/ راز ماندگاري گفتمان خاتمي/ علياصغر هاديزاده: اعتقاد به پيوند دين و دموكراسي ريشه دوانده است افراطيگري ضددموكراسي طرفداران زيادي نخواهد يافت
يك نمايندهي سابق مجلس شوراي اسلامي، با تأكيد بر پيوند دموكراسي و دين گفت: دموكراسي در دين نهفته است و آنها كه ديندار واقعياند، به دموكراسي اعتقادي واقعي دارند.
وي افزود: خاتمي در دوران رياستجمهوري خود، تلاش كرد كه چهرهي واقعي ديني را نشان دهد كه دموكراسيخواه و آزاديخواه بوده است و در اين راه موفق بود، چون ديدگاه مردم با گذشته بسيار متفاوت دارد.
علياصغر هاديزاده، دربارهي دليل مخالفت برخي با پيوند اين دو گفت: برخي مخالفان پيوند دين و دموكراسي چون دموكراسي را عامل جلوگيري قدرتنمايي خود ميدانند، دين را وسيلهاي قرار ميدهند تا به مقاصدشان برسند.
وي انديشه پيوند دموكراسي و دين را ماندگار عنوان و خاطرنشان كرد: انديشه از بين بردني نيست؛ غالب مردم سازگاري دين و دموكراسي را قبول دارند. اكثريت آقاياني كه در مقابل خاتمي ايستادهاند، هماكنون خود، شعارهاي خاتمي را سر ميدهند، چون ميبينند كه با اين شعارها ميتوان مردم را جذب كرد، اما گذر زمان نشان خواهد داد كه پيوند دين و دموكراسي در ميان مردم ريشه دوانده و ديگر تعارض اين دو را نميپذيرند.
وي به جرياني كه به بهانهي دينداري، دموكراسي را زير سؤال ميبرد، اشاره كرد و اين كه آيا شرايط جديد به نفع آنها خواهد بود يا نه و گفت: من از صحبتهاي آقايان احساس ميكنم كه اين تندرويها را حداقل در بيان انجام نميدهند، البته جامعه نيز آمادهي چنين رفتارهايي نيست. از اينرو بايد صبر كرد و ديد كه آيا دولت جديد، دين و دموكراسي را در مقابل هم ميبيند. يا نه. البته بسياري از آنها به تقابل دين و دموكراسي معتقدند، اما عقلاي آنها شرايط ابراز چنين اعتقادي را نميبينند. در نتيجه آنها براي مدتي اين روند را ادامه خواهند داد.
هاديزاده به طرح برخي از مباحث مبني بر تشكيل حكومت اسلامي به جاي جمهوري اسلامي اشاره كرد و گفت: عملي كردن مباحثي نظير تشكيل حكومت اسلامي هم امكانپذير نيست، چون تغيير نظام محسوب ميشود و كار افراد ضدانقلاب است. نظام ما جمهوري اسلامي و قانون اساسي مملو از جمهوري است، بنابراين اگر به قانون اساسي بخواهيم عمل كنيم، نميتوانيم بيتوجه به دموكراسي پيش برويم.
وي دربارهي تفكري كه به بهانهي دموكراسي دين را كنار ميگذارد نيز گفت: اين جريان يك جريان فكري و اعتقادي است و حق دارد فعاليت خود را داشته باشد. نميتوانيم بگوييم كه ما دموكراسيخواه هستيم ولي مخالفان ما حق تلاش ندارند. اشكال ندارد كه اين تفكر در دانشگاه باشد ولي تحميل آن غيرقابل قبول خواهد بود.
به نظر اين عضو سابق كميسيون فرهنگي مجلس، افراطيگري ضددموكراسي طرفداران زيادي نخواهد يافت، چون جامعه بيبازگشت و ذات انسان هم دموكراسيخواه است.
وي دربارهي سرنوشت اين دو جريان و نحوهي تعامل دين و دموكراسي خاطرنشان كرد: اين امر به عملكرد دولت بستگي دارد، اگر جريان دولت با توجه به تفكراتي كه دارد بخواهد دموكراسي را از دين بگيرد، در نهايت دموكراسي، دين را در حكومت كنار خواهد زد و اين هر دو خطرناك است.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات