برجهاي رسکت و لاجيم؛ آرامگاههايي كه توجه حكمرانهاي شمال ايران را به خط نشان ميدهند
مدير پروژهي برجهاي آرامگاهي رسکت و لاجيم گفت: گمانهزني و بررسي باستانشناسي اين منطقه در حال پيگيري است، تا به پرسشهاي مطرح پاسخ داده شود.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، سعيد سليماني افزود: پروژهي برج آرامگاهي رسکت و لاجيم براي مستندسازي، حفاظت، مرمت و تلاش براي ثبت آن در فهرست آثار جهاني فعاليت خود را آغاز کرده است.
او اظهار كرد: ساخت مسير دسترسي به برج رسکت بهشکل پلکان سنگي، مستندسازي کامل و جمعآوري تاريخچهي مرمتهاي انجامشده روي برج لاجيم، آسيبشناسي بنا و تزيينات وابسته به معماري، مطالعهي اوضاع اجتماعي، سياسي و اقتصادي و عوامل موثر بر ساخت اين دو برج، بررسي موقعيت قرارگيري و تهيهي تصويرهاي سهبعدي از منطقهي دودانگه با استفاده از تصاوير ماهوارهيي، برداشت نقشهي توپوگرافي محوطهي دو برج، مطالعه و بررسي دقيق نقوش و سمبلهاي بهکار رفته در تزيينات اين دو بنا و مقايسه آن با ديگر بناها از جملهي اقداماتي هستند که تاکنون انجام شدهاند.
برج رسکت از بناهاي متعلق به قرن پنجم هجري قمري است كه دو کتيبهي آجري به خط کوفي و پهلوي ساساني دارد. اين بنا در كنار روستاي رسکت در بخش دودانگه ساري قرار گرفته است. همچنين برج لاجيم از ديگر برجهاي اين پروژه که آرامگاه يکي از شاههاي باوندي بهشمار ميآيد، در محدودهي شهرستان سوادکوه واقع شده است.
اهميت برج آرامگاهي لاجيم مانند رسکت بيشتر بهدليل داشتن دو کتيبه به خط کوفي و پهلوي ساساني است. اين نشان ميدهد که در قرن پنجم هجري قمري حکمرانان شمال ايران علاوه بر توجه به هنر دوران پيش از اسلام، به خط و زبان آن دوران نيز توجه داشتهاند.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات