• یکشنبه / ۲۰ خرداد ۱۳۸۶ / ۱۰:۱۷
  • دسته‌بندی: حوادث، انتظامی
  • کد خبر: 8603-08187

تشريح وضعيت اسفناك رودخانه‌ها در گفت‌و‌گو با دبيرستاد حوادث و سوانح غيرمترقبه استان تهران: متصرفان منتظر باشند! رودخانه حريم خود را باز پس مي‌گيرد

تشريح وضعيت اسفناك رودخانه‌ها در گفت‌و‌گو با دبيرستاد حوادث و سوانح غيرمترقبه استان تهران: 
متصرفان منتظر باشند! رودخانه حريم خود را باز پس مي‌گيرد

«طي دو ماه گذشته 17 تن در رودخانه‌هاي استان تهران دچار غرق‌شدگي شدند. قربانيان يا براي تفريح و شنا وارد رودخانه‌هاي پرآب شده بودند و يا اين كه بر اثر جاري شدن سيل، دچار حادثه شدند. اين تعداد از كشته‌شدگان به دليل پر آبي رودخانه‌ها پس از جاري شدن سيل طي ماه گذشته در مناطق مختلفي از استان تهران و نبود حفاظ در حاشيه رودخانه‌ها گرفتار حادثه شدند.»

دبير ستاد حوادث و سوانح غيرمترقبه استان تهران با اعلام اين مطلب، مي‌گويد: اگر ديواره‌هاي حفاظتي در اطراف رودخانه‌ها ايجاد نشود، افراد براحتي وارد رودخانه‌ها شده و احتمال غرق‌شدگي افزايش مي‌يابد، چرا كه حتي عمق 30 سانتي‌متري رودخانه مي‌تواند به غر‌ق‌شدگي نوجواني منجر شود، اما ديواره‌هاي حفاظتي دسترسي به اين اماكن را كم مي‌كند.

مهندس محمود باقري كه با خبرنگار «حوادث» ايسنا در خصوص وضعيت رودخانه‌ها و بررسي دلايل وقوع حوادث وقوعي در اين حوزه گفت‌وگو مي‌كرد، ادامه مي‌دهد: فضاي مسكوني شهرها با تصرفاتي كه انجام مي‌شود، در حال نزديك شدن به رودخانه‌هاست و در اين ميان نصب ديواره‌ دره‌هاي حفاظتي از شسته شدن بيش از حد ديواره‌ها جلوگيري مي‌كند و به اين ترتيب در صورت نصب كانال‌هاي حفاظتي، جان پناه‌هايي مي‌توان روي آن بنا كرد كه خود، از خطر پيشروي آب در زمان جاري شدن سيلاب به بافت‌هاي مسكوني و شهري جلوگيري مي‌كند.

حفاظ كشي رودخانه‌هاي استان تهران نزديك به 30 ميليارد تومان اعتبار لازم دارد

مديريت شهري در حوادث اخير خوب عمل نكرد

باقري با بيان اين كه تنها حفاظ كشي پل «شاتره» تا رودخانه «كن» و 7 كيلومتر از رودخانه «شاه‌چاي» شهريار كه به بافت مسكوني نزديك است، حدود 9 ميليارد تومان اعتبار نياز دارد، ‌خاطرنشان مي‌كند: اين در حاليست كه حفاظ كشي تمام رودخانه‌هاي استان تهران نزديك به 30 ميليارد تومان اعتبار لازم دارد.

دبير ستاد حوادث و سوانح غيرمترقبه استان تهران در خصوص تامين اين اعتبار تصريح مي‌كند: معمولا وزارت نيرو چنين اعتباري ندارد، مهم اين است كه نگاه به استان تهران، يك نگاه ويژه باشد، چرا كه بار سنگين جمعيت چندين استان بر روي آن قرار دارد.

وي معتقد است: تامين اين اعتبارات براي استان تهران هزينه نيست بلكه نوعي سرمايه‌گذاري به شمار مي‌آيد، چرا كه اينها اقداماتي پيشگيرانه براي جلوگيري از وارد آمدن خسارات سنگين است.

باقري به جمعيت سرازير شده به شهرهاي استان تهران اشاره مي‌كند و به ايسنا مي‌گويد: در سال‌هاي اخير به دليل جاذبه‌هايي از قبيل اشتغال، شرايط آب و هوا و ... مهاجرت‌هاي زيادي از استان‌هاي مختلف به شهرهاي غربي و مركزي استان تهران صورت گرفت، به طوري كه يكي از شهرهاي اين استان طي يكسال، 16 درصد رشد جمعيت داشت؛ يعني حدود 10 برابر متوسط جمعيت.

از سوي ديگر استان تهران با معضل حاشيه‌نشيني روبه‌روست و طي سال‌هاي اخير نيز تعداد زيادي از شهرهاي جديد متولد شدند، شهرهايي با يكصد هزار نفر جمعيت طي 10 سال گذشته به 600 هزار نفر جمعيت افزايش يافت. اين مساله مديريت شهري را هم غافلگير كرده است. به اين ترتيب استان تهران با جمعيتي مواجه شد كه كنترل آن سخت و ساخت و سازها غيرقابل كنترل بود و بر همين اساس شهرهاي غرب استان حالت انفجاري پيدا و به طور ناخواسته رشد كردند.

دبير ستاد حوادث و سوانح غيرمترقبه استان تهران ادامه مي‌دهد: اين در حالي بود كه اين منطقه حدود هشت سال است كه در خشكسالي دست و پا مي‌زد، كمبودهاي بارش با مشكلاتي مواجه شده بود كه ناگهان در سال جاري با دو مقطع بارندگي شديد استان تهران غافلگير شد. جاري شدن سيل، حوادثي را به همراه آورد كه مديريت شهري نتوانست به خوبي عمل كند و اين در حاليست كه براحتي مي‌توانست دبي انهار را كنترل و از آبگرفتگي جلوگيري كند.

تنها بر اثر بارندگي بيست و پنجم فروردين ماه سال جاري، حدود يكصد مورد آبگرفتگي در استان تهران رخ داد. «ري»، «رباط كريم»، «شهريار» و ... از جمله اين مناطق بودند و اينها خود نقايص مديريت شهري ما را نمايان كرد.

به گفته وي، در پي اين بارندگي‌ها، طبيعت به ما نشان داد كه در چه مناطقي نقص وجود دارد، آب كجاها جريان دارد، كدام مناطق نياز به مطالعه جديد دارد و چگونه بايد مديريت هدايت روان آبها را اجرا كرد.

باقري مي‌گويد: مديريت شهري بايد به سرعت بر روي اين موضوعات حساس شود. شهر كرج به عنوان يكي از 7 كلانشهر كشور نبايد دچار آبگرفتگي شود و اگر مديريت شهري به آن نگاه ويژه نداشته باشد، مردم زيان مي‌بينند.

ضعف شهرداري‌ها بايد سريعتر برطرف شود

دبير ستاد حوادث و سوانح غيرمترقبه استان تهران با اطمينان تاكيد مي‌كند: در صورتي كه بارندگي‌ها هدايت نشوند، جاري شدن سيلاب‌ها و آبگرفتگي‌ها در سال آينده دو برابر مي‌شود و در اين ميان طي حوادث اخير با آشكار شدن ضعف شهرداري‌ها، هر چه سريعتر اين نقاط ضعف بايد برطرف شود.

وي به جاري شدن سيل كلاكه اشاره مي‌كند و مي‌افزايد: بارندگي در اين منطقه به ايجاد روان آبي منجر شد كه خسارات زيادي به تعدادي از منازل ساخته شده در مسير حوزه آبريز وارد كرد.

50 درصد تصرفات به ويلاها و 50 درصد ديگر به رستورانها و اماكن تجاري مربوط مي‌شود

اداره ثبت براي تصرفات به حريم رودخانه‌ها سند صادر مي‌كند!

دبير ستاد حوادث و سوانح غيرمترقبه استان تهران، تصرفات صورت گرفته به رودخانه‌هاي اين استان را عامل اساسي در وارد آمدن خسارات مالي و تلفات جاني عنوان كرده و به ايسنا مي‌گويد: 50 درصد تصرفات صورت گرفته رودخانه‌ها به ويلاها و 50 درصد ديگر به رستورانها و اماكن تجاري اختصاص مي‌يابد. اتفاقي كه در حال وقوع است، بسيار ناگواري است كه بايد جلوي آن گرفته شود. تمامي رودخانه‌ها يا در حاشيه رودخانه‌ها هستند و يا در حريم راه‌ها.

به گفته وي، 80 درصد از منطقه پايين سد كرج معادل مسافت 25 كيلومتر از سوي باغات، ويلاها و رستورانها تصرف شده است و متاسفانه اداره ثبت هم براي تصرفات به حريم رودخانه‌ها سند صادر مي‌كند.

باقري در خصوص اين كه چرا اداره ثبت براي تصرفات حريم رودخانه‌ها سند صادر مي‌كند؟ اظهار مي‌كند: تنها دليل ارايه شده از سوي اين اماكن آن است كه اين املاك قديمي هستند و بايد برايشان سند صادر شود. اما اگر مي‌توانستيم حريم رودخانه را آزاد كنيم، رودخانه و سيلاب به طور طبيعي، مسير خود را در سالهاي آينده باز خواهد كرد.

دبير ستاد حوادث و سوانح غيرمترقبه استان تهران عنوان مي‌كند: به همه متصرفان قول مي‌دهم در سالهاي آتي، جاري شدن سيلابهايي با دوره بازگشتي كه زمان آن نزديك است، مسير خود را باز مي‌كنند. اگر الان وارد عمل نشوند، در سالهاي آينده با خسارات جبران‌ناپذيري روبه‌رو مي‌شوند و در اين رابطه بارشهاي سال جاري و جاري شدن سيلاب و آبگرفتگي‌ها بر اين موضوع صحه مي‌گذارد.

متصرفان با شگردهاي خاص رأي دادگاه را ابطال مي‌كنند

باقري در خصوص پيگيري قضايي متصرفان به رودخانه‌ها تاكيد مي‌كند: براي تعداد زيادي از متصرفان پرونده قضايي تشكيل شده، اما آنها به انواع مختلف، از شگردهاي قانوني خاصي استفاده كرده و رأي دادگاه را ابطال مي‌كنند. آنها مدعي هستند ما قبل از تاسيس جاده در اين اماكن سكونت مي‌كرديم؛ غافل از اين كه اين افراد جان خود و مسافران را به خطر انداخته‌اند.

وي به ايسنا مي‌گويد: وظيفه داريم بر روي حوادث و بحران با همكاري آتش‌نشاني، اورژانس و ساير ارگانهاي ديگر فرماندهي كنيم.

دبير ستاد حوادث و سوانح غيرمترقبه استان تهران به گشت هوايي اين ستاد به همراه تعدادي از معاونان و فرمانداران شهرستانهاي استان تهران جهت بررسي بحران تصرف به رودخانه‌ها اشاره مي‌كند و مي‌افزايد: اين بازديد در دوازدهم ارديبهشت ماه سال جاري به روي رودخانه كرج و شاخه‌هاي اعزامي آن انجام شد كه طي آن، ميزان تصرفات باغات و منازل به رودخانه‌ها مشخص شد و متاسفانه در حالي كه فقط نزديك به 15 روز از گشت هوايي نمي‌گذشت، مشاهده شد طي 15 روز، متصرفان مجددا با وسعت بيشتري به حريم رودخانه‌ها تصرف كرده‌اند.

منازل حاشيه رودخانه شهريار سال آينده از بين مي‌روند

كرج و جاجرود بحراني‌ترين رودخانه‌هاي استان تهران هستند

باقري اعلام مي‌كند: تعداد زيادي از منازل قرار گرفته در حاشيه رودخانه در شهريار سال آينده بر اثر جاري شدن سيل از بين مي‌روند.

وي تصريح مي‌كند: وضعيت تصرفات به حاشيه رودخانه‌ها در استان تهران مناسب نيست، دليل آن هم كنترل نكردن از طرف وزارت نيرو به عنوان متولي رودخانه‌ها، محيط زيست، شهرداري و امور آب استان تهران است.

دبير ستاد حوادث و سوانح غيرمترقبه استان تهران، بحراني‌ترين رودخانه استان تهران را جاجرود و بخش‌هاي غربي رودخانه كرج، عنوان كرده و مي‌افزايد: اين دو رودخانه بايد مورد توجه جدي مسوولان قرار گيرد، چرا كه با عدم نظارت، يك سرمايه بزرگ از دست مي‌رود.

وي، ميل‌گذاري در حريم رودخانه‌ها را يكي از اقدامات براي جلوگيري از پيش‌روي و افزايش تصرفات به اين مناطق عنوان مي‌كند و ادامه مي‌دهد: با اعتبارات ستاد حوادث و سوانح غيرمترقبه استان تهران در سالهاي قبل، رودخانه فشم و قسمت‌هايي از رودخانه كرج ميل‌گذاري و حريم آنها مشخص شد، اما متاسفانه پس از گذشت مدت زماني، تصرفات به روال گذشته بازگشت و ميل‌ها داخل محدوده تصرف شده قرار گرفت و تمامي اين تخلفات در حالي انجام مي‌شود كه متصرفان پس از وقوع حادثه مراجعه و درخواست خسارت مي‌كنند.

انتهاي پيام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha