• دوشنبه / ۷ شهریور ۱۳۸۴ / ۱۰:۵۹
  • دسته‌بندی: فرهنگ2
  • کد خبر: 8406-02804
  • خبرنگار : 71063

بي‌فرهنگي در پايتخت فرهنگي ايران؟! سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري، توان حفاظت از بناهاي غير ثبتي را ندارد ”ماجراي تخريب خانه‌ي نادر كاظمي، از زبان مدير بافت“

بي‌فرهنگي در پايتخت فرهنگي ايران؟!
سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري، توان حفاظت از بناهاي غير ثبتي را ندارد
”ماجراي تخريب خانه‌ي نادر كاظمي، از زبان مدير بافت“
يكي از معدود بناهاي مربوط به دوره‌ي ورود معماري مدرن به ايران، دو روز پس از تهيه‌ي مدارك ثبت آن در فهرست آثار ملي، توسط مالك تخريب شد و چون ثبت نشده بود، ميراث فرهنگي هيچ كاري نتوانست انجام دهد. عليرضا قلي‌نژاد - مدير پايگاه بافت تاريخي شيراز - اين مطلب را در گفت‌وگو با خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) بيان كرد. وي افزود: خانه‌ي «نادر كاظمي» در اوايل دوره‌ي ورود معماري مدرن به ايران، ساخته شد و از اين لحاظ ارزشمند بود كه شايد مانند آن در شيراز پيدا نشود. تنها ابزار قانوني هم كه از چنين بناهايي پشتيباني مي‌كند، ثبت آنها در فهرست آثار ملي است كه از طريق آن مي‌توان با تخريب بنا مقابله كرد يا تخريب‌كننده را به جزا رساند؛ ولي درباره‌ي خانه‌ي نادر كاظمي، پيش از ثبت خانه، وقتي فهميدند سازمان ميراث فرهنگي به سراغ آن آمده است، خرابش كردند و ما امكانات كافي دراختيار نداشتيم. وي با بيان اين كه امكانات امروز بايد 10 سال پيش در اختيار ميراث فرهنگي بود، تصريح كرد: سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري از سير ساخت و ساز در كشور عقب است. قلي‌نژاد، بناهاي تاريخي شيراز را به اين ترتيب دسته‌بندي كرد: تعدادي از بناها حدود 40 سال پيش، نوسازي شدند و عمر 40 ساله دارند. يك‌سري ديگر، تاريخي و واجد ارزش‌هاي معماري و تزييناتي هستند، در حالي‌كه گروهي ديگر، فقط ارزش‌هاي معماري يا شهرسازي دارند، ولي ويژگي‌هاي تزئيناتي ندارند. گروه سوم اين بناها به كليت بافت تاريخي معنا مي‌دهند و اگر نباشند آن محدوده بي‌معناست. وي توضيح داد: بناهايي كه به تنهايي و فارغ از وضعيت كلي‌شان، ارزش دارند، زندگي و احوال مردمان دوره‌ي خود را به لحاظ اوضاع سياسي، اجتماعي، اقتصادي يا تكنولوژي معرفي مي‌كنند. درواقع ميراث فرهنگي از سرمايه‌هايي نگهداري مي‌كند كه غير قابل بازگشت هستند. او گفت: به لحاظ توان ميراث فرهنگي و ظرفيت‌هاي اجتماع، اين امكان وجود ندارد تا همه‌ي بناهايي كه تشخيص مي‌دهيم حيثيت فرهنگي كشور را در خود دارند، ثبت كنيم. از سوي ديگر، تنها راه جلوگيري از تخريب بناها و مجازات، ثبت بنا در فهرست آثار ملي است. قلي‌نژاد درباره‌ي اقدامات پايگاه بافت تاريخي شيراز توضيح داد: 14 هزار خانه‌ي تاريخي در شيراز شناسايي و هفت هزارخانه ارزشمند دانسته شده است. ضمن آن كه براي بعضي از گذرها و معابر بافت تاريخي، طرح مرمت تهيه شده است و خانه‌هاي با ارزش در ارتباط با گذرها شناسايي و مستندسازي مي‌شوند. انتهاي پيام
  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha