«درد دوا نميكند، گريه مگر دوا كند...» بازسازي سريعتر و باشكوهتر حرمين عسگرين (ع) يك ضرورت براي ايران و عراق است
قلب سامرا بامداد چهارشنبه لرزيد و دل مسلمانان را به درد آورد و بار ديگرجهان اسلام را برآشفت. سامرا چهارمين شهر مقدس عراق كه زماني اسارتگاه خفتگان قلبش بود و اكنون به بارگاه مقدس آنها منور است، مكاني كه از زخم چشم تيره بختان روزگار در امان نماند.
به گزارش خبرنگار ايسنا، ساعت 6 و 45 دقيقهي صبح چهارشنبه به دنبال انفجاري درحرم امامان هادي (ع) وامام حسن عسگري (ع) شهر سامرا واقع در 120 كيلومتري شمال بغداد به لرزه در آمد.
در پي اين انفجاركه توسط تعدادي افراد مسلح ناشناس صورت گرفته بود،گنبد و بخشي از بارگاه باشكوه امامان هادي(ع)وحسن عسگري (ع)تخريب شد،بنايي كه حائل اين امامان معصوم (ع)و اوج معماري وهنر مسلمانان شيفته بود.
معماري اين بنا گره خورده با روح وهنرشرقي است و دست هنرمند ايراني به آن نقش بسته؛ امروز نه تنها بناي برجاي مانده از هنر ايراني تخريب شده بلكه روح آن نيز جريحه دار شده است.
اعتقاد مسلمان بر آن است كه مقبره امامش به هر آنچه در دنياي خاكي زيبا است زيبنده شود و با اين نگرش بوده و هست كه به دنبال بهينه و باز سازي بارگاه امامش است.
مسلمانان و غير مسلمانان جهان پس از سالها در كشور عراق كه دربند حاكم مستبد و متحجري گرفتاربود و مردمش اجازه توجه به بند بند روح اسلام را نداشتند، بارديگر فرصت يافتند تا شكوه و عظمت ناشي از حضوراولاد محمد (ص) را در سرزمين غربتزده عراق نظاره كنند، اما چه ميشود كه مظلوميت معصومان خدا پس از هجرت نيز زير تيرگي نگاه مستبدان مخفي نميماند؟
هنرمند مسلمان ايراني عاشق بود كه بند بند اين بنا را به عشق معبودش اين گونه ساخت وهرآنچه داشت در لابه لاي خشت و خاك آن به وديعه گذاشت و امروز شاهد بي حرمتي به آن است، اما آنكه عاشق است به شوريدگي خود ادامه ميدهد و بارگاه را با شكوهتر از پيش بنا ميكند تا خال نه نگيني درخشان باشد.
پس از وقوع اين حادثه دلخراش بسياري از نهادها براي كمك به بازسازي اين بناي مقدس اعلام آمادگي كردندتا اينگونه جايگاه اماكن مذهبي خود را نسبت به گذشته تقويت ومستحكمتر كرده و بار ديگر شكوه انسانيت و نوع دوستي را در قالب هنر اسلامي و ايراني به جهانيان نشان دهند.
به گزارش ايسنا، ستاد بازسازي عتبات عاليات عراق ضمن اعلام آمادگي براي بازسازي اين مكان شريف و جبران خسارات وارده و با ابراز همدردي با تمامي آزادگان و ائمه اطهار (ع) در جهان، اين ددمنشي را كه در راستاي انتشار كاريكاتور موهن و توهين به پيامبر مكرم اسلام (ص) بوده را محكوم نموده و از مسوولان عراق درخواست ميكند مجددانه به پيگيري اين موضوع پرداخته و متجاوزان به اعتقادات مذهبي مسلمانان را به سزاي اعمال ننگين خود رسانده و نسبت به تامين امنيت اين اماكن شريف اقدام نمايند.
رئيس ستاد بازسازي عتبات عاليات در گفتوگويي با ايسنا آمادگي خود را جهت بازسازي هر چه باشكوهتر و سريعتر حرم مطهر امام هادي (ع) را با همكاري سفارت عراق اعلام ميكند و ميگويد: مهاجمان مكاني را مورد اهانت قرار دادند كه در نزد مسلمانان و بسياري از غير مسلمانان بويژه مسيحيان باارزش و مورد احترام است.
وي تاكيد ميكند: اين عده نه تنها به اعتقادات و فرهنگ اسلامي اين كشور احترام نگذاشتهاند، بلكه به فرهنگ و تمدن باستاني عراق نيز توهين كردهاند . بسياري از مراكز و مكانهاي تخريب شده جزو آثار ملي و تاريخي كشور عراق محسوب ميشود و از بين بردن آنها درواقع توهين به تاريخ و تمدن يك كشور است.
منصور حقيقتپور خاطرنشان ميكند: ضمن مذاكره با سفير عراق در تهران اين ستاد آمادگي خود را براي ترميم و بازسازي مجدد بارگاه در اسرع وقت اعلام كرده و معتقديم در صورت فراهم بودن شرايط امنيتي ، مهندسان و كارشناسان ايراني به همت مردم ا يران و ديگر مسلمانان در جهت بازسازي اين اماكن سريعا اقدام خواهند كرد.
معاون امور بينالملل سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري نيز ميگويد: سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري همواره اين نوع اقدامات را محكوم كرده و آمادگي خود را جهت تعمير و بازسازي مجدد و سريع حرم امام هادي (ع) و ديگر اماكن متبركه اين منطقه اظهار داشته است .
همچنين اتاق تعاون جمهوري اسلامي ايران به نمايندگي از تمام اتحاديهها و تعاونيهاي سراسر كشور ضمن محكوميت اين اقدام ننگين آمادگي خود را براي مشاركت در بازسازي حرمين امام عسگرين (ع) در كوتاهترين زمان ممكن اعلام كرد.
حرم مطهر امام دهم حضرت على بن محمد الهادى عليهما السلام (تاريخ شهادت:سال 254 ه.) و امام يازدهم امام حسن بن على عسكرى عليهما السلام (تاريخ شهادت:260 ه.) قلب شهر امروزى سامرا را تشكيل مىدهد.
اين بقعه در دوران زندگانى دو امام عليهما السلام خانه مسكونى آنان بود و پس از شهادت در آنجا دفن شدهاند.نخستين ساختمان برآرامگاه آنان، از قرن چهارم هجرى است كه تاكنون همواره تجديد و ترميم شده و توسعه يافته است.
اين حرم مطهر داراى گنبدى است كه يكى از بزرگترين گنبدها در جهان اسلام است. محيط اين گنبد طلايى عظيم،
68 متر است كه در آن 72 هزار كاشى طلا به كار رفته است. در دو سمت اين گنبد دو گلدسته طلايى زيبا قرار دارد كه هر يك داراى 36 متر طول است.
گنبد اين حرم كه اكنون ناجوانمردانه تخريب شده در سال 1200 هجري بر جاى گنبد كهنى كه ناصر الدوله حمدانى در سال 333 هجري آن را ساخته بود بنا گرديد.
در زير گنبد حرم مطهر، ضريح نقرهاى زيبايى قرار دارد كه ساخته هنرمندان اصفهانى در سالهاى دهه 60 ميلادى است.
درون ضريح آرامگاه دو امام معصوم و«حكيمه خاتون» دختر حضرت جواد و عمه امام عسكرى است كه شاهد ولادت امام زمان«عج»بوده است.
اين بانو زنى پرهيزكار و مورد احترام چهار امام معصوم بوده و ديگرى «نرگس خاتون» همسر امام حسن عسكرى عليه السلام و مادر امام زمان (عج) است.
درون حرم و قسمتهايى از رواقها به طرز زيبايى آينه كارى شده و از يادگارهاى ملك فيصل اول پادشاه هاشمى عراق است و به وسيله ايوانى فراخ و سقف دار به صحنى كه گردا گرد حرم را فرا گرفته راه مىيابد.
از ويژگيهاى اين صحن آن است كه فاقد حجره است. در زاويه شمال غربى صحن مطهر،مجموعهاى متشكل از صحن و ايوان و مسجدى بزرگ با گنبدى كاشى كارى شده قرار دارد كه به«مجموعه غيبت»مشهور است.
در زير اين مجموعه زير زمينى است كه به«سرداب غيبت»شهرت دارد و نيز اين مجموعه بخشى از خانه مسكونى حضرت عسكرى بوده است كه در اين زير زمين به عبادت مىپرداخته و پس از او محل اقامت امام زمان (عج) بوده است.
اين محل از دير باز مورد توجه شيعه بوده است و ازآن جهت كه عبادتگاه سه امام بوده، از قداست و احترام ويژهاى برخوردار است.
گفتنى است كه به وسيله پلههايى مىتوان به زير زمين رسيد. فضاى اصلى و كهن زير زمين عبارت است از تالارى مربع مستطيل به ابعاد 3×5 متر. در شرق اين تالار فضايى است كه پنجرهاى از چوب دارد و محل عبادت امام بوده است.
پنجره اين نماز خانه يكى از با ارزشترين قطعات باقى مانده از دوران عباسيان است و داراى كتبيهاى كهن مىباشد.اين پنجره به دستور الناصرالدين الله عباسى (كه از خلفاى علاقمند به اهل بيت عليهم السلام بود) در سال 606 هجري ساخته شده است. در كاشى كارى درون اين بقعه نام ناصر الدين شاه قاجار ثبتشده است كه در سفر عتبات خود به زيارت اين جايگاه تشرف يافته است.
با اين اوصاف اين بنا آنچنان عظمتي دارد كه بايد براي بازسازي آن هرچه سريعتر اقدام كرد و اين ضرورت همكاري دولت عراق را با نهادهايي كه جهت بازسازي حرمين عسگرين اعلام آمادگي كردهاند، ميطلبد.
عراق ،سرزميني كه در طول تاريخ خود جاي پاي بسياري از معصومين (ع) را به دل خريده است وعاشقاني ديگر به حسب اعتقاد و علاقه خود براي ارج نهادن به آنها، بارگاهشان را با شكوه تمام تر بنا كردهاند كه اگر دست مي داد بقيع را هم آباد ميكردند،گرچه غربت خاك بقيع بيش از اينها انسان را شيدا ميكند.
عراق سرزميني است كه مردمان همسايه شرقي آن روزگار بسياري را براي بازگشايي مرزهايش به انتظار نشستهاند و
اكنون اين راه نيمه باز شده و همين هم فرجي است، اما هر لحظه به حكم حضور ديگرمستبدان تكاني ميخورد و هر آن تكرار مصيبت بامداد چارشنبه سامرا در شهرهاي كربلا، نجف وكاظمين وجود دارد.
بسياري از دولت عراق انتظار دارند از اين حرمهاي مطهر كه در گوشه گوشه اين خاك آرام نشستهاند حفاظت كنند چرا كه اينها علاوه بر بناي باشكوهي كه نمود هنر اصيل ايراني و اسلامي است، مقدسات مسلمانان جهان محسوب
ميشوند وحفاظت از آنها وظيفه است.
عضو فراكسيون اقليت مجلس شوراي اسلامي سيدجاسم ساعدي در اين باره بيان ميكند: ما از دولت جديد عراق انتظار داريم كه حفاظت حرمها را جدي بگيرد و براي جلوگيري از اينگونه فتنهگريها به طور جدي مسائل حفاظتي و امنيتي اماكن مورد احترام مسلمانان شيعه و سني را تقويت كنند.
طه هاشمي نيز تاكيد ميكند: از همهي مسئولان عراق ميخواهيم تا نسبت به تامين امنيت و حفظ جان زائرين و به ويژه ايرانيان همكاري بيشتري داشته باشند.
به گزارش ايسنا، اين مقدسات مسلمانان جهان است و نبايد دراحياي آن درنگ شود و ميطلبد كه دولت عراق در فوريتي به اين موضوع بپردازد و با ياري جهان اسلام شانيت را در اين سرزمين ودر كنار تمدن ديرينهاش حفظ كند
همانگونه كه سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي ايران با تاكيد بر حفظ وحدت ميان مردم عراق ،از سازمان كنفرانس اسلامي ميخواهد با تشكيل جلسهاي فوري به اين حادثه وحشيانه و بي سابقه كه وحدت مسلمانان را نشانه رفته است، رسيدگي نمايد.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات