/همايش حكمت فردوسي/ اسماعيلپور: فردوسي از تراژدي باستاني حماسهاي باشكوه آفريد
مدرس دانشگاه شهيد بهشتي در دومين همايش پژوهشي آثار و احوال حکيم ابوالقاسم فردوسي، به بررسي تطبيقي شخصيت آشيل، اسفنديار و رستم و هکتور پرداخت.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) در خراسان، ابوالقاسم اسماعيلپور در سخناني در اينباره گفت: در سوگنامه اسفنديار و رستم، و نبرد آشيل و هکتور در حماسه ايلياد، هر دو سپاه از سرزمين بزرگ به سوي سرزمين کوچک حمله ميکنند.
وي افزود: در سوگنامه اسفنديار و رستم ، اسفنديار از سرزمين ايران به سيستان، که در کنار ايران قرار دارد، حمله ميکند و در حماسه ايلياد، آشيل از يونان به شهر کوچک تروي حملهور ميشود.
اسماعيلپور با اشاره به رويينتن بودن هر دو پهلوان گفت: هر دو پهلوان رويينتن هستند؛ اسفنديار پهلواني ايراني است که توسط مادرش در آب مقدس شستوشو داده ميشود و بهجز چشمانش که بسته بود، بقيه بدنش از گزند حفظ ميشود. آشيل پهلوان نامدار يوناني نيز جز پاشنه پايش در آب مقدس رويينتن شده بود.
او افزود: رويينتني اسفنديار در روايات به گونههاي مختلف بيان شده است، که روايات شفاهي وجه اساطيري بيشتري دارد.
اسماعيلپور کمک گرفتن از نيروي بيروني در نبرد دو پهلوان را از ديگر شباهتها عنوان کرد و گفت: در نبرد اسفنديار و رستم، رستم با مهلت خواستن از اسفنديار، با کمک سيمرغ و زال به پيروزي رسيد و آشيل نيز با کمک خدايان هکتور پيروز شد.
مدرس دانشگاه شهيد بهشتي افزود: در هر دو جنگ و نبرد ميان اسفنديار و رستم، و آشيل و هکتور سرزمينها و مردم آن ويران و به خاک و خون کشيده ميشود.
او به وجه تمايز ميان سوگنامه اسفنديار و رستم و آشيل و هکتور اشاره کرد و گفت: انگيزه جنگ آشيل و هکتور، هلن شاهزاده يونان بود؛ اما در سوگنامه اسفنديار و رستم، گشتاسب - پدر اسفنديار - براي حفظ پادشاهي خود اسفنديار را به جنگ رستم فرستاد.
اسماعيلپور افزود: در حماسه ايلياد، هکتور به دست آشيل کشته ميشود و آشيل بهدست ديگري به هلاکت ميرسد؛ ولي در نبرد رستم و اسفنديار، رستم به رغم مغلوب شدن کشته نميشود.
وي اضافه کرد: ايرانيان به اين اعتقاد هستند که پهلوانان نميميرند و هيچکس نميتواند آنها را شکست دهد و رستم نيز پهلواني ايراني است.
مدرس دانشگاه شهيد بهشتي با بيان اينکه شباهتهاي ميان سوگنامه رستم و اسفنديار و حماسه ايلياد بيشتر از اختلافات آن است، گفت: فردوسي اين خلاقيت شگرف را داشت تا از روايت تراژدي اعصار باستاني سوگنامه رستم و اسفنديار را با ظرافت بيافريند و حماسهاي باشکوه رقم بزند، تا در اعصار بعد از او تاثيرگذار باشد.
ابوالقاسم اسماعيلپور افزود: تلفيقهاي فرهنگي، هنري، اجتماعي هميشه نمايانگر پيشرو بودن حيات فکري و فرهنگي است و با وجود تفاوتهاي موجود ميان دو نبرد نميتوان شباهتهاي آنها را انکار کرد.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات