به دولت نبوده و روند خصوصي سازي طي ميشود.
وي با بيان اينكه روش فروش بلوك بين اين دو (20 درصد يا 30 درصدي) نميتواند مورد استقبال بازار قرار گيرد ادامه داد: يا دولتي ميخواهد سهام را خرد بفروشد كه متقضايان باهدف سرمايهگذاري سهام و دريافت سود سهام بازده سهام را گرفته يا بايد عمده بفروشند تا سرمايهگذاران با هدف كنترل مديريتي شركت و تقويت شركتها تقاضا ايجاد كنند. بلوك 20 درصدي با وجو اينكه سهم بزرگي از منابع پرتفوي شركتها را ميگيرد اما نميتوانند مديريت را بدست بگيرند در نتيجه تقاضا براي اينگونه بلوكها بسيار ضعيفتر است بنابراين اگر بلوك پنج درصدي در بازار عرضه شود متقاضي براي خريد بسيار بيشتر از متقاضيان براي بلوك 20 درصد در بازار وجود دارد.
وي گفت: فردي كه پنج درصد سهام را ميخرد با فردي كه 20 درصد سهام را ميخرد تفاوتي نميكند. زيرا كه عرضه 20 درصدي با پنج درصدي از لحاظ مديريتي هيچ تفاوتي با هم ندارند بنابراين تقاضا براي بلوكهاي پنج درصدي بيشتر است.
اين كارگزار بورس در ادامه با اشاره به افزايش قيمت سهام مس گفت: به دليل اينكه در زمان بسيار كوتاه تغييراتي در قيمت ايجاد شده عدهاي از متقاضيان نتوانستند برنامهريزي كرده و عقبنشيني كردند بنابراين تغييرات غيرقابل پيشبيني زمان بيشتري ميطلبيد كه متاسفانه به آن توجه نشد.
او ادامه داد: در عرضههاي بعدي بايد زمان مورد توجه قرار گرفته و دولت در عرضه سهام برنامهريزي جدي انجام داده و در صورت عرضه بلوكي با حداقل سه ماه قبل تاريخ آن را مشخص كرده و آگهي منتشر كند در زمان آگهي و عرضه نيز از قبل اعلام شود تا خريداران به منظور تامين منابع اين عرضهها اقدامات لازم را انجام دهند.
انتهاي پيام
نظرات