سرپرست هيات كاوش شهر سوخته: پيشنهاد فعاليت كارشناسان خارجي و مطالعهي اشيا در پايگاه پس از پايان فصل كاوش ناآگاهانه است /وضعيت شهر سوخته بهبود مييابد؟/18
سرپرست هيات كاوش شهر سوخته، تاكيد كرد كه فعاليت متخصصان بومي در گروه حفاري، نسبت به افراد غيربومي ارجحيت دارد؛ اما اگر در حوزهاي متخصص بومي نباشد، كارشناساني از استانهاي ديگر يا خارج از كشور بهكار گرفته ميشوند.
دكتر منصور سجادي در گفتوگو با خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، افزود: ادارهي ميراث فرهنگي و گردشگري استان سيستان و بلوچستان، باستانشناسي در سطح كارشناسان هيات كاوش شهر سوخته ندارد و اين هيات به افرادي با مدرك فوقديپلم آبخيزداري نياز ندارد. در حال حاضر هم براي كاوش شهر سوخته، حدود 15 نفر از باستانشناسان بومي استان كه به استخدام ميراث فرهنگي درنيامدهاند، مشغول بهكار هستند؛ اين كارشناسان از دانشگاه زابل و زاهدان فارغالتحصيل شدهاند و عضو هيات شهر سوخته هستند.
وي با بيان اينكه باستانشناسي، علمي كاملا تخصصي است، ادامه داد: افرادي كه عضو هيات كاوش شهر سوخته هستند بايد در سطح ديگر كارشناسان داخلي و خارجي باشند تا بتوان از آبروي علمي كشور دفاع كرد. هيات حفاري شهر سوخته با دانشگاههاي زابل و زاهدان همكاري خوبي دارد و نخستين كارگاه مرمت در شهر سوخته نيز با استفاده از استادان و دانشجويان اين دانشگاهها راهاندازي شده است.
اين باستانشناس در پاسخ به اين پرسش كه آيا ميتوان با پايان فصل كاوش، پژوهش و مطالعهي مواد بهدست آمده را در پايگاه ادامه داد؟ با اشاره به اينكه چنين سخني از سوي كساني مطرح ميشود كه آگاهي كافي ندارند، گفت: حفاري و مطالعهي يك تپهي باستاني سه مرحله دارد؛ كاوش و ثبت اطلاعات 20 درصد كار را تشكيل ميدهد و شناسايي، طبقهبندي، دستهبندي و گروهبندي اشياء و اطلاعات بهدست آمده 30 درصد فعاليت است كه در پايگاه انجام ميشود؛ 50 درصد ديگر برنامهي مطالعهي تپهاي باستاني به كارهاي كتابخانهيي مربوط است كه نميتوان آن را درپايگاه انجام داد.
وي در ادامه توضيح داد: آزمايش مواد بهدست آمده از حفاريها، صدها ميليون تومان تجهيزات نياز دارد كه نميتوان اين تجهيزات را در پايگاه شهر سوخته نگهداري كرد؛ به همين دليل، مواد به آزمايشگاههاي تهران منتقل و بررسي ميشوند. همان طور كه نميتوان تمام كتابخانههاي باستانشناسي را به شهر سوخته آورد و بايد اطلاعات و دادهها به كتابخانهها و دانشگاههاي موجود برده شود.
او در پايان ارايهي پيشنهاد فعاليت كارشناسان خارجي پس از پايان فصل كاوش را از روي ناآگاهي دانست و اضافه كرد: كارشناسان خارجي براساس توافقنامهاي كه سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري با دانشگاهها و موسسههاي مختلف امضا ميكند، به ايران ميآيند؛ با اين روش، علاوه بر آموزش نيروهاي داخلي ازسوي كارشناسان ديگر كشورها، هزينهاي نيز به كشور تحميل نميشود.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات