تاريخ واقعي اعزام زايران به عتبات عاليات چه زماني اعلام ميشود؟
به دنبال پرسشهاي زياد شهروندان و عاشقان زيارت عتبات عاليات، همچنين سردرگمي زايران در خصوص نامعلوم بودن زمان واقعي اعزام و با وجود قولهاي چندين باره مسئولان مربوطه در خصوص آغاز اعزام به عتبات عاليان هنوز نه تنها هيچ اطلاعرساني شفافي از زمان اعزامها صورت نگرفته، بلكه سفير عراق درتهران از تاخير سفر اولين كاروان زائران ايراني به عتبات عاليات در عراق خبر داده است.
به گزارش خبرنگار ايسنا حيدر الشيخ، گفته است كه ايران تصميم گرفته تا سفر اولين كاروان زائران ايراني به عتبات عاليات را به دليل عدم صدور ويزا از سوي سفارت عراق در تهران به تاخير بيندازد.
اين در حاليست كه طي روزهاي گذشته برخي شركتها و دفاتر مسافرتي اقدام به انتشار درج آگهي كاروانهاي زيارتي كرده بودند.
پيرو اين امر معاون سازمان حج و زيارت دربارهي اقدام اين دفاتر خدمات زيارتي به خبرنگار ايسنا گفت كه درج آگهي تبليغاتي در روزنامهها به منظور ثبت نام براي عتبات عاليات از سوي دفاتر خدمات زيارتي تا زماني كه سازمان حج وزيارت اعلام رسمي نكرده است، تخلف محسوب ميشود، اما با اين حال زرهاني در خصوص اعلام زمان نهايي زايران به اين نكته بسنده كرد كه شرايط و تاريخ اعزام از طريق رسانهها اعلام ميشود.
بازخواني عملكرد سازمانهاي مسئول در خصوص اعزام زايران به عتبات عاليات به ويژه از اوايل سال 84 نشانگر آن است كه عليرغم قول و وعدههاي فراوان در خصوص تحقق اين امر، هنوز هم براي اطلاع درست از زمان نهايي اعزام بايد چشم به آينده دوخت.
اواخر فروردين ماه بود كه سازمان حج و زيارت بيانيهاي را به اين شرح اعلام كرد: جمهوري اسلامي ايران و جمهوري عراق براساس يادادشت تفاهمي كه در 18 فروردين ماه جاري به امضاي دكتر آصفي، معاون امور كنسولي وزير امور خارجه جمهوري اسلامي ايران و سعد جاسم الحياني، معاون وزير امور خارجه عراق رسيد، زيارت شهروندان دو كشور به عتبات عاليات دو طرف را مورد تاييد قرار دادند.
دو طرف توافق كردند كه در مرحله اول گشايش سفرهاي زيارتي، 1500 نفر در هر روز از شهروندان هر كشور براي زيارت عتبات عاليات با رواديد زيارتي كه از سوي نمايندگيهاي سياسي و كنسولي صادر ميشود به كشور ديگر سفر كنند كه اين رقم با تغيير شرايط كنوني عراق تا سطح 5 هزار نفر در هر روز قابل افزايش است.
متعاقب اين امر اظهارات زيادي نيز در خصوص نحوه و زمان اعزامها ابراز شد كه هيج كدام در عمل تحقق نيافت.
خردادماه 84 نيز سازمان حج و زيارت از سفر يك هيات ايراني به عراق براي ادامه مذاكره در زمينه از سرگيري سفر زائران ايراني به عتبات عاليات خبر داد.
هياتي كه قرار بود در طول اقامت خود در عراق در ديدار با مقامات اين كشور مسايل امنيتي، بهداشتي و نحوه اجراي توافقنامهها را مورد بحث و بررسي قرار دهد.
10 خرداد نيز رييس سازمان حج و زيارت به مردم توصيه كرد: تا برقراري امنيت و بهداشت نسبي در عراق، زيارت به عتبات عاليات را به تعويق اندازند.
«سيد احمد زرهاني» در گفتوگو با خبرنگار «حج و زيارت ايسنا» اظهار كرد: دولت ايران به افرادي كه خواهان سفري آرام و راحت هستند توصيه ميكند حتي در زماني كه مرزها گشايش يافته و كاروانهاي زيارتي راه اندازي شدند، صبر كنند تا ضريب امنيت در اين كشور تا حدودي افزايش يابد.
وي افزود: سازمان حج و زيارت در صدد است با انجام مذاكره با دولت عراق اعزام زائران را به سهولت ساماندهي كند و زائران در شرايطي كه امنيت و بهداشت نسبي در اين كشور بر قرار است با خطرات كمتر و مزاياي بيشتري وارد اين سرزمين شوند.
زرهاني با اشاره به امضاء تفاهم نامهاي در اواسط فروردين ماه سال 84 گفت: شرايط حقوقي پس از امضاي اين تفاهم نامه براي مبادلهي زائر و اتباع دو كشور فراهم شد و لازمهي اعزام زائر انعقاد قرار داد بين شركتهاي زيارتي ايران و عراق است، براي اين منظور هياتي تشكيل شده كه در حال مذاكره با دولت عراق است.
وي تاكيد كرد: تا اين مذاكرات در سطح كلان انجام نشود و هماهنگي لازم ميان ايران و عراق دربارهي اعزام زائر برقرار نشود نميتوان زائري را اعزام كرد.
رييس سازمان حج و زيارت با اشاره به اين كه اين تفاهم نامه ميان دولت ايران و عراق منعقد شده است، افزود: آمادگي نداشتن شهر كربلا و آماده بودن شهرهاي نجف و سامرا براي پذيرش زائران، اخباري غير رسمي است كه بايد آمادگي آنها از سوي وزارت امور خارجه، اعلام شود.
درست 7 روز بعد معاون سازمان حج و زيارت اعلام كرد: به دنبال مذاكره هيات ايراني با دولت عراق، اين دولت براي برقراري امنيت زائران فرصت 2 ماهه درخواست كرد.
«ابوالحسن رضوي» افزود: در طول اين مذاكرات جمعبندي قطعي صورت نگرفت و هيات اعزامي بايد با وزارت امور خارجه در خصوص اين مذاكرات هماهنگ شود.
وي با اشاره به اينكه در حال حاضر امنيت در عراق نسبي است، اظهار كرد: در شرايط فعلي تا دولت و وزارت خارجهي اين كشور امنيت زائران را تضمين نكنند و اين مساله به صورت رسمي اعلام نشود، هيچ گونه اعزامي به عتبات عاليات عراق صورت نميگيرد.
اواخر تير نيز سازمان حج و زيارت اعلام كرد كه وزير جهانگردي و آثار باستاني عراق و رئيس سازمان حج و زيارت نحوه اعزام زائران ايراني به عتبات عاليات عراق را بررسي كردهاند. در اين ديدار طرفين بر ضرورت فراهم شدن زمينههاي بازگشايي سفر زائران به عتبات عاليات تاكيد كرده و از دو دولت خواستند كه تسهيلات لازم را براي انجام هرچه سريعتر اين سفر فراهم سازند.
از سوي ديگر روزنامه الوطن نيز گزارش داد كه دولت عراق برنامهي جديدي را در خصوص سفر زايران ايراني به عراق و مدت اقامتشان در خاك اين كشور بدون سفر به بغداد در نظر گرفته است.
الوطن كه در كويت منتشر ميشود، نوشت: يك هيات ايراني به رياست ابوالحسن رضوي ـ معاون رييس سازمان حج و زيارت ايران در بغداد ـ مذاكراتي را با مقامات عاليرتبهي وزارت امور خارجه و سازمان اوقاف شيعه، وزارت بهداشت، وزارت كشور و گردشگري عراق در خصوص سفر ايرانيها به اماكن مقدسهي عراق انجام داده است.
اين هيات در اين مذاكرات توافقنامهاي را در خصوص زيارتهاي روزانهي ايرانيها از نجف و كربلا به امضا رسانده است. صلاحالدين عبدالرزاق ـ مدير اطلاع رساني سازمان اوقاف شيعه ـ نيز تصريح كرد: هر دو طرف توافق كردهاند كه از اوايل ماه آگوست آينده روزانه 1000 زائر ايراني از اماكن مقدسهي عراق زيارت كنند.
وزارت كشور عراق نيز مسؤوليت امنيت زايران ايراني را از زمان ورودشان تا پايان سفرشان به عراق بر عهده خواهد داشت.
همچنين وزارت بهداشت عراق اعلام كرد: تيمهاي پزشكي ايراني در كربلا و نجف با نظارت مسؤولان بهداشتي عراق تشكيل خواهند شد.
دولت عراق اعلام كرد هر زائر ايراني بايد پاسپورت و مجوز اقامت در عراق را به همراه داشته و در ضمن به بغداد سفر نكند.
متعاقب اين امر 19 مرداد مديركل روابط عمومي سازمان حج و زيارت گفت: پس از ارائهي طرح جامع امنيتي عراق و توافق با اين دولت، روزانه هزار زاير از مرزهاي شلمچه و مهران به عتبات عاليات اعزام خواهند شد.
"عبدالله نصيري" تصريح كرد: اين تعداد با افزايش ضريب امنيت در عراق، تا سقف 5 هزار نفر قابل ارتقاء است.
وي با اشاره به گفتهي مسوولان كشور عراق مبني بر اعزام 15 هزار زائر ايراني در هفته به عتبات عاليات، اظهار كرد: تعداد تختها و امكانات در شهرهاي نجف و كربلا در شرايط فعلي براي پوشش 15 هزار نفر در هفته كافي نيست.
مديركل روابط عمومي سازمان حج و زيارت اذعان كرد: ساكنان شهرهاي كربلا و نجف در حال حاضر از امكانات اوليهي زندگي بهرهمند نيستند.
استاندار كربلا نيز چنديپيش از آغاز سفر زائران ايراني به عتبات عاليات در اوايل ماه سپتامبر (شهريور ماه) خبر داد، اين در حالي است كه به موجب تفاهم نامهاي كه در جريان سفر نخست وزير عراق به ايران امضا شد، به دليل ناامن بودن استان هم مرز با مرز خسروي فعلا سفر زائران به عتبات عاليات تنها از مرز شلمچه و مهران صورت خواهد گرفت، اما فرماندار قصرشيرين اين مرز را يكي از امنترين مرزهاي كشور ميداند و هنوز هم معتقد است مرزي كه محل ترانزيت سوخت كشور عراق است، نميتواند ناامن باشد.
يكم شهريور نيز مدير كل روابط عموميسازمان حج و زيارت تاكيد كرد: تا مشخص نشدن مسالهي امينتي در عراق و ارايه طرح امنيتي از سوي دولت اين كشور هيچ اعزامياز ايران به عتبات عاليات صورت نميگيرد.
معاون سازمان حج و زيارت در گفتوگوي ديگر خود با ايسنا كه 14 آبان انجام شد، گفت: هياتي از ايران براي مذاكره دربارهي مسائل امنيتي هفتهي گذشته به عراق اعزام شده كه هم اكنون در حال مذاكره با مسوولان اين كشور است كه در صورت اطمينان از عملكرد شركت امنيتي عراق جهت تامين نيازهاي اوليهي امنيتي زائران در حد اين كشور اعزام زائران ايراني به عتبات عاليات شروع ميشود.
رضوي بيان كرد: زمان دقيق اعزام زائران ايراني به عتبات عاليات تاكنون اعلام نشده است كه به محض حاصل شدن اطمينان جهت تامين امنيت زائران ايراني از سوي شركت عراقي تاريخ اعزام نيز اعلام ميشود.
معاون سازمان حج و زيارت ادامه داد: زمان ثبت نامه و اعزام زائر به عتبات عاليات مانند روند " عمره " خواهد بود كه از سوي رسانههاي كشور به اطلاع عموم مردم ميرسد.
رضوي تصريح كرد: شرايط و تاريخ اعزام، آژانسها يا دفاتر خدمات زيارتي تعيين شده، قيمتها و اطلاعاتي ديگر در اين باره مانند عمره از طريق رسانهها اعلام ميشود تا اين زمان هيچ آژانسي نميتواند در اين زمينه فعاليت كند.
از سوي ديگر 2 روز پيش مدير دفتر هواپيمايي عراق نيز به خبرنگار ايسنا گفت: اولين پرواز زائران عتبات عاليات، دوشنبه 30 آبان ماه از فرودگاه مهرآباد انجام ميشود.
شهاب الدين طباطبايي افزود: در اين پرواز كه راس ساعت 15 انجام ميشود، 100 نفر از زائران عتبات عاليات به عراق منتقل ميشوند.
معاون سازمان حج وزيارت نيز در پي اعلام مدير دفتر هواپيمايي عراق مبني بر شروع سفرهاي هوايي زيارتي از 30 آبان ماه جاري از ايران به اين كشور گفت: اين تصميم ارتباطي به سازمان حج و زيارت ندارد و مطمئنا اقدامي ميان شركت هواپيمايي دو كشور است.
رضوي به ايسنا گفت كه براي اين پرواز هيچ هماهنگي با سازمان حج و زيارت انجام نشده و به دليل شرايط امنيتي در عراق و به خصوص بغداد براي اين سفر هيچ توصيهاي نميشود.
به اين ترتيب ظاهرا زمان واقعي اعزام زايران به عتبات عاليات همچنان نامعلوم خواهد ماند، با اين حال اين پرسش بيپاسخ همچنان به قوت خود باقي است كه زمان واقعي اعزام زايران به عتبات عاليات چه موقع خواهد بود؟
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات