• سه‌شنبه / ۲۰ تیر ۱۳۸۵ / ۰۹:۲۹
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 8504-10113
  • منبع : خبرگزاری دانشجویان ایران

«طرح ملي گردشگري همچنان در ابهام» /3/ طرح ملي گردشگري ايران بايد بازنگري شود طرح ملي گردشگري هيچگاه در دسترس كارشناسان قرار نگرفت!

«طرح ملي گردشگري همچنان در ابهام» /3/
طرح ملي گردشگري ايران بايد بازنگري شود 
 طرح ملي گردشگري هيچگاه در دسترس كارشناسان قرار نگرفت!

عضو هيأت رئيسه كميسيون فرهنگي:

چرا مسوولان به طرح مهم جامع گردشگري توجه نمي‌كنند

سازمان ميراث فرهنگي وگردشگري با يك سردرگمي روبروست!

نماينده بروجن گفت:« براي بنده نيز جاي سوال است كه چرا در خصوص طرح مهم جامع گردشگري توجهي از سوي مسوولان سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري صورت نمي‌گيرد؟

غلامرضا ميرازايي در گفت‌وگو با خبرنگار ايسنا با تاكيد بر اهميت طرح ملي گردشگري و دليل عدم بررسي آن در مجلس گفت:« مگر كميسيون فرهنگي مجلس بايد درخواست كند تا اين طرح به مجلس فرستاده شود؟

درحالي كه مسوولان ذي‌ربط بايد اين كار را خودشان انجام دهند.»

وي خاطرنشان كرد:« اين مساله به عنوان يك معضل در دستور كار مجلس نبوده كه بخواهد آن را طرح كند، ولي در عين حال در خصوص مسائل گردشگري معتقدم هر چه زودتر بايد مسائل مربوط به گردشگري سرو سامان داده شود، چرا كه در حوزه‌اي انتخابيه خود نيز با مشكلاتي مواجه هستيم و مشاهده مي‌كنم ميراث فرهنگي و گردشگري با سردرگمي با موضوع برخورد مي‌كند.»

ميرزايي تصريح كرد:« بنابراين براي بنده‌ هم اين مساله وجود دارد؛ چرا كه در اين خصوص اهتمام جدي از سوي سازمان ميراث فرهنگي صورت نمي‌گيرد. هرچه زودتر بايد بحث طرح جامع گردشگري در كشور مشخص و چارچوب فعاليت‌هاي گردشگري روشن شود، در اين صورت يكي از مهمترين ركن‌هاي فرهنگي و اقتصادي كشور سرو سامان خواهد گرفت.»

نماينده بروجن در مورد نظر برخي كارشناسان در مورد علمي نبودن طرح تدوين شده گردشگري و هزينه شدن ميلياردها تومان پول براي اين كار گفت:« در اين راستا براي پيگيري اين هزينه‌هاي انجام شده دستگاه‌هاي نظارتي مثل ديوان محاسبات و سازمان بازرسي كل كشور و مجلس وظيفه دارند و طبيعتا اين قضيه بايد به طور جدي بررسي شود، چرا كه يكي از مهمترين ركن‌هاي فرهنگي و اقتصادي، گردشگري است.»

ميرزايي تصريح كرد:« در حال حاضر تصور مي‌شود سياست‌گذاري در خصوص مسائل گردشگري مهمترين موضوع پيش‌روي سازمان ميراث فرهنگي است، ولي متاسفانه سياست‌گذاري مشخصي در اين خصوص نداريم.»

به گفته وي اين كه حيطه فعاليت‌هاي اين سازمان در چه حدي است؟ روي چه موضوعاتي بيشتر بايد فعاليت كند و يا نقش اقتصادي اين سازمان چقدر مؤثر است و يا اينكه به چه شيوه‌هايي بايد دست بزند تا بتواند اين جايگاه را پر كند؟ و نقش فرهنگي و جايگاه خاص اين مجموعه درمسائل ديپلماتيك و روابط فرهنگي بين كشورها، چگونه است. براي همه اين موارد به طور مشخص سياست‌گذاري نشده است.

ميرزايي گفت:« سياست‌هاي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري در محورهاي مختلف بايد مشخص باشد و در حالي كه مخصوصا بر روي زيرساخت‌ها ونحوه ايجاد قطب‌هاي گردشگري ملي و بين‌المللي، محلي، منطقه‌اي و ... حيطه كاري خود را مشخص نكرده و به همين دليل با يك سردرگمي روبروست.»

هاشم اسدزاده:

متاسفانه طرح ملي گردشگري هيچگاه در دسترس كارشناسان گردشگري قرار نگرفت!

‌هاشم اسدزاده معتقد است: طرح ملي گردشگري ترجمه‌اي از مستندات WTO و اتفاقات توريستي جهان است كه تطبيقي با روحيات و ويژگي‌هاي بومي‌كشورمان ندارد.

رييس موسسه‌ي مطالعات استراتژيك جهانگردي در گفت وگو با خبرنگار گردشگري ايسنا اظهار داشت: متاسفانه طرح ملي گردشگري هيچگاه در دسترس متخصصان و كارشناسان گردشگري كشور قرار نگرفت تا نقاط ضعف و قوت آن بررسي و به اجماع عمومي ‌برسد.

وي ادامه داد: طرح ملي گردشگري كه در گذشته توسط كارشناسان داخلي و خارجي تدوين شد، ترجمه و تاليفي از اتفاقات جهانگردي آن روز در دنيا بود كه بدون در نظر گرفتن روحيات ويژگي‌هاي ايرانيان ارايه شد، در صورتي كه مطمئنا اگر در تدوين آن طرح اصل بومي‌كردن در نظر گرفته شده بود، همان زمان اين طرح اجرايي مي‌شد.

اسدزاده با اشاره به ضرورت وجود طرح ملي گردشگري در كشور خاطرنشان كرد: تمامي‌دولت‌هاي موفق در صنعت گردشگري با پيروي از يك استراتژي مدون و دقيق به امارهاي افزون گردشگر دست پيدا كرده‌اند.

رييس موسسه‌ي مطالعات استراتژيك جهانگردي تصريح كرد: در طرح ملي گردشگري سرو فصل‌هايي تعريف شده كه مطمئنا با كمي‌تغييرات و اعمال نظر كارشناسان بومي ‌قابل اجرا خواهد بود.

وي ادامه داد: اگر سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري قصد دارد طرح ملي گردشگري را بازنويسي و بازنگري كند بهتر است اين طرح را به اداره‌ي كل نظارت و تدوين استانداردها كه پشتيبان ارتباطي بخش دولتي با صنوف و دست اندركاران گردشگري است، محول كند.

وي اذعان داشت: بازنگري طرح ملي گردشگري در كميته‌هاي محدود كوچك بدون اعمال نظر كارشناسان و فعالان اين صنعت هيچ كمكي به اجرايي شدن اين طرح نخواهد كرد.

به گفته‌ي وي، اداره‌ي كل نظارت و تدوين استانداردهاي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري، بهترين گزينه براي پيگيري دقيق و سريع بازنگري اين طرح است.

اسدزاده خاطرنشان كرد: مطمئنا براي تدوين طرح ملي گردشگري زحمت و هزينه‌ي زيادي صرف شده كه اگر قرار باشد آن را مجددا تدوين كنيم، نيروي انساني،‌ مالي و فرصت بسياري را از دست مي‌دهيم.

رييس موسسه‌ي مطالعات استراتژيك جهانگردي در پايان يادآور شد: توسعه جهانگردي بدون استراتژي ميسر نيست، بنابر اين بهتر است با بازنگري طرح گذشته و بومي‌كردن زمينه‌ي اجرايي شدن آن را فراهم كنيم.

رجبعلي خسرو آبادي:

دو ماه زمان براي اصلاح طرح ملي كافي است

طرح ملي گردشگري با سند‌هاي بالا دستي تنظيم و مقايسه شود

مدير كل سابق دفتر فرهنگ و هنر سازمان مديريت و برنامه‌ريزي تصريح كرد: طرح ملي گردشگري با سندهاي بالا دستي مقايسه و تنظيم شود تا با اهداف برنامه‌ي چهارم توسعه و سند چشم انداز 20 ساله‌ي كشور مغاير نباشد.

رجبعلي خسرو آبادي افزود: طرح ملي گردشگري با سند‌هاي بالا دستي برنامه‌ي چهارم توسعه و چشم انداز 20 ساله‌ي كشور مقايسه و بر اساس آن تنظيم تا در صورت مغايرت و تفاوت اصلاح شود.

وي خاطرنشان كرد: چشم انداز 20 ساله‌ و برنامه‌ چهارم توسعه مورد تاييد مسوولان عالي رتبه‌ي كشور بوده، بنابر اين مرجع مناسبي براي مقايسه است.

خسرو آبادي افزود: مقايسه‌ي طرح ملي گردشگري با سند‌هاي بالا دستي مشخص مي‌كند كه اين راه كارها و پيشنهاد‌ها ما را به اهداف مورد نظر مي‌رساند.

وي ياد آور شد: زماني كه طرح ملي گردشگري تهيه شد مبنا بر اجرا نشدن آن نبود بلكه براي اجراي اين طرح تمام جوانب در نظر گرفته شده بود.

اين كارشناس گردشگري كه در زمان ارايه‌ي طرح ملي گردشگري، مدير كل دفتر فرهنگ و هنر سازمان مديريت و برنامه ريزي بود، افزود: طرح ملي گردشگري بر اساس اطلاعات دقيق پردازش نشده بود وبعضي از بندهاي آن همچون خريد هواپيماهاي خاص در شرايطي كه كشور در تحريم بوده و است نيز ذهن را آشفته مي‌كرد، بنابر اين سازمان مديريت وبرنامه ريزي گزارش خود را به منظور اصلاح اين طرح به سازمان مديريت و برنامه ريزي ارايه كرد.

وي اظهار كرد: اصلاح طرح ملي گردشگري كه با تغيير مديريت سازمان ايرانگردي و جهانگردي مواجه شد و مسوول جديد نيز به اجراي اين طرح اعتقادي نداشت، تاكنون به تعويق افتاده و حركت با برنامه در بخش گردشگري را با مشكل مواجه كرده است.

خسرو آبادي تصريح كرد: اصلاح طرح ملي گردشگري دو ماه بيشتر زمان صرف نمي‌كند، چرا كه بسياري از اطلاعات آن به تغيير نياز ندارد و در صورتي كه با چشم انداز 20 ساله و برنامه‌ي چهارم توسعه مغاير نباشد، قابل اجرا است.

وي ابراز كرد: بازنگري طرح ملي گردشگري به معني صرف يك سال زمان، خطاي مضاعف است، چرا كه هدف مطرح كردن دوباره‌ي مشكلات نيست.

مدير كل سابق دفتر فرهنگ و هنر سازمان مديريت و برنامه ريزي با اشاره به بندي در چشم انداز 20ساله‌ي گردشگري مبني بر رشد پايدار در بخش گردشگري و كسب مقام اول در منطقه با جذب گردشگر بيشتر گفت: استنباط مسوولان اين است كه گردشگري به دليل غفلت در سال‌هاي گذشته نسبت به آن توسعه نيافته، ولي امكان رشد سريع را دارد و آيا مسوولان مي‌خواهند زمينه‌ي تحقق اين بند از چشم انداز را فراهم كنند.

وي افزود: مسوولان بخش گردشگري تا فرصت فراهم است از اين زمينه استفاده كنند.

خسرو‌آبادي تاكيد كرد: براي اجرايي شدن طرح ملي گردشگري، مشكلي نداريم.

مشاور سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري:

بخش‌هاي عملياتي مورد تاييد طرح ملي گردشگري تا بازنگري ديگر قسمت‌ها اجرايي شود

مشاور رييس جمهور ميراث فرهنگي و گردشگري گفت: بخش‌هاي عملياتي طرح ملي گردشگري تا بازنگري قسمت‌هاي ديگر آن اجرا شود.

محسن امامي‌ در گفت‌وگو با ايسنا با بيان اين كه بازنگري طرح ملي گردشگري با اجرا منافاتي ندارد، تصريح كرد: بخش‌هايي از طرح ملي گردشگري به خصوص درباره‌ي اقامتگاه‌هاي و حمل ونقل كه از نظر سازمان مديريت و برنامه ريزي نيز مردود نيست، تا بازنگري قسمت‌هاي ديگر اين طرح اجرا شود.

وي افزود: در حال حاضر مي‌توان بخش‌هايي از طرح ملي گردشگري اجرا كرد و بازنگري آن نيز كمتر از طرح موجود نيست و ميزان هزينه‌ي و تعداد اهداف تنها تفاوت آن خواهد بود.

اين كارشناس گردشگري اظهار كرد: براي ساماندهي وضعيت گردشگري مانند هر بخش ديگري به طرح جامع نياز است و اين طرح در زمان معزالدين رييس وقت سازمان ايرانگردي و جهانگردي طبق تاييد WTO ( سازمان جهاني جهانگردي ) در شوراي عالي ايرانگردي و جهانگردي تصويب شد.

وي تاكيد كرد: در صورتي كه در اين طرح اشتباهي شده، بازنگري شود، ولي اگر اين طرح را كه مطالعات آن بر اساس ويژگي‌هاي كشور صورت گرفته مورد تاييد است، اجرا كنند.

امامي‌ادامه داد: در بازنگري طرح ملي گردشگري با توجه به اين كه مدتي از تهيه‌ي اين طرح گذشته شكي نيست، اما در گروه بازنگري كننده بايد دقت نظر شود.

وي با اشاره به طرح‌هاي جامع استاني خاطر نشان كرد: تنها تعدادي از استان‌هاي كشور، طرح جامع استاني تهيه كرده اند كه پايه‌ي مطالعاتي آن‌ها طرح ملي گردشگري بوده و منافاتي با آن ندارد.

مشاور رييس ميراث فرهنگي و گردشگري با بيان اين كه در حال حاضر گردشگري بر اساس قاعده‌ي مدوني حركت نمي‌كند، افزود: دو سال از زمان تصويب طرح ملي گردشگري و يك سال از تصويب چشم انداز 20 ساله‌ي كشور مي‌گذرد، ولي اين صنعت رشدي نداشته و اگر طبق برنامه مي‌خواهيم حركت كنيم، بازنگري و اجراي طرح ملي گردشگري راهي موثر است.

عضو هيات علمي‌دانشگاه علامه طباطبايي:

كارشناسان بايد راهبردهاي كلي را تعيين و نقايص طرح ملي گردشگري را رفع كنند

عضو هيات علمي‌ دانشگاه علامه طباطبايي تاكيد كرد: سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري از گروه كارشناسي مجري از بخش‌هاي مختلف اجتماعي، اقتصادي و مهندسان مشاور براي بازنگري طرح ملي گردشگري استفاده كند.

حميد ضرغام، در گفت‌وگو با خبرنگار گردشگري ايسنا افزود: اين گروه از كارشناسان بر طرح‌هاي جامع استاني نظارت كرده و با هماهنگ كردن اين طرح‌ها، برنامه‌ي ملي گردشگري را استخراج كنند.

وي اين اقدام را سريعترين راه براي بازنگري و تدوين طرح ملي گردشگري دانست و اظهار كرد: كارشناسان متخصص در اين جمع‌بندي و مطالعه راهبردهاي كلي را تعيين و نقايص طرح ملي گردشگري را رفع كنند.

اين كارشناس گردشگري ادامه داد: هر از گاهي يكي از واحدهاي سازمان ميراث فرهنگي گردشگري مسوليت مطالعه و بازنگري طرح ملي گردشگري را برعهده مي‌گيرد و گروه‌هاي كاري را پيش‌بيني و شرح خدمات مصلحتي را به اين سازمان ارايه مي‌كند ولي طرح تا به مرحله‌ي تصميم گيري و اجرا مي‌رسد،‌ متوقف مي‌شود.

وي تصريح كرد: گاهي جريان‌هاي مالي حاكم بر جامعه‌ي مطالعه كننده و كارشناس، اهداف ملي را در پرده قرار مي‌دهد.

ضرغام خاطرنشان كرد: طرح ملي گردشگري در زمان معزالدين، رييس وقت سازمان ايرانگردي و جهانگردي از سوي شوراي عالي گردشگري تصويب شد، ولي به دليل وجود نقايصي به مرحله‌ي اجرا نرسيد.

وي تصريح كرد: طرح ملي گردشگري عملكرد دستگاه‌هاي اجراي و برنامه‌ي پنج ساله‌ي مصوب را در هم نمي‌آميزد بلكه برنامه‌ي مجردي را تكليف مي‌كند.

اين استاد دانشگاه با اشاره به نقايص طرح ملي گردشگري،‌ يادآور شد: كارشناسان تهيه كننده‌ي اين طرح افرادي خارجي بوده كه از جريان‌هاي داخلي كشورمان آگاهي نداشتند و بر اساس فكري كلي برنامه‌ها را آماده كردند.

عضو هيات علمي‌دانشگاه علامه طباطبايي، تاكيد كرد: با رفع معضلات قبلي اين طرح و استفاده از گروه كارشناس دقيق مي‌توان به سرعت برنامه‌ي اجرايي براي تمام كشور تهيه كرد.

ضرغام تصريح كرد: توسعه‌ي گردشگري، به برنامه‌ي جامعي نياز دارد كه به دليل فرابخشي بودن صنعت گردشگري اين برنامه بايد هماهنگ كننده ميان اين بخش‌ها باشد.

وي ابراز كرد: كارشناسان بازنگري كننده‌ي طرح ملي گردشگري بايد بر جريان‌ها و برنامه‌هاي توسعه‌اي بخش‌هاي ديگر آشنا باشند تا اين طرح علاوه بر هماهنگي ميان بخش‌هاي ديگر براي تمام واحدها محرز باشد.

عضو هيات علمي ‌دانشگاه علامه طباطبايي يادآور شد: طرح جامع توسعه و مديريت گردشگري همواره از طرح ملي توسعه‌ي گردشگري جدا تلقي مي‌شود، در حالي كه اين دو يك طرح بوده و فقط تغيير نام داده است و اين انحراف براي خطاهايي كه بر آن وارد شده، مبنايي شد و به نظر مي‌رسد كه دو طرح است.

وي گفت: بر اساس متدولوژي wto ( سازمان جهاني جهانگردي ) كه با ايران در طرح ملي گردشگري همكاري مي‌كرد، اين طرح به برنامه‌هاي استاني و منطقه‌اي متكي بوده است و بايد تكامل و استخراج طرح ملي گردشگري نيز از طرح‌هاي جامع استاني باشد.

اين كارشناس گردشگري گفت: طرح‌هاي جامع استاني بر اساس شرح خدمات پيش‌بيني شده در طرح ملي گردشگري عمل مي‌شود كه گاه به دليل تكرار همان نقايص، بخش‌هايي از اين طرح‌هاي جامع، اجرايي نمي‌شود.

ضرغام خاطر نشان كرد: طرح‌هاي جامع استاني با حفظ همان نقص‌هاي برنامه‌ي ملي گردشگري و به همراه سليقه‌ها و ديدگاه‌هاي خاص در حال اجرا است.

كارشناس سازمان مديريت و برنامه‌ريزي:

طرح ملي گردشگري ايران بازنگري شود

كارشناسان معتقدند طرح ملي گردشگري قابليت اجرايي ندارد

كارشناس سازمان مديريت و برنامه ريزي تصريح كرد: بازنگري طرح ملي گردشگري ضمن رفع ايرادهاي گذشته در اطلاعات بايد مطابق تغييرات جامعه و كشور تجديد شود.

سعيد اميريان در گفت و گو با خبرنگار گردشگري ايسنا، خاطر نشان كرد: طرح ملي گردشگري تنظيم و تدوين برنامه‌اي بلند مدت براي بخش توريسم كشور بود كه با توجه به ايرادهاي وارده بر آن از سوي كارشناسان، قابليت اجرايي ندارد و در سال 81 بازنگري اين طرح، پيشنهاد شد كه بازنگري طرح ملي گردشگري به دليل تغيير در سطوح مديران سازمان ايرانگردي و جهانگردي مورد توجه قرار نگرفت.

اين كارشناس سازمان مديريت و برنامه ريزي با اشاره به اينكه خبرهايي درباره‌ي بازنگري طرح ملي گردشگري شنيده، است، گفت: به دليل اين كه سازمان مديريت و برنامه ريزي پيشنهاد دهنده‌ي بازنگري طرح ملي گردشگي بوده، بايد براي شروع اين مرحله با اين سازمان هماهنگي بشود كه تاكنون اقدامي‌نشده است.

وي با اشاره به اين كه امكان بازنگري طرح ملي گردشگري وجود دارد، گفت: به دليل اين كه سازمان مديريت وبرنامه ريزي پيشنهاد دهنده‌ي بازنگري طرح ملي گردشگري بوده، بايد براي شروع اين مرحله با اين سازمان هماهنگي شود كه تاكنون اقدامي‌ نشده است.

اميريان ابراز كرد: طرح ملي گردشگري در صورتي كه شرايط لازم را داشت ،مي‌توانست برنامه‌اي پشتوانه‌اي براي گردشگري كشور باشد اما به دليل ضعف‌ها و نقايصي كه دارد، در حال حاضر تاثير مثبتي در هيچ يك از ابعاد گردشگري كشورمان ندارد.

وي ادامه داد: بازنگري طرح ملي گردشگري ضمن رفع ايرادها بايد با توجه به تغيير شرايط كشور كامل باشد تا معايب وارده به آن تكرار نشود.

اميريان با بيان اين‌كه كارشناسان اوليه‌ي تهيه اين طرح تخصص لازم را نداشتند،گفت: نبايد در بازنگري طرح ملي گردشگري از افراد بدون تجربه استفاه شود تا نتيجه ي اولين طرح يعني عدم قابليت اجرايي آن بوجود نيايد.

اين كارشناس سازمان مديريت و برنامه ريزي تصريح كرد: بازنگري طرح ملي گردشگري بايد با توجه ونظارت بيشتر سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري بايد از مشكلات و آسيب‌هاي طرح ا وليه مصون بماند.

وي با اشاره به سند پنج ساله‌ي تنظيم شده از سوي هيات وزيران گفت: در حال حاضر اين سند مصوب، برنامه‌ي اصلي براي توسعه‌ي صنعت گردشگري است اما در صورتي كه طرح ملي گردشگري از قوت و انسجام خاص برخوردار باشد با تمهيداتي ويژه مي توان آنرا جايگزين سند پنج ساله‌ي توسعه كرد.

اميريان با تاكيد بر اين كه سازمان مديريت و برنامه ريزي به طور‌كلي طرح ملي گردشگري را رد نكرده است ،خاطر نشان كرد: سند پنج ساله با توجه به نقاط مثبت طرح ملي كه مشاوران خارجي بر آن كار كرده بودند و همچنين شرايط كشور، تهيه و تدوين شده بنابراين تدوين دوباره‌ي طرح ملي گردشگري نيز بايد با توجه به سند پنج ساله‌ي توسعه صورت بگيرد.

انتهاي پيام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha