پس از شمس، فرهنگستان هنر شاهنامهكشي نقاشان ايران را منتشر ميكند
شاهنامه شاه طهماسب با يكصدو18 مينياتور منتشر ميشود.
به گزارش بخش هنرهاي تجسمي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، فرهنگستان هنر اعلام كرده است، در حاشيه همايش ملي شاهنامهنگاري، شاهنامه شاه طهماسب را با همكاري و موزه هنرهاي معاصر تهران تا پايان امسال منتشر ميكند.
شاهنامه شاه طهماسب با مقدمهاي تحليلي- توصيفي به قلم زهرا رهنورد و به زبان انگليسي منتشر خواهد شد.
اين شاهنامه كه مزين به يكصدو18 نقش از نفيسترين نقاشيهاي عصر صفوي است، مراحل پاياني انتشار را طي ميكند و قرار است در قطع رحلي سلطاني بهچاپ برسد.
شاهنامه شاه طهماسب، نفيسترين شاهنامه عصر صفوي با 258 مجلس نقاشي از افسانهها، اساطير و داستانهاي شاهنامه بهشمار ميرود كه با منظومهي حماسي در يكهزار و 200صفحه به خط نستعليق درآمده است.
همايش ملي شاهنامهنگاري ارديبهشت ماه 87 در تهران و زابل برگزار ميشود.
به گزارش ايسنا، اصل اين شاهنامه در معاوضهي هنري با نقاشيهاي ويليام دكونيگ به در دورهي رياست سيدمهدي حجت در سازمان ميراث فرهنگي به ايران بازگشت.
گفته ميشود كه خروج شاهنامه طهماسبي از كشور از غرب ايران و عبور از مرزهاي عثماني صورت گرفته است.
گويا سال 1800 ميلادي اين كتاب جزو كتابخانهي سلطنتي عثماني در استانبول بوده است، اما در سال 1903 ميلادي در پاريس ديده شده و در نمايشگاهي از آثار هنري اسلامي در موزه هنرهاي تزييني آن شهر شركت داده ميشود.
ميگويند در اين دوران شاهنامه طهماسبي به "بارون ادموند روچيلد" تعلق داشته است.
سال 1959 ميلادي آرتور هوتن، بازماندهي كارخانههاي بلورسازي كورنينگ آنرا از نوه بارون روچيلد خريده و شاهنامه طهماسبي در محافل هنري اروپا به "شاهنامه هوتن" تغيير نام ميدهد.
او سال 1970 براي رهايي از بدهي مالياتي، 78 صفحه از اين شاهنامه را به موزهي متروپوليتن هديه ميكند. اواسط دهه 1970، نامهاي به دولت ايران مينويسد و پيشنهاد ميكند باقي نسخه را به قيمت 20 ميليون دلار به ايران بفروشد. اما گويا دولت ايران كه در آن زمان دچار كمبود منابع ارزي است، موفق به خريد بقيهي نسخهها نميشود.
پس از آن هفت مجلس از نقاشيهاي شاهنامه در حراج كريستي لندن به قيمت 1/3 ميليون دلار حراج ميشوند. چند سال بعد، 41 نقاشي در گالري اگينو در لندن فروخته ميشوند و از آن ميان تنها يك نسخه براي موزهي تازهتاسيس رضا عباسي خريداري ميشود.
سال 136، هوتن برگهاي باقي مانده از شاهنامه طهماسبي را بهطور اماني به بانك لويدز لندن ميسپارد و از كريستي ميخواهد آنها را هم حراج كند. كريستي هم در طي دو سال 14 برگ از اوراق شاهنامه را ميفروشد. همزمان با درگذشت هوتن، از 258 مجلس نقاشي هاي نسخه، 118 مجلس باقيمانده است.
بنا بر اين گزارش، سال 1372 دولت ايران با پيشنهاد فرزند هوتن كه بنا به وصيت پدر مامور فروش شاهنامه شاه طهماسبي شده است، موافقت ميكند و براي بازپسگيري اين شاهنامه يكي از تابلوهايي را ميگويند در ايران قابل نمايش نبوده، با 118 برگ از شاهنامه طهماسبي معاوضه ميكند بنابراين تابلوي زن شماره سه دكونينگ بهخانواده هوتن و 118 برگ باقيمانده از شاهنامهي طهماسبي، به ايران بازميگردد.
به گزارش ايسنا، فرهنگستان هنر پيشتر نيز "شمس فرهنگستان" را با دبيري سيدمهدي حسيني به هنرمندان نقاش و نگارگر ايران سفارش داد و كتابت آنرا به صداقت جباري - هنرمند نقاش و خوشنويس - سپرد.
در اين كتاب 50 هنرمند معاصر 50 غزل شمس تبريزي را بهتصوير كشيدهاند.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات