شيطانشناسي در سريال«او يك فرشته بود» سرمايهگذاري شيطان در محيط خانواده...سوژهي موردنياز جامعه...مردان بيشتر در معرض گناه...استقبال مردم و شوك به مسؤولان
در پي پخش سريال «او يك فرشته بود» كه به موضوع نقش شيطان در زندگي انسان ميپرداخت، ميزگرد
«شيطانشناسي» در شبكهي دوم سيما برگزار شد.
به گزارش خبرنگار سرويس تلويزيون ايسنا، در اين ميزگرد كه با حضور حجتالاسلام بهشتي، حجتالاسلام نجارزادگان ، عليرضا برازش (كارشناس مذهبي سريال او يك فرشته بود)، عليرضا افخمي (كارگردان) و با اجراي حسن جوهرچي (بازيگر) برگزار شد، وجوه مثبت و كاستيهاي سريال «او يك فرشته بود» به لحاظ مذهبي نيز مورد بررسي قرار گرفت.
حجتالاسلام بهشتي، سريال «او يك فرشته بود» را به جهت فضاسازي و موقعيت بازيگران داراي وجوه مثبت خواند و افزود: اين سريال از موضوعي فرازمند و جاذبي برخوردار بود و تاثيرپذيري انسان از عواملي چون ذلالت، فضاي معنوي، فرشتگان و شيطان را به تصوير ميكشيد.
وي معتقداست: سريال « او يك فرشته بود» به سوژهاي مبتلا به و موردنياز جامعه را مورد عنايت قرار داده و مسائل خانواده و روابط زن و مرد كه بسياري از چالشهاي جامعه از آن نشات ميگيرد را منعكس ميكند.
حجتالاسلام بهشتي بحث خانواده را در عرصه گيتي جهاني و انساني خواند و افزود: اين مساله بايد بيش ازاين مورد توجه فيلمسازان قرار گيرد.
وي از پرداختن به موضوعات چون نقش شيطان و تاثيرگذاري آن در زندگي انسان و آموزههاي ديني به عنوان ديگر وجوه مثبت سريال «او يك فرشته بود» ياد كرد.
حجتاالاسلام نجارزادگان، نيز در پاسخ به اين پرسش كه « محدوده قدرت شيطان تا كجاست؟» ابراز اميدواري كرد كه جامعه ما بداند با حريف پركار و كينهتوزي به نام شيطان سر و كاردارد و تصور نكند شيطان خيالي است.
وي به تصوير كشيدن نقش شيطان در محيط خانواده را از وجوه مثبت سريال «او يك فرشته بود» دانست و خاطرنشان كرد: شيطان در روانشناسي انسان استاد است و ميداند از كجا بايد آغاز كند، يكي از كانونهاي حساس جامعه، خانواده است، بنابراين شيطان در محيط خانواده سرمايهگذاري جدي ميكند.
حجتالاسلام نجارزادگان اعتقاد بر اين كه شيطان داراي قدرت نامحدود و فوقالعاده است را نادرست خواند و اظهار كرد: شيطان مستقل نيست. او در گام اول كار خود را در حد دعوت و وسوسهگري آغاز ميكند و اگر ضعف انسان را بشناسد، جرات پيدا ميكند تا به تدريج قلب انسان را تسخير كند. اگر تصور كنيم شيطان از همان ابتدا ميتواند زمام انسان را بگيرد و او را ميخكوب كند، باطل است.
عليرضا افخمي، كارگردان سريال «او يك فرشته بود» نيز در پاسخ به پرسش حسن جوهرچي كه «چرا كانون خانواده را براي اين قصه انتخاب كرده است» گفت: يكي از دلايل اصلي انتخاب ما اين بود كه خانواده اساس تشكيل جوامع است و هر گونه مفسدهاي ابتدا در خانواده شكل ميگيرد. بنابراين خواستيم به بيننده هشدار دهيم كه ممكن است نطفه شيطان در خانواده بسته شود و سپس در جامعه تكثير شود.
براي مثال وقتي شيطان در وجود بهزاد نفوذ ميكند، اين مساله به محل كار و ارتباطات خانوادگياش هم كشيده شده و شكلي اجتماعي پيدا ميكند.
به اعتقاد كارگردان سريال « او يك فرشته بود» نفوذ شيطان در وجود بهزاد، به ضعفهاي شخصيتي و از همه مهمتر غرور وي برميگشت.
به گزارش ايسنا، در بخش ديگري از اين ميزگرد حجتالاسلام بهشتي، در پاسخ به اين پرسش كه فلسفه وجود شيطان چيست و چرا خدا به شيطان محمل اغواگري ميدهد، اظهار كرد: شيطان از همان ابتدا به عنوان موجودي طغيانگر آفريده نشده است. بلكه در ابتدا آن قدر مقرب بود كه در مدتي طولاني با فرشتگان همنشين ميشد. مشكل اساسي شيطان اين بود كه از طغيانگري به هلاكت و سقوط خودش رسيد.
وي ادامه داد: مسلم است كه اگر انسان بخواهد از مراتب كمال برخوردار شود، بايد موانعي سر راه او قرار گيرد. هنر اين است كه انسان با كنار زدن موانع به كمال برسد. ضمن اين كه همان پاسخي كه براي دليل وجود نفس اماره در انسان ميدهيم ميتوانيم براي وجود شيطان هم بگوييم.
حجتالاسلام نجارزادگان نيز در تاييد صحبتهاي بهشتي، خاطرنشان كرد: وجود حريف در ميدان كارزار براي انسان لازم است. تا حريفي نباشد، انسان به ضعفهاي خود پي نميبرد. شيطان به خوبي ضعف تكتك ما را ميشناسد و به ما هجوم ميآورد ضمن اين كه اگر حريف نبود ما به پناهگاه ياد خدا نميرفتيم.
وي در ادامه از تقوا به عنوان دژ محكم در مقابل شيطان ياد كرد و افزود: به ما توصيه كردهاند كه براي فرار از وسوسههاي شيطان به دژ تقوا پناه بگيريد. همين وسوسهها باعث ميشود كه رهتوشه ما براي رسيدن به سرمنزل مقصود بيشتر شود.
به گفته حجتالاسلام بهشتي بر اساس روايتي از امام صادق (ع) شيطان در 5 گروه نميتواند نفوذ كند.
نخست كساني كه با نيت خالص به خدا پناه ميبرند. دوم كساني كه براي برادر مسلمان خود همان چيزي را ميخواهند كه براي خود ميخواهند . گروه ديگر كساني هستند كه به داده خدا رضا دارند. چهارم افرادي كه تسليم مصيبتها و حوادث نميشوند و پنجم كساني كه با مردم مسلمان الفت دارند.
عليرضا برازش، كارشناس مذهبي سريال « او يك فرشته بود» نيز در پاسخ به اين سوال كه آيا «ميزان نفوذ شيطان در خانمها و آقاها يكي است» مردان را بيشتر در معرض ارتكاب گناه دانست.
وي كه مديريت شبكه اول سيما را نيز بر عهده دارد، در پاسخ به پرسش جوهرچي كه صدا و سيما تا چه اندازه بايد به مضامين ديني بپردازد،اظهار كرد: صدا و سيما موظف است وقتي مردم از مضامين ديني در سريالها استقبال ميكنند، به سراغ اين موضوع برود. اما در اين راه نبايد دچار افراط و تفريط شد. فيلمنامهنويسان ما بايد داستانهايي را كه قابليت پرداخت خوب دارند را عرضه كنند. تهيهكنندگان و كارگرداني مانند آقاي افخمي و ديگران، ببينند كدام فيلمنامه قابليت جذب مخاطب را دارد، تا كارهايي از اين دست ساخته شود.
كارشناس مذهبي سريال « او يك فرشته بود» ادامه داد: بازتاب كارهايي كه تا كنون پخش شده از سوي مردم، مسؤولان صدا وسيما را وا ميدارد كه از امثال آقاي افخمي و ديگر هنرمندان بخواهند كه هنرشان را به اين عرصه وارد كنند.
وي در خصوص دلايل استقبال مردم از سريال « او يك فرشته بود» گفت: در اين سريال به يكي دو بستري كه زمينه را براي ارتكاب گناب فراهم ميكند، پرداختيم. مردم احساس ميكردند خانوادهاي كه به تصوير كشيده شد، ممكن است خانواده خودشان، شخصيت اصلي ميتواند خود آنها باشد. بنابراين از اين سريال استقبال كردند.
وي تاكيد كرد: بايد فيلمنامهاي كه با موضوع ديني نوشته ميشود از استاندارد لازم برخوردار باشد تا مباحث ديني دچار سطحي نگري نشوند.
به گزارش ايسنا عليرضا برازش معتقد است استقبال مردم از سريال « او يك فرشته بود» به مسؤولان رسانه و اولياي فرهنگي جامعه شوك وارد كرد و به آنها فهماند كه اگر به مسائل ديني به خوبي پرداخته شود، مردم ميطلبند.
اين مدير تلويزيوني اذعان كرد: شايد سالها فكر كرديم كه اين مردم از مباحث وسريالهاي ديني استقبال نميكنند، اما دو سال است كه ميبينيم در ميان سريالهاي ماه رمضان، سريالي كه معنويتر و دينيتر است بيشتر ديده ميشود.
وي گفت: شايد به ظاهر اين گونه برداشت شود كه مردم از رسانه تنها گذران وقت را ميخواهند بنابراين وقتشان را پر كنيم. اما همين مردم با استقبال از « او يك فرشته بود» اعلام كردند كه حرفهاي جدي را ميخواهند به شرطي كه در قالب خوبي ريخته شود.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات