/در واكنش به قطع درختان خيابان چهارباغ/ دبير انجمن حمايت از ميراث فرهنگي اصفهان: مسوولان در سال پايتختي اصفهان در راستاي نابودي آثار آن عمل ميكنند
در سالي كه اصفهان بهعنوان پايتخت فرهنگي جهان اسلام انتخاب شده است، مسوولان اين شهر اقداماتي انجام ميدهند كه نابودي آثار با ارزش اين شهر تاريخي را سبب ميشود.
حسن يقيني ـ دبير انجمن حمايت از ميراث فرهنگي استان اصفهان ـ با بيان اين مطلب در گفتوگو با خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، افزود: قطع درختان خيابان چهارباغ، هويت اين خيابان را كه به گذشتهها تعلق دارد، از ميان ميبرد.
وي معتقد است كه زيبايي و هويت تاريخي خيابان چهارباغ به وجود درختان آن كه به دورهي صفويه مربوط هستند، وابسته است و اگر درختان آن قطع شوند، ديگر چهارباغي وجود نخواهد داشت. لذا اين درختان ميراث فرهنگياند و كسي حق قطع كردن آنها را ندارد.
او دربارهي اينكه مترو، اصفهان را كه بافتي تاريخي دارد، در شرايط پيچيدهيي قرار ميدهد، گفت: اصفهان يك كلان شهري است و حتمن به مترو نياز دارد؛ اما مترو از محلي ميتواند بگذرد كه به بافت تاريخي شهر خسارت نزند؛ در اين شرايط، مسوولان بدون كارشناسيهاي دقيق، پروژههايي را تصويب و اجراي ميكنند كه بعدها با چنين مشكلاتي روبهرو ميشوند.
يقيني پيشنهاد كرد كه مترو از مسيري عبور كند كه پس از دروازهي دولت از زير خيابان گلدسته رد شود تا چهارباغ نيز از ميان نرود.
وي با بيان اينكه عبور مترو از چهارباغ عباسي نهتنها خيابان، بلكه مدرسهي امام صادق (ع) ـ چهارباغ ـ را نيز تخريب ميكند، اظهار داشت: حركت مترو در زير زمين حدود دو ريشتر لرزه ايجاد ميكند و با عبور روزانه 10 تا 15 مرتبه، تخريب گنبدخانهي مدرسهي چهارباغ را كه از گچ و خاك بنا شده است، سبب ميشود.
دبير انجمن حمايت از ميراث فرهنگي استان اصفهان توضيح داد: خيابان چهارباغ اصفهان در سال 1006 هجري قمري و در دورهي صفويه ساخته شده و به لحاظ شهرسازي از قديميترين و باشكوهترين آثار تاريخي دنياست. حتا قدمت اين خيابان از قدمت خيابان شانزهليزهي پاريس نيز بيشتر است و از نظر سبك نيز در مقايسه با شانزليزه، طول و عرض بيشتري دارد و به لحاظ بدنهسازي نيز بسيار قويتر است.
وي يادآور شد: خيابان چهارباغ تعدادي آبنما و حوض داشته است و براي اينكه آن آثار حفظ شوند، در زمان پهلوي در زير خاك مدفون شدند و اگر اين خيابان به اندازهي 120 سانتيمتر خاكبرداري شود، آثار دورهي شاهعباس كاملن بيرون ميآيند.
يقيني دليل دفن كردن آثار تاريخي خيابان چهارباغ را حفظ آنها آثار دانست و ادامه داد: در دورهي رضاشاه تصميم گرفتند اين اقدام را انجام دهند تا هنگامي كه مردم براي نگهداري و حفاظت از آثار تاريخي چهارباغ درك كافي داشتند، آثار فرهنگي تمدن جهان اسلام از زير خاك بيرون آورده شوند.
وي در پايان اضافه كرد: دربارهي كوتاه كردن برج جهاننما نيز تعللهاي زيادي انجام شده است و پس از تلاشها و پيگيريهاي انجامشده، اكنون شاهد قطع درختان خيابان چهارباغ بالا و در معرض خطر قرار گرفتن سيوسه پل و ديگر آثار تاريخي اصفهان هستيم؛ ضمن آنكه هيچكسي نيز گوشش بدهكار نيست و ما روزبهروز به نابودي اصفهان نزديكتر ميشويم.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات