رييس پژوهشكده آثار باستاني ايذه خبر داد: راهاندازي موزهي ايذه تا پايان سال؛ در صورت تصاحب كوشك نورآباد
رييس پژوهشكده آثار باستاني ايذه گفت: در صورت تصاحب كوشك نورآباد (كاخ تيمور بختيار) موزه ايذه تا پايان سال جاري راهاندازي ميشود.
جعفر مهركيان در گفت و گو با خبرنگار ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) در خوزستان، درباره فعاليت پژوهشكده آياپير تصريح كرد: پايگاه ميراث فرهنگي آياپير چندي است كه با به كار گرفتن متخصصان معماري مطالعه دامنهداري روي تنها بناي باقي مانده قديمي و داراي ويژگيهاي معماري يعني كوشك نورآباد انجام داده است.
وي افزود: مقدمات تصاحب اين بنا به سالهاي جنگ برميگردد كه اين طرح تحقيقاتي مورد مطالعه دقيق و آسيبشناسي قرار گرفت. كاخ تيمور بختيار در حال حاضر در تملك سپاه است و متاسفانه تاكنون هيچ اقدامي براي بازپسگيري آن انجام نشده است. در زمان جنگ مذاكرهاي با مسؤولان و مقامات سپاه داشتهايم اما هيچ نتيجهاي حاصل نشد.
مهركيان با تاكيد بر شايستگي شهرستان ايذه به لحاظ قدمت باستاني و تاريخي عنوان كرد: ايذه لياقت دارد يك موزه اختصاصي داشته باشد كه اگر ما اين بنا را تصاحب ميكرديم، فرصتي استثنايي براي رشد منطقه بود. خوشبختانه طي دو مذاكره اخير با مدير كل موزههاي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري قول مساعد را براي برپايي موزه در ايذه گرفتهايم و بودجهاي براي فراهم كردن مقدمات آن نيز فراهم شده است.
وي اضافه كرد: با تصويب طرح مرمتي براي كوشك نورآباد در بازديد مشترك رييس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري خوزستان و مديركل حفظ و احياي ابنيه سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري كشور و معاونت حفظ و احياي ميراث فرهنگي و گردشگري خوزستان تصميم بر آن شد تا در سال جاري برپايي موزه آغاز شود.
او درباره بناي كوشك نورآباد توضيح داد: اين بنا، بنايي اربابي بوده است كه در دوره قاجار تا دوره پهلوي مورد استفاده قرار ميگرفت و خوانين و حكام محل جهت اقامت، اخذ ماليات دوره قشلاق خود را در آنجا ميگذراندند. روستاي قديمي نورآباد در كوهپايه الهك واقع در سه كيلومتري جنوب باختري ايذه، بنا شده است كه آب شهر ايذه در دوره اتابكان لر به وسيله تنبوشههاي سفاليني كه سه رشته آن در نزديكي طاق طويله ايذه وجود دارد، رد ميشد.
مهركيان گفت: به خاطر موقعيت استراتژيك و اهميت آبرساني، نورآباد مورد توجه خوانين بود. تيمور بختيار اولين كودتاي ضد شاهنشاهي را در زمان رياست ساواك انجام داد و بعد به اين منطقه عظيمت كرد كه پس از كودتاي نافرجام وي به بغداد تبعيد و توسط عامل نفوذي ساواك ترور شد. تيمور بختيار قصد داشت پس از كودتا حكومت خود را در شهر ايذه بنا كند، حتا زميني را براي فرودگاه در نظر گرفت. اين بناي مستحكم در حال حاضر بلااستفاده مانده است و اگر سپاه مساعدت كند، ميتوان اولين موزه شهر ايذه را در آن بنا كرد.
وي يادآور شد: كوشك نورآباد به دليل معماري خاص دهدشتي از سنگ و گچ نيم كوه به صورت طاق و طويله مسلط بر دشت ايذه است كه در حال حاضر در تملك دولت ميباشد. پايگاه آياپير در اين باره طرح مطالعاتي را كامل كرده و فقط منتظر اخذ موافقت نهايي ميباشند.
به گفته مهركيان ايذه مستعد برپايي موزه مردم شناسي با فرهنگ و آداب و رسوم بختياري، موزه باستانشناسي با به نمايش درآوردن اصل يا مولاژ آثاري است كه در موزههاي ايران باستان و خارج از كشور ميباشند.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات