*تا روز جهاني صنايع دستي* صنايع دستي جزء لاينفك بخشهاي توريستي در ساير كشورهاست براي توسعهي صنايع دستي راهي جز توسعهي گردشگري وجود ندارد
خبرگزاري دانشجويان ايران در تاريخ 21 فروردين خبري را منتشر كرد كه در اين خبر قرار شد تا «تاثيرات متقابل صنايع دستي و گردشگري و پتانسيلهاي كشورمان در اين زمينه براي جذب گردشگران داخلي، منطقهاي و جهاني»؛ مورد بررسي قرار گيرد.سوالي كه از سوي ايسنا مطرح شد اين بود كه در برهه كنوني گردشگري و صنايع دستي چه ارتباط متقابلي داشته و يا احيانا ميتوانند داشته باشند؟ در اين خصوص مسايل زيادي وجود دارد كه هنوز به طور كامل بررسي نشدهاند.
به گزارش خبرنگار بخش «صنايع دستي ايسنا»گزارشهاي موجود از كشورهاي پيشرو در امر گردشگري حاكي از آن است كه اين كشورها با سياستگذاريهاي كلان آنچه را كه مربوط به ميراث فرهنگي، هنري و تمدني است، در بطن سياستگذاريهاي خود قرار دادهاند. از همين رو ميبينيم كه در اين كشورها به دستاوردهاي فرهنگي چون صنايع دستي اهميت زيادي داده ميشود كه اين بها دادن؛ تاثير خود را در جذب گردشگران فرهنگي نشان داده است. از سوي ديگر با تخصصي شدن و تقسيم صنعت گردشگري به حوزههاي مختلف، اكنون كشورهاي ديگر بر آن شدهاند تا با سرمايه گذاري و تبليغات ملي و جهاني؛ توان خود را در اين حوزهها به بوته آزمايش بگذارند. چرا كه از ديد بسياري از كشورهاي جهان صرفنظر كردن از چرخه 700 ميلياردي اقتصاد گردشگري، چيزي است كه در برهه كنوني امكانپذير نيست.
شايد از اين رو باشد كه دولت سوريه اكنون قصد دارد با بها دادن بيشتر به صنايعي همچون صنايع دستي و توليدات محلي، به نوعي در گسترش صنعت گردشگري اين كشور و به تبع آن جذب هر چه بيشتر گردشگر كمك كند.
استقبال از نمايشگاههاي صنايع دستي استانها كه در ايام نوروز 84 و قبل برگزار شدند، نشان داد كه براي توسعه صنايع دستي راهي جز توسعه گردشگري داخلي و خارجي وجود ندارد و به عبارت بهتر رشد اين دو حوزه ارتباط مستقيمي با توسعه هر دو بخش دارد. استقبال از نمايشگاه صنايع دستي ايران در محل خانهي آسياي هاوانا و ديگر نمايشگاههاي خارجي نيز اين نكته را به اثبات ميرساند
.
به گفته معاون اقتصادي سازمان صنايع دستيريا، اگر دستگاههاي دست اندركار گردشگري براي سفر گردشگران به نقاط مختلف كشور بسترسازي كنند و شرايطي مهيا شود كه گردشگران خارجي و داخلي بتوانند به سهولت به همه نقاط كشور سفر كنند، شاهد توسعه صنايعدستي استانهاي محروم نيز خواهيم بود
هرچند كه در خصوص تاثيرات متقابل صنايع دستي و گردشگري بر هم نقطهنظرات زيادي ديده ميشود، اما اينبار رييس جامعهي تورگردانان ايران با قاطعيت ميگويد: صنايع دستي نه تنها هنر ايراني را به نمايش ميگذارند، بلكه اقتصاد كشور را متحول كرده و صددرصد در جذب گردشگران تاثير دارند.
ابراهيم پورفرج در گفتوگويي با ايسنا با بيان اين كه صنايع دستي يكي از جذابيتهاي گردشگري در ايران است، تصريح ميكند: توريستها ضمن بازديد از جاذبههاي كشور در بطن ماجراي توليد صنايع دستي قرار ميگيرند كه براي آنها صحنههايي بسيار جالب و درخور تامل است.
پروانه پرچكاني هم گفت: امروزه ميليونها نفر در سرتاسر جهان به مناطق مختلف سفر ميكنند و گردشگري از پوياترين بخشهاي اقتصادي جهان به شمار ميآيد، در اين سفرها بخشهاي متعدد اسكان، بازديد از مناطق ديدني، تغذيه و خريد صنايع دستي و سوغاتيهاي يك محل وجود دارد كه همه سودآور بوده و سبب رونق اقتصادي منطقه مورد بازديد خواهد شد.
از آنجا كه صنايع دستي در هر استان مهمترين سوغات براي گردشگران و مسافران به شمار ميآيد، نه تنها دسترسي توريست خارجي بلكه استقبال گردشگران داخلي نيز ميتواند موجب رشد اين هنر - صنعت شود.
كارشناسان و حتي فروشندگان صنايع دستي معقتدند اين صنعت بدون توسعهي گردشگري و بخصوص ورود توريست خارجي هيچ تحولي نخواهد داشت.
مهرداد زندي، مدير يكي از فروشگاههاي صنايع دستي، به ايسنا ميگويد: اگر در طول سال خريد دولتي از فروشگاههاي صنايع دستي صورت نگيرد، تمامي اين فروشگاهها با ورشكستگي مواجه ميشوند.
او معتقد است: استقبال مردم داخلي كشور از صنايع دستي در سطح مطلوبي نيست و تنها رگ حيات اين صنعت هم اكنون به ورود توريستهاي خارجي وابسته شده است.
مسوول ادارهي طراحي سازمان صنايع دستي ايران هم گفت: صنايع دستي جدا از گردشگري نيست و رابطهي تنگاتنگ با اين صنعت دارد.
«شهرام مريخي» تصريح كرد: صنايع دستي ايران به عنوان كشوري كه تمدن آن سرآمد است براي گردشگران عنصري جذاب محسوب ميشود و عمدهي دليل سفر اين افراد به ايران، به منظور نظاره و خريد اين آثار است
معاون اجتماعي و ارتباطات سازمان امور عشاير ايران تاكيد كرد: برگزاري نمايشگاههاي گردشگري و صنايع دستي ميتواند نقش زيادي در اعتلا و رشد اين صنعت داشته باشد.
محسن احمدي نيز در گفتوگو با خبرنگار ايسنا، با اشاره به رابطهي متقابل صنايع دستي و گردشگري گفت: صنايع دستي يكي از جاذبههاي صنعت گردشگري است و صنايع دستي عشاير از جمله صنايع دستي ايرانيان است كه اين صنعت الهام گرفته از طبيعت و فرهنگ و هنر ما بوده و نقوش آن بيان كنندهي گذشته تاريخ ماست.
معاون اجتماعي سازمان عشاير افزود: صنايع دستي ايران با رنگها و تنوعي كه دارند سبب ميشوند زماني كه بسياري از جهانگردها وارد كشور ما ميشوند بتوانند تعدادي از اين صنايع دستي را به عنوان نمادهايي از كشور و فرهنگ و تاريخ و تمدن ما را با خود ببرند. بالطبع اگر كشور ما بتواند در حوزهي صنايع دستي و محلي و بومي يك اقدام جدي انجام دهد،ا گردشگران بيشتري نيز جذب ايران خواهند شد.
اما «مرضيه تركمانيان» نيز نظر جالبي دارد. او ميگويد: تجلي جايگاه صنايع دستي در صنعت گردشگري منوط به معرفي و شناخت اين آثار در داخل و خارج كشور است.
مدير تحقيق و توسعهي سازمان صنايع دستي ايران با بيان اينكه اين سازمان تنها متولي صنايع دستي كشور است، گفت: سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري براي جلوه بخشيدن به صنايع دستي بايد ارتباط تنگاتنگي را با سازمان صنايع دستي برقرار كند.
وي با اشاره به اينكه كارگاههاي توليد صنايع دستي براي بسياري از گردشگران جذاب است، گفت: كارگاههاي توليد آثار صنايع دستي، امكانات لازم را براي پذيرايي از گردشگران و علاقهمندان ندارند و بايد به عنوان محيطي جهت شناسايي اين آثار، آماده شوند و به تدابير مقدماتي نياز دارند.
وي با بيان اينكه صنايع دستي جزء جداييناپذير بخشهاي توريستي در ساير كشورها است، گفت: صنايع دستي و غذاهاي بومي همواره در بسياري از سايتها و كانالهاي (Travel) گردشگري در كنار جاذبههاي طبيعي، تاريخي و شهري مطرح شده است.
رئيس جامعهي هتلداران ايران نيز تاكيد كرد: راهاندازي واحدهاي فروش صنايع دستي در هتلها و مهمانپذيرها بستگي به شرايط هر يك از هتلها و مهمانپذيرهاي كشور دارد.
عطار، در پاسخ به پرسش خبرنگارايسنا مبني بر تاثير راهاندزاي فروشگاههاي صنايع دستي در هتلها و مهمانپذيرها بر اقتصاد اين حوزهها گفت: اين امر با شرايط موجود در هتلها و مراكز اقامتي ارتباط كامل دارد و هر هتل يا مهمانپذيري نميتواند اين محيط را فراهم كند.
رييس اتحاديهي هتلدران ايران اعلام كرد: فروشگاههاي عرضه صنايع دستي در هتلهاي درجه بالاي استان خراسان وجود دارد و با استقبال مردم مواجه است.
عطار در خصوص موانع موجود بر سر راهاندازي اين فروشگاهها در هتلها و ديگر مراكز اقامتي گفت: به علت اينكه در مهمانپذيرها لابي وسيع وجود ندارد، لذا مديريت اين اماكن، مكان خاصي را در اختيار ندارند كه به فروش و فروشگاه صنايع دستي اختصاص دهند. ولي در هتلهاي 3 ستاره به بالا از نظر وسعت مكان در وضعيت مساعدي قرار دارند و در برخي مراكز نيز اين فروشگاهها راهاندازي شدهاند.
وي افزود: مهمانهاي مراجعه كننده به اين هتلها از توان مالي خوبي برخوردار هستند و در اين هتلها چنين واحدهاي بزرگي از استقبال خوبي بهرهمند ميشوند.
متعاقبا رييس جامعه هتلداران گلستان وجود پورسانت از طرف دولت را مشوقي براي راهاندازي انواع فروشگاهها به خصوص واحد صنايع دستي در هتلها و ديگر مراكز اقامتي در كشور ذكر كرد.
طهماسبيفرد به ايسنا، گفت: برپايي فروشگاههاي صنايع دستي در هتلها و مهمانپذيرها به افرادي كه در اين امكان اقامت ميكنند، بستگي دارد.
رييس جامعه هتلداران گلستان اقامت كوتاه مدت و نرخ بالاي اجناس را از دلايل بيميلي مسافران به خريد صنايع دستي بر شمرد و ادامه داد: اما برپايي اين فروشگاهها از نظر شكل و ماهيت هتل و نهايتا جذب مشتري موثر است.
طهماسبيفرد اظهار داشت: گذشت زمان به تاثير ايجاد فروشگاهها در هتلها ميافزايد. امكان ايجاد اين فروشگاهها براي همهي هتلها وجود ندارد و تنها هتلهاي 3ستاره به بالا ميتوانند فروشگاه صنايع دستي داشته باشند. در حالي كه بيشترين خريداران اين اجناس، گردشگران خارجي هستند
مدير روابط عمومي سازمان صنايع دستي استان آذربايجان شرقي نيز در خصوص راهاندزاي بازارچههاي صنايع دستي گفت: ايجاد بازارچهها و نمايشگاههاي دايمي در شهرهاي بزرگ تاثير بسزايي در افزايش ميزان گردشگران خواهد داشت.
مجيد ناصردوست ادامه داد: راهاندازي بازارچهها تاثير بسيار زيادي در توسعه صنايع دستي و گردشگري دارد. چون صنايع دستي ميتواند نمايانگر كل فرهنگ و آداب و رسوم مردم منطقه باشد
نصرالله سپهر مدير كل صنايع دستي كرمانشاه نيز گفت: بدون توجه به صنايع دستي صنعت گردشگري رونق نميگيرد و با خريد صنايع دستي توسط گردشگران ميتوان به معرفي فرهنگ استان در كشورهاي مختلف پرداخت كه باعث ايجاد انگيزه در افراد ديگر براي سفر به استان كرمانشاه ميشود. در كل صنعت گردشگري و صنايع دستي دو بال براي پرواز هستند.
اسدالله بيرانوند هم به ايسنا گفت: سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري و سازمان صنايع دستي كرمانشاه در خصوص برگزاري نمايشگاه صنايع دستي اين استان تفاهم كردند.
رئيس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري كرمانشاه افزود: با تفاهم دو سازمان، از اين پس و با حضور سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري كرمانشاه در نمايشگاههاي مختلف گردشگري غرفهي پاپوشهاي سنتي كرمانشاه براي فروش و معرفي اين نوع از صنايع دستي استان برپا ميشود.
دكتر رحيمپور نيز تاكيد كرد كه: توسعهي گردشگري صنايع دستي رو به اضمحلال را متحول ميكند.
مديرسازمان صنايع دستي استان خراسان، رضوي حسين خواجه بيدختي گفت: رهآورد يك توريست از يك كشور حتما صنايع دستي بوده و به اين نتيجه رسيدهايم كه سرمايهگذاري در بخش صنايع دستي تاثير بسياري بر صنعت گردشگري دارد.
مدير سازمان صنايع دستي استان زنجان نيز مدعي است كه هر گردشگري كه به اين استان ميآيد بعد از تهيهي مايحتاج خود به سراغ صنايع دستي ميرود.
يزداني، رييس سازمان صنايع دستي ايران نيز خاطر نشان كرد: يكي از وظايف ما دستيابي به جايگاه واقعي صنايع دستي در اقتصاد ملي است. در سال 83 بالغ بر يك ميليون و دويست هزار گردشگر وارد كشور شدهاند و به خودي خود اين گردشگران هدايايي به همراه خود بردهاند كه رقم اعلام شده 44 ميليارد تومان است كه رقم قابل توجهي در كل نيست، هر چند كه اين آمار تقريبي است.
استاندار يزد هم در نمايشگاه صنايع دستي يزد گفته است: بايد بين سازمان صنايع دستي وسازمان ميراث فرهنگي و گردشگري پيوند قوي برقرار شود و در محلات و بافت قديم صنايع دستي حضور داشته باشد.
كلانتري خاطر نشان كرد: هر چه گردشگري در كشور توسعه يابد به همان ميزان صنايع دستي هم توسعه پيدا ميكند.
تبهدي با اشاره به تاكيد مديريت جديد سازمان صنايع دستي ايران بر ارتباط بيشتر با سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري گفت: سازمان صنايع دستي و ميراث فرهنگي و گردشگري از يكديگر جدا نيستند كه بر اين اساس در سال جاري در برگزاري نمايشگاههاي متعدد و دائمي با اين سازمان بيشتر همكاري ميشود.
مدير امور نمايشگاههاي سازمان صنايع دستي در ادامه ميگويد: ارايهي صنايع دستي در نمايشگاههايي چون گردشگري الزامي است
ايرج نعيمايي نيز تاكيد كرد: توجه به توسعهي صنايع دستي در ايران همزمان با توسعهي گردشگري افزايش چشمگيري داشته و همگان دريافتهاند كه توفيق هر يك از اين دو صنعت به ديگري بسته شده است.
اين كارشناس صنايع دستي در گفتوگو با خبرنگار ايسنا ابراز اميدواري كرد: با تشكيل سازمان صنايع دستي ايران و تغييرات حاصله در آن توجه بيشتري به هنرهاي سنتي صورت بگيرد تا شايد با همكاري متقابل دو سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري و سازمان صنايع دستي ايران، علاوه بر كسب منافع اقتصادي، جايگاه ويژهي ايران در جهان نيز بدست آيد.
يك كارشناس ارشد صنايع دستي نيز تاكيد كرد: راهاندازي كارگاههاي آموزشي در كنار ابنيه تاريخي اقدامي موثر براي جذب گردشگر است، اما عرضه فلهاي صنايع دستي نيز به هويت و اصالت اين آثار لطمه وارد ميكند.
«فاطمه عرفاني» تصريح كرد: در صورت رفع اشكالات موجود در صنايع دستي كشور و كاربردي كردن، اين آثار جايگاه واقعي خود را در ايران به دست ميآورند.
وي با بيان اينكه بردن سوغات در همه دنيا مرسوم است يادآور شد: تمام گردشگران تمايل دارند قطعهاي از سرزميني كه به آن سفر كردهاند را با خود به ارمغان ببرند.
اما ارتباط گردشگري و صنايع دستي از ديد اهالي مطبوعات: سردبير روزنامه صبح اقتصاد به مساله عقب ماندگي صنايع دستي اشاره كرد و گفت: يكي از مواردي كه طي 27 الي 28 سال قبل اتفاق افتاده اين است كه صنايع دستي كشورمان عقب افتاده و در همان حد و حدود باقي مانده و تكنولوژي خاص يا ابداعات جديدي در اين زمينه به وجود نيامده است.
وي به بيان علت عقب ماندگي صنايع دستي اشاره كرد و افزود: علت اين عقب ماندگي اين است كه ما توريسم نداريم و وقتي كه توريسم و گردشگر نباشد لذا صنايع دستي رونق نميگيرد.
رئيس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري كشور هم اعلام كرد: با همكاري سازمان صنايع دستي ايران، اولين سمينار بينالمللي توريسم صنايع دستي، اواخر پاييز سال جاري در كشور برگزار ميشود.
سيد حسين مرعشي به ايسنا گفت: سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري ايران براي تعيين زمان قطعي برگزاري اين همايش تخصصي در كشور با سازمان جهاني جهانگردي در حال مذاكره و تعامل است.
وي با تاكيد بر اينكه صنايع دستي با گردشگري ارتباط نزديكي دارد، تصريح كرد: توسعهي صنعت توريسم كشور، تقويت صنايع دستي ايران را به دنبال دارد.
رئيس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري گفت: صنايع دستي يكي از جاذبههاي مهم هر كشور محسوب ميشود و گردشگران معمولان در هنگام سفر قصد خريد صنايع دستي را دارند.
وي با بيان اينكه سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري براي توسعهي صنعت توريسم ايران با تمام سازمانها تعامل برقرار ميكند، افزود: الزامي در مديريت متمركز سازمانهاي صنايع دستي و ميراث فرهنگي و گردشگري وجود ندارد ولي اگر سازمان صنايع دستي تمايل داشته باشد، مشكلي نيست.
وي ادامه داد: تحت پوشش بودن سازمان صنايع دستي در وزارت صنايع و معادن در تعامل و همكاري با سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري اختلالي ايجاد نميكند.
مرعشي در پايان اظهار كرد: سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري صنايع دستي را نوعي هنر ميداند و سازمان صنايع دستي اين آثار را از زاويهي توليد صنعتي نگاه ميكند ولي تعامل ميان دو سازمان همچنان برقرار است
سخن آخر اينكه شايد بتوان از راهاندازي تورهاي صنايع دستي به عنوان عاملي تاثيرگذار در گسترش و توسعه صنايع دستي محلي و ملي نام برد، چيزي كه اكنون كشورهايي چون سوريه را بر آن داشته كه با استفاده از صنايع دستي تجربه جديدي را در توريسم تجربه كنند. هرچند كه اين امر هنوز در ايران نهادينه نشده است؛ اما با توجه به تكثر فرهنگهاي بومي ايران و صنايع مختلف دستي، راهاندازي تورهاي صنايع دستي و پي بردن به ارتباط دو حوزه گردشگري و صنايع دستي ميتواند تا حدي سياستگذاران را در گسترش اين حوزهها ياري دهد.
معاون سازمان صنايع دستي هم در گفتوگويي با ايسنا گفته است كه بازديد تورهاي سياحتي از نمايشگاههاي صنايع دستي نيز بايد توسط مديريتهاي صنايع دستي استانها هماهنگ شود. همچنين لازم است هماهنگي بين صنعتگران و علاقمندان به فروش و ايجاد غرفه در آن مراكز با سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري صورت گيرد و بايد منتظر اتفاقهاي جديدي در راستاي رونق اقتصادي و معيشتي صنعتگران صنايع دستي در رشتههاي مختلف كشور باشيم.
فاطميان در اظهار نظري ديگر ميگويد: صنايعدستي از جاذبههاي ديداري هر كشور است و وقتي گردشگران در يك كشور با جاذبههاي ديداري بيشتري مواجه باشند، ديگران را نيز براي سفر به آن كشور تشويق ميكنند.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات