براي نخستينبار در ايران، نياوران باغي از كتيبهها و موزهاي براي كودكان خواهد داشت
به گفتهي مدير مجموعهي فرهنگي ـ تاريخي نياوران براي نخستينبار در ايران، باغ كتيبهها و موزهي كودك در اين مجموعه راهاندازي ميشود.
مسعود صالحي در گفتوگو با خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اظهار كرد: در نظر داريم، براي نخستينبار، باغ كتيبهها را در مجموعهي نياوران بسازيم كه كپي يكيكم بسياري از كتيبههاي مشهور ايراني را در سراسر كشور شامل ميشود.
وي با بيان اينكه طرح اين مجموعه آماده شده است و ساخت آن بهزودي آغاز ميشود، افزود: اين كپيها كه از مواد شيميايي ساخته و از نمونههاي اصلي قالببرداري شدهاند، در باغ مجموعهي نياوران به نمايش درميآيند.
او همچنين دربارهي موزهي كودك، توضيح داد: موزههاي فعلي ما به نحوي هستند كه آمادگي پذيرايي از كودكان را ندارند و بايد شرايطي فراهم شود، تا اين موزهها براي خدماترساني به كودكان نيز آماده باشند. همچنين كودكان بايد موزههاي مخصوص به خود را داشته باشند؛ فضاهايي كه در آنها كارگاههاي علمي، آموزشي، پژوهشي و امكان بازي، نمايش و بروز خلاقيتهاي هنري وجود داشته باشد.
وي ادامه داد: اين نوع موزهها در دنيا بسيار رايجاند، بهطوري كه 800 موزه از اين دست در دنيا وجود دارند كه نخستين آنها در آمريكا حدود 107 سال پيش ساخته شده است؛ ولي در ايران هنوز اين كار آغاز نشده است و اميدواريم اين نمونه سبب شود، تا در شهرهاي مختلف ايران چنين موزههايي تاسيس شوند.
صالحي در اينباره تصريح كرد: موزهي كودك يك مركز كاملا فرهنگي است و كاركردهاي موزه را با تعريفي كه اكنون از آن رايج است، ندارد؛ در تعريف رايج، موزه جايي با چند ويترين است كه چيزي را در آن تماشا ميكنند. در واقع، موزه بايد محلي باشد كه از بازي تا پژوهش و هر اتفاقي را كه به خلاقيت كودكان و ايجاد فضايي جذاب براي آنها كمك ميكند، دربر بگيرد.
وي اضافه كرد: موزهي جهاننما كه به تازگي بازگشايي شده، يك گالري هنري بزرگ است كه آثار هنري با ارزش و متفاوتي از هنرمندان ايران و جهان در آن به نمايش گذاشته ميشوند.
به گفتهي صالحي گشايش موزهي جهاننما كار بزرگي در مجموعهي نياوران بود و عمليات دوبارهسازي، تجهيز و ساماندهي آن 16 ماه طول كشيد؛ در اين موزه براي نخستينبار از نور فايبراپتيك استفاده شده است كه هيچ آسيبي به آثار موزهيي از جمله تابلوها نميرساند.
وي همچنين بيان كرد: ورودي جديد مجموعه تا ابتداي شهريورماه به بهرهبرداري ميرسد؛ براي اين ورودي، ساختماني بازسازي و تجهيز شده است و تمام مخاطبان مجموعه ابتدا از آن ميگذرند و به آنها امكانات و خدمات فرهنگي مرتبط با موزه ارايه ميشود.
او با بيان اينكه در مجموعههاي تاريخي، امكان ساخت و ساز جديد وجود ندارد، تصريح كرد: از دو اتاق نگهباني كه به دورهي پهلوي تعلق دارند، با تغييراتي اساسي و اضافه كردن فضاهاي جديد، بهعنوان ورودي جديد مجموعه استفاده خواهد شد.
وي توضيح داد: در اين ورودي، سيستم جديدي نصب شده است كه بازديدكنندگان بهطور آنلاين به سايت مجموعه ميتوانند وارد شوند و از طريق سايت به اطلاعات مجموعه دست يابند؛ همچنين پلانهاي نقشه و اطلاعات مربوط به هر كاخ ـ موزه در ورودي مجموعه به دو زبان نصب شدهاند.
صالحي يكي ديگر از پروژههاي بزرگ را پروژهي الكتريكال مكانيكال مجموعه دانست و گفت: كل تاسيسات برقي و مكانيكي مجموعه دوبارهسازي ميشوند و در نظر داريم، يكبار حداقل براي 50 سال آينده، اين سيستم را بهطور جدي بازسازي كنيم كه در اين چارچوب كار ساختمانها پس از سه سال به پايان رسيده و اكنون بازسازي سيستم محوطه آغاز شده است.
مدير مجموعهي فرهنگي ـ تاريخي نياوران دربارهي مرمت بناهاي مجموعه، اظهار داشت: كاخ صاحبقرانيه در دست مرمت است و مرمت نماي بيروني، شيشهها و پنجرههاي چوبي به پايان رسيده است. اكنون گچكاريها و آجركاريهاي نما در دست مرمتاند و پس از پايان آن، نماي بيروني نقاشي ميشود.
همچنين به گفتهي صالحي طرح ساخت حفاظهاي ويژهي كاخ صاحبقرانيه آغاز شده است؛ اين حفاظها تلفيقي از آهن و شيشهاند. به اين ترتيب كه هميشه ابتدا فريمهاي فرفوژه استفاده ميشدند كه در مقابل سرقت كاربرد دارند؛ ولي در فريمهاي طراحيشدهي جديد، شيشه در قاب فلزي قرار ميگيرد و شيشههاي نيز در برابر ضربه مقاوم هستند و از عبور سارقان جلوگيري ميكنند. ضمن اينكه اين طرح باعث ميشود، درها و پنجرههاي چوبي صاحبقرانيه در معرض باد، باران، گرد و غبار قرار نگيرند و زيبايي آنها حفظ شود.
وي افزود: اميدوارم در نيمهي دوم سال مرمت كاخ اصلي نياوران كه پروژهي بزرگي است، آغاز شود.
صالحي اضافه كرد: اكنون فقط كاخ اصلي براي بازديدكنندگان بسته است؛ چراكه اين كاخ از دورهي پيش از انقلاب تاكنون مرمت نشده است و وضعيت خوبي ندارد. همچنين به لحاظ مرمتي نيز بهتر است، ابتدا مرمت انجام و سپس كاخ اصلي بازگشايي شود.
وي در پايان گفت: از سال 1383 تاكنون، در هر سال يك بازگشايي در مجموعهي كاخ ـ موزهي نياوران داشتهايم و اميدواريم در سال آينده نيز كاخ اصلي بهعنوان آخرين مركز بستهي مجموعهي نياوران بازگشايي شود.
كتابخانهي نياوران در سال 1383، كاخ احمدشاهي در سال 1384 و در سال 1385 موزهي جهاننما بازگشايي شدهاند.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات