تپه حصار ـ متحولكنندهي اختراع خط در منطقه ـ نگهبان ندارد /وضعيت اسفناك تپههاي باستاني كي پايان مييابد؟/9
مدير اداره كل ميراث فرهنگي و گردشگري استان سمنان، گفت: تپهها و محوطههاي تاريخي استان بايد در قالب برنامهاي منسجم، شناسايي شوند تا بتوان دربارهي اولويت مطالعه، كاوش و حفاظت از آنها تصميمگيري كرد.
عباس كاشيان در گفتوگو با خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اظهار داشت: تپههاي باستاني استان بهطور كامل شناسايي نشدهاند. لذا اميدواريم با حمايت سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري، بررسي و شناسايي تپهها و محوطههاي باستاني در حيطهي جغرافيايي بهصورت برنامهاي منسجم و منظم اجرا شود. البته بحث اطلس باستانشناسي هم مطرح است؛ اما محوطهها بايد شناسايي شوند تا اولويت مطالعه، كاوش، مراقبت و حفاظت از آنها، متناسب با شناخت حاصلشده، مشخص شود.
وي با اشاره به ارزشهاي تاريخي و باستاني تپه «حصار»، گفت: كارشناسان در حال تجديد نظر در حريم مصوب براي آن تپه هستند تا فعاليت كشاورزان در حريم محوطه متوقف شود و مالكان زمينهاي اطراف، اسناد مالكيت خود را ارايه كنند تا اگر مالك نيستند، از زمينها رفع تصرف شود.
كاشيان با بيان اينكه تعداد زيادي شيء از تپه حصار در موزهي سمنان نگهداري ميشود، تصريح كرد: باوجود آنكه تپه حصار، نگهبان دائمي ندارد، افراد محلي قابل اعتماد، بهكار گرفته شدهاند كه مورد حادي هم در آن منطقه نداشتيم.
وي همچنين يادآور شد: به بهانهي تفاهمنامهاي كه با پژوهشكدهي باستانشناسي مبادله شد، همايشي بينالمللي در تپه حصار برگزار خواهد شد؛ البته برگزاري اين همايش، مستلزم انجام مقدماتي است كه درحال برنامهريزي آن هستيم. پيشاز اين، قرار بود همايش در سال 1385 برگزار شود؛ ولي بايد مقدمات كار مانند كاوش محوطه انجام شود كه براي اين كار نيز با باستانشناسان بومي در حال گفتوگو هستيم.
تپه حصار در سه كيلومتري جنوبشرقي شهرستان دامغان در استان سمنان واقع است و خط راهآهن تهران ـ مشهد از وسط آن ميگذرد. اين تپهي باستاني براي نخستينبار توسط پروفسور «هرتسفلد» كاوش شد و سپس دكتر «اشميت»، مطالعات او را دنبال كرد و در مجموع، مطالعات تپه حصار از سال 1931 تا 1933 ادامه داشت.
در سال 1374، دكتر يغمايي بهمنظور كاوش سريع و نجاتبخشي آثار قرار گرفته در مسير خط دوم راهآهن، اين تپه را بهصورت اضطراري كاوش كرد و آثار ارزشمندي هم بهدست آورد؛ اسكلتي كه در موزهي سمنان نگهداري ميشود نيز در همان كاوش پيدا شد.
مدير ادارهي ميراث فرهنگي و گردشگري سمنان دربارهي كاوش اضطراري تپه حصار دامغان، توضيح داد: خط دوم راهآهن تهران ـ مشهد از روي اين تپهي باستاني رد ميشد و باستانشناسان مجبور بودند تا اطلاعات آن منطقه را استخراج كنند. دكتر يغمايي در كاوشهاي سال 1374 تپه حصار، براي نخستينبار در فلات مركزي ايران، آثاري پيدا كرد كه در ميان آنها خطوط اوليهي ايلامي بهشكل استامپهاي گلي پخته و آفتابپخت وجود داشت و باب جديدي را در خط و اختراع آن در اين منطقه باز كرد.
تپه حصار، سه دورهي تاريخي حصار I، حصار II و حصار III دارد كه ازنظر تاريخگذاري حصار I با شوش I، حصار II و حصار III با دورههايي از شوش، سيلك و چشمهعلي شباهت دارند.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات