در آخرين كاوشهاي باستانشناسان در تنگهي بلاغي، نيمهي كاوشنشدهي كوشك بلاغي و ايوان شرقي آن شناسايي شد.
محمدتقي عطايي ـ سرپرست ايراني هيات كاوش محوطهي 34 تنگهي بلاغي ـ در گفتوگو با خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) با يادآوري اينكه در فصل گذشته، ايوان غربي كوشك شناسايي شده بود، افزود: با باز كردن چهار مربع 10 در 10 متر روي آثار، ايوان شرقي كوشك كه يك ايوان دو ستونه با دو اتاق كوچكتر در اطراف آن است، شناسايي شد.
وي ادامه داد: گرچه در ايوان غربي چهار ستون پيدا شدند، ولي طول ايوان شرقي با ايوان غربي تقريبا برابر است. همچنين يك صفه (سكو) در مقابل ايوان شرقي پيدا شده كه مشابه صفهي ايوان غربي، ولي سالمتر از آن است.
او بيان كرد: نكتهي جالبي كه دربارهي ستونها وجود دارد، اين است كه پايهستون پيداشده در فصل گذشته مانند پايهستونهاي تخت جمشيد (پارسه) گرد بود و تصور ميشد كه به ايوان شرقي متعلق است؛ اما اين فرضيه درست نبود؛ زيرا پايهستونهاي ايوان شرقي، مكعبيشكل به سبك كاخهاي پاسارگاد هستند. در حقيقت، ايوان شرقي پايهستونهاي مخصوص خود را دارد و به اين ترتيب، اين پرسش باقي ميماند كه پايهستونهاي گرد يا بهصورت گل وارونه به كدام قسمت از كوشك تعلق دارند.
عطايي در اينباره توضيح داد: بهنظر ميرسد، اين پايهستونها به تالار مركزي كوشك، جايي كه اكنون كاوش در آن ادامه دارد، متعلقاند. گرچه هنوز حدود يك متر تا كف تالار مانده است.
به گفتهي اين باستانشناس دو ستون پيداشده در ايوان شرقي سالم و سياهرنگ هستند. همچنين كاملا در جاي خود قرار دارند. اين پايهستونها عبارتند از دو مكعب سياهرنگ كه بهصورت پلكاني روي يكديگر قرار دارند. به اين ترتيب كه مكعب بالايي از پاييني كوچكتر است. علاوه بر اينها، يك شاليستون نيز روي پايهستونها قرار ميگيرد.
او با اشاره به سالم بودن هر دو پايهستون، اضافه كرد: براساس امضاهاي سنگتراشان (حجاران) مشخص است كه پايهستونها به دو استادكار مختلف متعلق بودهاند؛ يكي از اين امضاها بهشكل يك تبر دوطرفه است و نمونهاي از آن هم در تخت جمشيد (پارسه) وجود دارد. بنابراين ميتوان دريافت كه اين استادكار در تخت جمشيد (پارسه) هم كار كرده است.
عطايي با بيان اينكه هنوز در هيچ قسمتي از كاوشها به كف اصلي كاخ نرسيدهايم، گفت: تعدادي آجر با ابعاد 45 در 33 سانتيمتر و نيمهآجرهايي با ابعاد 33 در 17 سانتيمتر بهدست آمدهاند و با توجه به اينكه اين آجرها براي استفاده در ديوار مناسب نيستند، تصور ميشود كه از آنها براي كفپوش كوشك استفاده ميشده است. اميدواريم در كاوش به بخشي از كف كه دستنخورده باشد، برسيم.
سرپرست ايراني هيات كاوش افزود: هيات مشترك باستانشناسي ايران و فرانسه، كاوش را تا اينجا موفقيتآميز دانسته و قادر است، پلان يك كوشك دورهي هخامنشي را به پلان دو كوشكي كه قبلا در پاسارگاد پيدا شده بودند، اضافه كند.
اين كوشك سومين كوشكي است كه از دورهي هخامنشي شناسايي ميشود. البته نكتهي قابل توجه، متفاوت بودن پلان اين كوشك با كوشكهايي است كه در پاسارگاد شناسايي شدهاند و بهنظر ميرسد كه تاريخ كوشك بلاغي كمي جديدتر از كوشكهاي پاسارگاد باشد.
انتهاي پيام
نظرات