در مذاكرات زيارتي ايران و عراق مطرح شد: پيشنهاد نخست وزير عراق افزايش زايران ايراني تا پنج ميليون است در توافق جديد از هزينههاي اضافي بپرهيزيد
مذاكرات زيارتي ايران و عراق صبح امروز (27 شهريورماه) با حضور رييس سازمان حج و زيارت ايران و سرپرست وزارت گردشگري و آثار باستاني عراق با هدف بازنگري در توافق زيارتي دو كشور و امضا قرارداد جديد آغاز شد.
به گزارش خبرنگار بخش حج و زيارت خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، مصطفي خاكسار قهرودي ـ رييس سازمان حج و زيارت ـ در ابتداي اين نشست اظهار كرد: حضور هيات سياحهي عراق در ايران نشانگر نقطهي قوت دولت عراق و ارادهي جدي اين كشور براي انجام هماهنگيهاي لازم با هدف ارايهي خدمات مطوب و شايسته براي زايران عتبات عاليات عراق است.
جاسم محمد جعفر ـ وزير ورزش و امور جوانان و سرپرست وزارت گردشگري و آثار باستاني عراق ـ نيز بيان كرد: خرسندم كه در ابتداي سفر به ايران، به شهر قم سفر كرديم و در آن شهر به نتايج خوبي دست يافتيم و اميدواريم اين نشست نيز موثر باشد.
وي با اشاره به تاكيدهاي نخست وزير عراق به حضور دايم اين هيات در ايران براي ارايهي بهترين خدمات به زايران عتبات عاليات فقط به قصد دريافت ثواب و برقراري ارتباط جدي ميان دو كشور، گفت: پيشنهاد نخست وزير عراق افزايش تعداد زايران ايراني در عتبات عاليات عراق در پايان سال 2008 ميلادي به پنج ميليون نفر است.
سرپرست وزارت گردشگري و آثار باستاني عراق افزود: ما در كشوري زندگي ميكنيم كه حدود 130 هزار سرباز بيگانه در آن حضور دارند و مسايلي خارج از ارادهي ما صورت ميگيرند. بنابراين برخي فعاليتها در آنجا محدود است و امكان دارد، ايرانيها با مشكلاتي در اين كشور مواجه شوند و دستگيريهايي رخ دهند كه اميدواريم، اينگونه اتفاقها تكرار نشوند و ايرانيها عذرخواهي ما را بپذيرند.
وي ادامه داد: دو ملت ايران و عراق روابط مستحكمي دارند؛ گرچه رژيم پوسيدهي قبلي برعكس اين جهت حركت ميكرد، اما ما در راستاي استحكام اين روابط حركت ميكنيم و اميدواريم بيشتر شود و مشكلات مرزي و رواديد نيز رفع شوند و براي طلبها و بدهيها ديگر روبهروي هم ننشينيم و روزي مانند كشورهاي حوزهي خليج فارس پيشرفت كنيم. اميدواريم اين رابطه ميان دو ملت بهتر از گذشته شود.
جاسم محمد جعفر بيان كرد: حقيقت اين است كه حضور در اين نشست بهمعني نگاهي به آينده است و اميدواريم، سبب شود، مشكلات موجود در عمليات زيارتي دو كشور به حداقل برسند. اين هيات براي همين به ايران سفر كرده است تا صفحهاي جديد بگشايد و جدول تنظيم حضور زايران ايراني را در عراق بيشتر كند.
در ادامهي اين نشست، حمود محسن اليعقوبي ـ رييس هيات سياحهي عراق و سخنگوي اين هيات ـ نيز گفت: نخست وزير و سرپرست وزارت گردشگري و آثار باستاني عراق اميدوارند، هرچه در گذشته بوده است، ناديده گرفته و صفحهي جديدي در روابط زيارتي دو كشور گشوده شود و آنچه را كه در يك سال و هشت ماه گذشته اتفاق افتاده، صفحهاي تمامشده تلقي كنيم.
وي افزود: اكنون اين هيات در ايران است تا تمام قوانين مشكلساز را آسان كند تا به نتايج بهتري دست يابيم.
رييس سازمان حج و زيارت ايران نيز در ادامهي نشست ضمن اينكه درخواست كرد، سلامش را به نوري مالكي ـ نخست وزير عراق ـ برسانند، اظهار داشت: اين گفتهها، حكايت از عزم و نيت خالصانهي دولت عراق براي رفع مشكلات زايران عتبات عاليات عراق دارند.
مصطفي خاكسار قهرودي افزود: پايهي اين مشكلات، شرايط خاص و ويژهي عراق و وجود نيروهاي بيگانه در اين سرزمين مقدس است.
وي با اظهار خرسندي از پايان دوران تاريك حكومت بعث در عراق، عنوان كرد: از دوران تاريك در عراق، دردها و رنجهايي بهعنوان خاطرهي تلخ براي دو ملت ايران و عراق بهجا ماندهاند كه بايد فراموش شوند؛ اما بهراحتي اين كار صورت نميگيرد، چون همچنان دخالتهاي بيگانگان در عراق و سرنوشت مسلمانان اين كشور وجود دارند.
به گفتهي او، هيچيك از اين دردها، وسعت و اهميت روابط مردم مسلمان دو كشور را نميتوانند كاهش دهند و تاثير در آيندهي آنها بگذارند.
معاون وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي ادامه داد: دخالت كردن و حضور نيروهاي بيگانه در عراق، اساس بروز مشكلات در اين كشور است و اميدواريم هرچه زودتر شاهد صحنهاي باشيم كه اختيار ادارهي اين كشور مقدس به مردم عزيز، توانمند و مسلمانان آن سپرده شود و سر سوزني دخالت بيگانگان، مشكل و حادثهاي را براي مردم اين كشور نتواند بهوجود آورد.
وي بيان كرد: آنچه ما را وارد ميكند، در تعميق روابط دو كشور بكوشيم و مشكلات گذشته، مانعي جدي در اين مسير ايجاد نكنند، اعتقادات و منافع مشترك است كه ما را بر آن ميدارد، بهعنوان برادر ديني در همهي زمينهها كمك و در انجام آن قيام كنيم.
رييس سازمان حج و زيارت گفت: اگر شاهد اين شرايط كه اكنون در عراق وجود دارد، نبوديم موضوعي بهعنوان هماهنگي و رفع مشكلات در سفر زايران به عراق وجود نداشت كه حالا براي آن مذاكره كنيم و وجود شرايط غير عادي در اين كشور است كه مشكلاتي را ايجاد كرده، همان گونه كه سرپرست وزارت گردشگري و آثار باستاني عراق اشاره كرد.
وي افزود: طبيعي است كه روزبهروز شاهد بهبود اوضاع در اعزام و زيارت زايران در عتبات عاليات عراق باشيم و برپايي چنين نشستي براي دستيابي به تصميمهايي براي بهتر شدن شرايط، ضرورت دارد. اميدواريم نتايج اين جلسه در نشستهايي پيگيري و زمينهي پيشرفت آن فراهم شود.
قهرودي تاكيد كرد: توجه مسؤولان دو كشور به فعاليتهاي خود براي دستيابي به شرايط عادي و مناسب ضروري است.
وي ادامه داد: بهدليل اينكه هدف زايران براي زيارت عتبات عاليات عراق مقدس است و ارايهي خدمات به اين افراد با نگاه ثواب و جلب رضاي خداوند متعال و اولياي او صورت ميگيرد، بايد اين نگاه در ارايهي خدمات نيز مقدس باشد و ما نگران هستيم، كاري را كه بايد براي زايران در عراق انجام شود، انجام ندهيم و آنگاه در هر دو دنيا دربرابر خداوند پاسخگو باشيم.
او با تاكيد بر اينكه براي رفع مشكلات گذشته بايد بهعنوان تكليف اقدام كرد، گفت: فراموش نكردهايم، زماني كه مردم ايران در كمك به عراق براي از ميان رفتن حاكميت طاغوت مبارزه ميكردند و آرزو داشتند، در وراي سقوط اين حكومت، دستيابي به زيارت عتبات عاليات عراق به سهولت فراهم شود.
قهرودي تصريح كرد: اكنون كه همهي موانع، جز حضور بيگانگان در اين كشور رفع شدهاند، سخت است كه بپذيريم، موانع عادي راه دستيابي به اين هدف ديني را سخت و با مانع روبهرو كنند.
به گفتهي او، رفع اين مشكلات ناخواسته با توجه به هدف مسؤولان دولت عراق براي رفع آنها و اهتمام عملي و جدي كه ديده ميشود، به حسن تدبير و اراده نياز دارد تا شرايط مناسبي براي ارايهي خدمات مطلوب به زايران ايجاد شود.
رييس سازمان حج و زيارت بيان كرد: اتفاقي كه در گذشته رخ داده، تابع شرايط خاص آن دوران بوده است و توافقات انجامشده نيز تابع همان شرايط و دوران بودند. بنابراين با توجه به شرايط جديد بايد آن توافقها كنار گذاشته شوند و با توجه به وضعيت موجود، تفاهمنامهاي جديد با اين نگاه كه خدمت به زايران وظيفهي ديني است، تنظيم شود.
وي اظهار داشت: توافقها روي كاغذ حداقل وظايف است و بايد براي اجراي آن پايبند بود و بايد بهعنوان وظيفهي ديني فراتر از آنچه بايد انجام شود، عمل كنيم كه هر دو طرف به اين موضوع توجه دارند. بنابراين نگاه مسؤولان ايراني و عراقي بهعنوان خدمتگذاران اين ميدان، مقدس است و زايران نيز انتظار دارند، مسؤولان با اين رويكرد به كار بينديشند و از همهي وظايف و هزينههاي غير ضروري بپرهيزند و شرايط را براي توفيق بيشتر زيارت عتبات عاليات عراق سهلتر كنند.
رييس سازمان حج و زيارت گفت: چون مردم سفري را انجام ميدهند و خدمتگذاران خدمتي ارايه ميكنند، پس بايد هزينهي اين خدمات پرداخت شود و انتظار نداريم كه فقط براي ثواب اين كار انجام شود و به هزينههاي سفر توجهي نشود.
جاسم محمد جعفر ـ سرپرست وزارت گردشگري و آثار باستاني عراق ـ نيز در ادامه گفت: بايد در اين نشست، توافقنامهي پيشين قطعي شود و در اين مذاكرات به توافقنامهي جديدي دست يابيم.
رييس سازمان حج و زيارت نيز موافقت كرد كه توافقهاي پيشين فراموش و توافقهاي جديدي تنظيم شوند.
به گزارش خبرنگار ايسنا، اين مذاكرات امروز و فردا در سازمان حج و زيارت ادامه دارند و مذاكرات صبح امروز نيز بدون حضور خبرنگاران ادامه يافت و گفته شد، توافقنامهي قطعيشده در اين نشست فردا امضا ميشود.
در اين مذاكرات، مديران كل حج و زيارت ايلام و خوزستان بهعنوان مسؤولان مرز مهران و شلمچه و نمايندگاني از امور بينالملل و صدور خدمات فني وزارت راه، سازمان هلال احمر ايران، سازمان حمل و نقل جادهيي و پايانههاي كشور و رييس دفتر نمايندگي سازمان حج و زيارت در عراق، مدير كل پليس مهاجرت و اتباع خارجي ناجا و معاون ادارهي كل امور مرزي و مبارزه با قاچاق كشور و معاون سازمان حج و زيارت در امورعتبات مقدسه از ايران و نمايندگي از سفارت عراق در ايران، ادارهي حقوقي حمل و نقل، وزارت بهداشت و عضو شوراي استان كربلا و نمايندگي گردشگري اين شهر همراه مسؤولان وزارت گردشگري و آثار باستاني عراق در قالب هيات عراقي حضور داشتند.
اين هيات تا پايان هفته در ايران خواهد بود و پس از سفر به مشهد، ايران را ترك ميكند.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات