/سفرهاي نوروزي و بيم تهديد آثار تاريخي/ مسعود آذرنوش: تهديد آثار تاريخي ازسوي بازديدكنندگان ناشي از بياطلاعي است
به گفتهي مسعود آذرنوش خطرها و تهديدهايي كه توسط برخي بازديدكنندگان ممكن است، متوجه آثار تاريخي شود، بيشتر ناشي از بياطلاعي است، تا سوء نيت.
اين باستانشناس در گفتوگو با خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، بيان كرد: گاهي اوقات از اهميت شگرف آثار تاريخي كه با آنها روبهرو ميشويم، اطلاع نداريم و با اين آثار بهعنوان يك وسيلهي صرفا تفريحي برخورد ميكنيم. به همين دليل اعتقاد دارم، آسيبهايي كه ممكن است ازسوي تعداد معدودي از بازديدكننده به آثار تاريخي وارد شوند، بيشتر از بياطلاعي ناشي ميشود و نه از سوء نيت.
وي همچنين توضيح داد: توسعهي واقعي، توسعهي كيفي و كمي است و معتقدم كه مهمترين ركن توسعهي كيفي، توسعهي فرهنگي است كه آن نيز ركن اصلي توسعهي پايدار است. اگر در جستوجوي توسعهي پايدار در كشور هستيم، بايد در درجهي نخست به توسعهي فرهنگي توجه كنيم.
آذرنوش در اينباره ادامه داد: بايد درنظر داشته باشيم كه هر سنگ يك بناي كهن در اين كشور يك ميراث بسيار گرانقدر است كه نهتنها در توسعهي فرهنگي، بلكه در توسعهي اقتصادي نيز نقش بسيار مهمي دارد. به همين دليل، همه بايد در نهايت احترام با اين آثار رفتار كنيم. اين آثار وديعهي گرانقدري هستند كه از اجدادي دور به ما به ارث رسيدهاند و در مالكيت و حفاظت از آنها، همهي افراد جامعه سهيم هستند. اگر همهي ما به واقع معتقد شويم كه فرد فرد ايرانيان مالكان واقعي اين آثار هستند، ديگر هيچ كسي اجازه نخواهد داد كه كوچكترين لطمهاي به اين آثار وارد شود.
او با تاكيد بر اينكه اگر توسعهي فرهنگي در جامعه حاصل شود، مخاطرات تهديدكنندهي آثار تاريخي نيز به حداقل كاهش پيدا خواهند كرد، اظهار كرد: سازمان ميراث فراهنگي با توجه به امكاناتي كه در اختيار دارد، براي حفاظت از آثار تاريخي تلاش ميكند؛ ولي ضروري است كه موضوع ميراث فرهنگي در كشور بهعنوان يك دغدغهي مهم مورد توجه قرار گيرد و در برنامههاي توسعهي كشور بهعنوان يك مسالهي ثانوي تلقي نشود. تنها در اين صورت است كه امكانات لازم براي حفاظت از ميراث فرهنگي فراهم خواهد شد.
آذرنوش به آثار تاريخي استان همدان اشاره كرد و گفت: همدان يكي از كهنترين شهرهاي ايران و نخستين پايتخت ايران به مفهوم فرهنگ ايراني است و در زمرهي بارزترين آثار اين شهر از گنجنامه و محوطهي تاريخي تپهي هگمتانه ميتوان نام برد. البته در محوطهي هگمتانه يك پايگاه پژوهشي مستقل مستقر است كه تشكيلات و امكانات لازم را براي حفاظت از آثار موجود اين محوطهي باستاني در اختيار دارد.
وي همچنين دربارهي شير سنگي همدان، اضافه كرد: در گذشته، اين اثر در ميان مردم همدان نوعي جنبهي تقدس پيدا كرده بود و همين تقدس عاملي براي حفظ آن بود. اميدوارم چنين نگاهي را به همهي آثار بتوانيم داشته باشيم و آنها را ميراث بزرگي از نياكان سرافراز خود بدانيم.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات