/پاسخ ساعت 16 ايران به مجموعه 16 خرداد/ يك مقام مسوول در گفتوگو با ايسنا: پاسخ جامع ايران به مجموعهي 1+5 همهي مسايل را در بر دارد
قرار است حدود ساعت 16 امروز ايران به مجموعهي پيشنهادي گروه موسوم به 1+5 كه 16 خردادماه به تهران ارايه شده است، پاسخ رسمياش را ارايه كند.
خبرنگار انرژي هستهيي ايسنا اطلاع پيدا كرد كه دكتر علي لاريجاني، دبير شوراي عالي امنيت ملي كشورمان اين پاسخ رسمي را به سفيران كشورهاي روسيه، چين، انگليس، آلمان، فرانسه و نمايندهاي از جانب آمريكا (سوئيس) در محل شوراي عالي امنيت ملي ارايه كند.
31 مردادماه تاريخي است كه ايران در همان روزهاي اول دريافت پيشنهاد، با مقاومت در برابر فشار جبههي غرب اعلام كرد، پاسخي رسمياش را به مجموعه پيشنهادي 1+5 خواهد داد.
در همين حال، يك مقام مسوول در خصوص پاسخ ايران به پيشنهاد كشورهاي 1+5 گفت: پاسخ ايران جامع خواهد بود و ايران به تمام مسايل و موضوعات مطرح شده در پيشنهاد پاسخ داده است.
اين مقام مسوول در گفتوگو با خبرنگار انرژي هستهيي ايسنا با اشاره به ارايهي پاسخ ايران از سوي شوراي عالي امنيت ملي به سفيران انگليس، فرانسه، آلمان، چين، روسيه و نمايندهاي از جانب كشور آمريكا اظهار داشت: پاسخ ايران مقدمهي گشايشهاي ديگر در مسالهي هستهيي ايران خواهد بود.
وي پيشبيني كرد كه در هفتهي آينده اتفاقات مثبتي در روند بحث هستهيي به وجود خواهد آمد.
اين مقام مسوول در خصوص نوع پاسخهاي ايران به پيشنهاد 1+5 گفت: در متن پاسخ تعدادي سوال مطرح شده است، اما به جز اينها به تمام مطالب و موضوعات مطرح شده در پيشنهاد پاسخ همه جانبه داده شده است.
وي متن تهيه شده از سوي ايران را خوب دانست و گفت: از پاسخ ايران به پيشنهاد انتظار داريم كه گشايشهاي خوبي در بحث هستهيي به وجود آيد.
كشورهاي موسوم به 1+5 پيش از اين متن كامل پيشنهادشان را 25 تيرماه به صورت علني در اختيار رسانهها قرار دادند و پس از آن به سوي صدور قطعنامهاي در شوراي امنيت سازمان ملل پيش رفتند كه 9 مرداد ماه به تصويب رسيد.
اين كشورها در مجموعه پيشنهاديشان درمقابل حق صريح همهي كشورها و از جمله جمهوري اسلامي ايران در برخورداري از فنآوري هستهيي، وعدههايي تكراري را به صورت مشروط، با ابهامات بسيار، فاقد ضمانت اجرايي و بدون برنامهي زمانبندي شدهي مشخص درباره عملي شدن آنها ارايه كردهاند.
آنها همچنين در قطعنامه 1696 شوراي امنيت عليه برنامهي هستهيي صلحآميز ايران از تهران درخواست كردند كه تا 9 شهريورماه فعاليت هستهيي خود را تعليق كند و در غير اين صورت با تحريمهاي احتمالي ديپلماتيك يا اقتصادي مواجه شود. قطعنامهي فعلي بر اساس بند 40 فصل هفت منشور سازمان ملل تصويب شده است كه حاوي معيارهاي تنبيهي يا تحريمي نيست.
با اين حال هنوز يك دستي كه جبههي غرب براي مواجهه با برنامهي هستهيي دنبال آن است، ايجاد نشده، چنانكه سون بيگان، فرستادهي ويژهي چين به خاورميانه امروز گفت: پكن با اعمال تحريم عليه ايران بر سر برنامهي هستهيي اين كشور مخالف است، زيرا تحريم قادر به حل كامل اين مشكل نيست.
تحولات بر سر مسالهي هستهيي ايران دوباره تشديد شده است، به گونهاي كه خاوير سولانا يك روز پيش از اعلام پاسخ رسمي ايران به مجموعهي پيشنهادي 1+5 اعلام كرد كه مكالمهي تلفني سازندهيي را با علي لاريجاني داشته است.
خاوير سولانا، رييس سياست خارجي اتحاديه اروپا روز دوشنبه با اعلام اين مطلب در بروكسل تاكيد كرد: گفتوگوي سازندهيي را انجام داديم كه در آن جنبههاي مختلف برنامهي هستهيي ايران بازبيني شد.
ولاديمير پوتين، رييس جمهور روسيه نيز در مکالمهاي تلفني با كوفي عنان، دبير کل سازمان ملل متحد در رابطه با اوضاع برنامهي هستهيي ايران و نيز مسالهي سامان بخشيدن به اوضاع لبنان گفتوگو كرد.
از سوي ديگر، جورج بوش، رييس جمهور آمريكا نيز روز دوشنبه در يک کنفرانس مطبوعاتي در واشنگتن اظهار داشت: من بدون شک ميخواهم که مسالهي هستهيي ايران از طريق ديپلماتيک حل شود.
وي در همين حال ادعا كرد كه در صورتي که ايران از پذيرفتن پيشنهاداتي كه آن ارايه شده است، امتناع کند، با "پيامدهايي" مواجه خواهد شد و افزود: در صورتي که آنها (ايرانيان) پيشنهادات را ناديده بگيرند، همان چيزي که شوراي امنيت سازمان ملل متحد پيشنهاد دهد، پيامد آن خواهد بود.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات