گشايش مجتمع پتروشيمي نوري (برزويه) مجري طرح آروماتيك چهارم، كلنگزني طرح متانول چهارم ايران و ونزوئلا، عمليات تسطيح وآمادهسازي سايت فازهاي 17 و 18 پارس جنوبي و كلنگزني ساخت پالايشگاه فازهاي 15 و 16 پارس جنوبي از جمله مهمترين اقدامات انجام شده در سفر امروز (دوشنبه) محمود احمدينژاد و هوگو چاوز، مهمان ونزوئلايي او بود.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) در حالي بزرگترين واحد آروماتيك جهان در عسلويه به بهرهبرداري رسيد كه قرار است سالانه 5.4 ميليون تن محصول از آن به دست آيد. در اين ميان يك ميليون و 280 هزار تن در سال محصولات اصلي پارازايلين، بنزن و اتوزايلين، سه ميليون و 178 هزار تن محصول فرعي از قبيل محصولات سنگين اروماتيك سنگين، رافينيت، محصولات سبك، گاز مايع و پنتان خواهد بود. خوراك اين مجتمع ميعانات گازي و بنزين پيروليز است كه بهترتيب، از پارس جنوبي و پتروشيمي جم تهيه خواهند شد.
اين در حالياست كه دانش فني واحد آروماتيك چهارم در اختيار شركتهاي ISP فرانسه و توره ژاپن است و كنسرسيوم مهندسي و خريد تجهيزات (EP) را شركت ايراني ساوه، تويو و ال جي از ژاپن و كره برعهده دارند.
در ميان ساير واحدهاي آروماتيكي كشور، پتروشيمي بزرويه، سالانه يك ميليون و 280 هزار تن محصولات اصلي در رتبه اول و آروماتيك سوم (پتروشيمي بوعلي سينا)، آروماتيك دوم (بندر امام (ره)) و آروماتيك اول (پتروشيمي اصفهان) در اين زمينه با توليد 610، 370 و 200 هزار تن در سال در ردههاي بعدي قرار دارند.
پس از افتتاح اين مجتمع با موافقت رييسجمهور نام مجتمع برزويه به نوري تغيير يافت. نوري از طراحان اين مجتمع بود كه چندي پيش دار فاني را وداع گفت.
* كلنگزني ساخت طرح مشترك واحد متانول ايران و ونزوئلا
در اين روز همچنين ساخت مشترك طرح متانول، به منزله اتحاد خليج فارس و درياي كارائيب آغاز شد.
قرار است در اين طرح مشترك ايران و ونزوئلا مجتمعي با ظرفيت توليد ساليانه يک ميليون تن متانول و با سهم مشارکت برابرميان شرکت ملي صنايع پتروشيمي ايران و شرکت پتروشيمي ونزوئلا در سايت دو پتروشيمي منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس ساخته شود. در اين طرح مشترك قرار است با تاسيس شرکت مشترک پتروشيمي در ايران و ونزوئلا، يک واحد متانول در منطقه عسلويه و يک واحد در کشور ونزوئلا ساخته شود.
در اين باره دستيابي آسان به بازارهاي آمريکاي لاتين و برزيل براي ايران و دسترسي مناسب به بازارهاي خاورميانه مانند هند و پاکستان براي طرف ونزوئلايي امکان پذير خواهد شد.
* كلنگ ساخت پالايشگاه فازهاي 15 و 16 امروز به زمين خورده شد
به گزارش ايسنا كلنگزني پالايشگاهها فازهاي 15 و 16 پارس جنوبي قدم ديگر براي توسعه پايتخت اقتصادي ايران بود.
در حال حاضر عمليات مهندسي بخش پالايشگاه اين دو فاز 15 درصد پيشرفت فيزيكي دارد. نقشه جانمايي پالايشگاه تاييد شده و براساس اين نقشه عمليات خاكي زمين 160 هكتاري پالايشگاه با حضور رييس جمهور و كلنگزني توسط ايشان، شروع شد. در اين راستا قرارداد تهيه شش دستگاه توربوكمپرسور پالايشگاه با سازندگان داخلي نهايي شده است؛ همچنين قرارداد ساخت مخازن مخصوص گاز مايع نيز با سازندگان داخلي منعقد شده است.
در بخش خطوط لوله دريا دو خط لوله 32 اينچي در مجموع به طول 210 كيلومتر گاز ترش را از مخزن پارس جنوبي به پالايشگاه فازهاي 15 و 16 منتقل ميكنند. در اين خصوص 210كيلومتر خط لوله 32 اينچ و 210 كيلومتر خط لوله چهار اينچ سفارش داده شده است.
شيوه تامين مالي اعتبار دو ميليارد و 97 ميليون دلاري پروژه در قرارداد براساس حساب ذخيره ارزي است كه در اين راستا مجوز برداشت يك ميليارد دلار از حساب ذخيره ارزي داده شده كه به تلاش براي تامين موافقت از بانك صنعت و معدن ـ بانكي كه از طرف حساب ذخيره ارزي وام ميدهد ـ براي تامين اين مبلغ ادامه دارد.
البته در حال حاضر از مبلغ يك ميليارد دلاري كه قرار بوده حساب ذخيره ارزي بپردازد هيچ پولي دريافت نشده است همچنين شركت ملي نفت هر سال به صورت بودجه مبلغي را در اختيار پروژه قرار ميدهد.
توسعه فازهاي 15 و 16 پارس جنوبي به منظور توليد روزانه 50 ميليون مترمكعب گاز شيرين براي مصرف شبكه داخلي كشور، 80 هزار بشكه ميعانات گازي، 400 تن گوگرد و توليد سالانه يك ميليون و 50 هزار تن گاز مايع و بيش از يك ميليون تن اتان صورت ميگيرد.
اتان توليد شده در اين مجتمع به مصرف مجتمعهاي پتروشيمي منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس ميرسد و گاز مايع، گوگرد و ميعانات گازي توليد شده در اين فازها به خارج از كشور صادر ميشود.
ساخت فازهاي 15 و 16 طرح توسعه پارس جنوبي به كنسرسيومي متشكل از سازمان گسرتش و نوسازي صنايع ايران، شركت مهندسي و ساختمان صنايع نفت و شركت مهندسي و تاسيسات دريايي ايران با مسووليت تضامني واگذار شده است.
عمليات ساخت اين پالايشگاه با اعتبار دو ميليارد و 97 ميليون دلار را كنسرسيومي متشكل از قرارگاه سازندگي خاتم الانبياء(ص) و شركتهاي مهندسي و ساخت تاسيسات دريايي ايران (IOEC)، ايزو ايكو و صنايع فراساحل (صف) آغاز كردهاند. طبق برنامه اوليه اين دو فاز بايد در مدت 52 ماه ساخته شوند.
* عمليات تسطيح و آمادهسازي سايت فازهاي 17 و 18 آغاز شد
و بالاخره آغاز عمليات تسطيح و آمادهسازي سايت فازهاي 17 و 18 عسلويه گام چهارم سفر امروز رييسجمهور به اين منطقه بود.
مراحل مهندسي طرح توسعه فازهاي 17 و 18 پارس جنوبي در مجموع دريا و خشكي 40 درصد پيشرفت داشته است كه تاكنون در مجموع عمليات انجام شده، 120 ميليون يورو از طريق بانك مركزي و 200 ميليون دلار از منابع داخلي شركت ملي نفت دريافت شده است.
در اين زمينه در بخش خط لوله و خريد مواد و كالاي لوله بيش از 20 درصد، در بخش خشكي حدود پنج درصد و در بخش دريا حدود هفت درصد پيشرفت فيزيكي پروژه بوده است.
مجموع هزينه مالي اين پروژه را 2.7 ميليارد دلار اعلام وپيشبيني شده كه منابع مالي از سه بخش منابع داخلي شركت ملي نفت ايران و حساب ذخيره ارزي تامين شود. همچنين شوراي اقتصاد مجوز داده تا 85 درصد اين مقدار نيز از طريق فاينانس از منابع خارجي تهيه شود كه در حال حاضر با بانكهاي خارجي براي فاينانس كردن پروژه مذاكره انجام ميشود.
تاكنون 120 ميليون يورو از اين طريق براي تامين كالاي خطوط لوله و همچنين تهيه لولههايي كه در مرحله مياني ساخت هستند، گرفته شده است. در اين راستا برخي لولهها ساخته شده و بخشي نيز در حال ورود به كشور است. همچنين 200 ميليون دلار از منابع داخلي شركت ملي نفت پرداخت و اعلام شده امسال تا حدي كه خريد كالا و امور اجرايي را انجام شود، كمك مالي خواهند كرد.
زمانبندي پيشبيني شده براي پروژه كه سال 2010 است، اين طرح در مجموع مسوول توليد روزانه 50 ميليون مترمكعب گاز طبيعي و تزريق آن به خطوط لوله شبكه سراسري، توليد روزانه 80 هزار بشكه ميعانات گازي جهت صادرات، توليد يك ميليون تن اتان در سال به عنوان مواد اوليه مجتمعهاي پتروشيمي و بيش از يك ميليون تن گاز مايع (LPG) در سال جهت صادرات است.
كنسرسيومي از سازمان گسترش و نوسازي صنايع ايران (هيدرو)، شركت مهندسي و ساختمان صنايع نفت (اويك) در بخش خشكي و همچنين شركت مهندسي و ساخت تاسيسات دريايي (IOEC) عمليات دريايي طرح را برعهده دارد.
انتهاي پيام
نظرات