تلاش براي ثبت برج قابوس بن وشمگير در فهرست آثار جهاني آغاز شد
پس از پاسارگاد، آخرين اثر ثبتي ايران از فهرست ميراث جهاني، برج قابوس بن وشمگير در استان گلستان شايد در اين فهرست به ثبت برسد.
به گزارش خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) و به گفتهي محمود ربيعي ـ مديركل اداره ميراث فرهنگي و گردشگري استان گلستان ـ طبق مذاكراتي كه مسؤولان شهر گنبد با دكتر انيسي ـ معاون حفاظت فني سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري ـ و دكتر عدل ـ نمايندهي دبيرخانه سازمان يونسكو ـ حدود دو هفته پيش از اين انجام دادند، مقرر شد اين برج در اجلاس سال آينده سازمان يونسكو معرفي و شرايط آن براي ثبت در فهرست ميراث جهاني بررسي شود.
وي گفت: اقدامات براي تكميل پروندهي برج قابوس به عنوان بلندترين برج آجري دستساز باستاني آغاز شده است. اين اقدامات شامل تهيهي نقشه توپوگرافي، مرمت و بازسازي برج، ساماندهي محوطه اطراف برج و تعيين حريم اصلي و منظري آن است.
او افزود: از حدود چندين سال پيش نام برج در فهرست آثار پيشنهادي سازمان به يونسكو بوده و حالا اين شرايط فراهم شده است كه اميدواريم با همكاري مسؤولان شهرداري و ديگر مسؤولان بتوانيم اين برج را به ثبت برسانيم.
ربيعي اضافه كرد: تا زمان تكميل پرونده، حدود سه تا چهار ماه فرصت داريم و در آن زمان بايد از كارشناسان يونسكو براي بازديد از اين بنا و محوطه آن دعوت ميكنيم تا با به دست آوردن نمره لازم، براي مطرح شدن در اجلاس آتي يونسكو در سال آينده ميلادي آماده شود.
مدير اداره ميراث فرهنگي و گردشگري استان گيلان گفت: براي اجراي برنامههاي نامبرده، از اعتبار ويژه استفاده نخواهيم كرد و از بودجهي سال جاري محوطه كه از استاني به ملي تغيير كرده و حدود 140 ميليون تومان است، جهت مرمتها و آمادهسازي فضاي سبز استفاده خواهد شد.
وي همچنين گفت: ثبت چنين اثري در حوزهي شمالي كشور بهجاست؛ چراكه تمام شش اثر ثبتي در ناحيههاي مركزي و غربي ايران بوده است و اين امر باعث خواهد شد تا مردم جهان با جاذبههاي ديگر نقاط ايران بهخصوص رشت گرگان شامل مسيل اردكان، شهر تاريخي جرجان و ديوار دفاعي گرگان آشنا شوند. ضمن اينكه با ثبت اين شهر اعتبارات خاص درون كشوري از طرف سازمان سالانه حدود 600 تا 700 ميليون تومان به اين محوطه اختصاص مييابد كه صرف بازسازي و نگهداري و ايجاد خدمات اطراف برج خواهد كرد.
برج قابوس بن وشمگير متعلق به دوره اسلامي واقع در شمال شهر گنبد در سال 397 هجري جهت آرامگاه شمسالمعالي بر روي تپه است، به بلندي 15 متر ساخته شده ارتفاع برج 55 متر است كه با احتساب بلندي تپه در مجموع 70 متر از سطح زمين بلندي دارد.
اين بنا به صورت برج با نقشه ستارهيي شكل و گنبد مخروطي است.
در بدنه شرقي روزنهاي تعبيه شده كه گفته ميشود پيكر بيجان قاموس به جهت وداع در تابوتي بلورين آويزان شده بود.
و بر روي بدنه آجري 2 رديف كتيبه آجري به خط كوفي ساده در ميان قابهاي آجري نصب شده است. آجرهاي برج گنبد اصطلاحا آجرهاي ريشهدار ناميده ميشود.
همچنين اين شهر جزو اولين آثار ثبتي ايران پس از تصويب قانون 139 است.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات