مدير ادارهي ميراث فرهنگي و گردشگري گلستان: ديوار بزرگ گرگان بهدليل كمبود اعتبار تخريب ميشود
مدير اداره كل ميراث فرهنگي و گردشگري استان گلستان گفت: قرار گرفتن روستاها روي عرصه و حريم ديوار تاريخي گرگان، خندق و تاسيسات وابسته به آن، از معضلات جدي پايگاه ميراث فرهنگي ديوار بزرگ گرگان است که بهدليل کمبود اعتبار در بخش تملک، خريد و آزادسازي حريم محوطههاي فرهنگي و تاريخي استان، همچنان شاهد تخريب اين اثر ارزشمند هستيم.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، محمود ربيعي اظهار كرد: تاکنون بررسي باستانشناسي، مردمشناسي و هنرهاي سنتي و حفاظت و ساماندهي ديوار انجام شده است و همچنان ادامه دارد.
وي افزود: براي نگهداري و خواناسازي خطهاي پلان براساس اسناد و مدارک معماري موجود و با استفاده از مصالح اوليهي بنا اقداماتي صورت گرفته است. همچنين براي محافظت و جلوگيري از عوامل آسيبرسان طبيعي و انساني با استفاده از تمهيداتي مانند فنسکشي بهوسيلهي نبشي، تور سيمي و سيم خاردار، اجراي پوشش استحفاظي با داربست فلزي و ورقههاي ازبست يا حلبي موجدار، اجراي لايهي حفاظتي کاهگل روي آثار معماري، حفر کانالهاي هدايتکنندهي آبهاي سطحي حاصل از بارش در محيط پيرامون کارگاه کاوش، مهار فرسايش، رانش و تخريب ترانشهها بهوسيلهي تور سيمي يا سنگچيني، مهار و هدايت آبهاي سطحي بهوسيلهي اجراي ديوارهاي آجري يا سنگچين، طراحي و اجراي حوضچههاي آرامش براي مهار و کنترل فشار سيلابها، اجراي شمعهاي چوبي يا فلزي براي مهار و تخريب و رانش آثار معماري، خاکريزي و شيببندي داخلي و خارجي ترانشه و حفر چاههاي کاذب براي مهار آبهاي بارش و ساماندهي محوطهي داخلي و خارجي ترانشهها انجام شدهاند.
ربيعي ادامه داد: تاکنون با هدف جلوگيري از توسعهي ساخت و سازهاي روستايي، ايجاد تاسيسات عمراني و رفاهي و حفظ عرصه و حريم ديوار بزرگ گرگان در حوزهي شهرستانهاي کلاله، گنبدکاوس و آققلا، بخشي از مسير ديوار با پايههاي بتوني ميلهگذاري شد، تا از پيشروي و ساخت و ساز به سمت ديوار جلوگيري شود.
در اينباره مدير پايگاه ديوار بزرگ گرگان گفت: گسترش پژوهشهاي ميداني در امتداد ديوار بزرگ گرگان شامل بررسيهاي پيمايشي، ژيوفيزيکي، گمانهزني و کاوش باستانشناسي، مردمشناسي، هنرهاي سنتي، زمين باستانشناسي، معماري، شهرسازي و آزمايشگاهي از اهداف پايگاه ميراث فرهنگي ديوار بزرگ گرگان هستند که همچنان ادامه خواهند داشت؛ تا به نتايج مطلوبي در ارتباط با ساخت ديوار و بازسازي فرهنگي و نحوهي تعامل محوطههاي فرهنگي و تاريخي مجاور با ديوار دست يابيم.
عمران رکاوندي بيان كرد: تاکنون براساس عکسهاي هوايي و نقشههاي ارايهشده 200 کيلومتر از مسير ديوار و 38 قلعه در ضلع جنوبي ديوار، خندق، کورههاي آجرپزي، کانالهاي هدايت آب و سد باستاني شناسايي شدهاند. متاسفانه بخش عظيمي از ديوار و تاسيسات وابسته دستخوش تغييرات جدي شدهاند و به توجه بيشتر ازسوي مردم و مسؤولان محلي نياز دارند.
وي ادامه داد: براي جلوگيري از روند تخريب، تهيهي نقشههاي توپوگرافي و کاداستر به روش نقشهبرداري زمين براي تعيين عرصه، پيشنهاد حريم استحفاظي و رعايت حريم منظري ديوار و تاسيسات وابسته، با توجه به پيشنهاد ثبت جهاني ديوار بزرگ گرگان و داشتن عرصه و حريم مصوب از اهداف مهم و ضروري پايگاهاند که در صورت تامين اعتبار لازم و برنامهي زمانبنديشده براساس نيازمنديهاي موجود طي يک برنامه ميانمدت محقق ميشوند.
او انجام کاوش، خواناسازي و بازسازي بخشي از مسير ديوار بزرگ گرگان و يکي از قلعههاي وابسته به ديوار را که از لحاظ ساختار معماري سالم باقي مانده است، بهعنوان موزهي باز صحرايي با امکانات رفاهي مناسب در اطراف آنرا از عوامل مهم جذب گردشگر فرهنگي، افزايش درآمد ناحالص ملي و اشتغالزايي دانست.
ديوار بزرگ گرگان در فهرست آثار ملي ثبت شده است و دومين ديوار باستاني قارهي آسيا و طولانيترين اثر معماري دشت گرگان و ايران بهشمار ميرود. اين اثر، از نظر موقعيت جغرافيايي طبيعي در امتداد ضلع شمالي گرگانرود کشيده شده است و اكنون بقاياي آن از دامنهي بيليلوه در غرب پارک ملي گلستان (شرق شهرستان کلاله) آغاز ميشود و تا نزديکي روستاي صفاايشان و سواحل قديمي درياي خزر در بخش گميشان شهرستان (ترکمن) به طول تقريبي 200 کيلومتر امتداد دارد.
قدمت اين ديوار براساس مدارک مکتوب تاريخي و مطالعات آزمايشگاهي به دورهي تاريخي همراه با يک سازهي دورهي ساساني مربوط است.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات