ناسا، اولين سالگرد فرود كاوشگر «اسپيريت» (روح) را بر خاك سياره مريخ در سوم ژانويه جشن گرفت.
به گزارش سرويس علمي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، هر دو كاوشگر ناسا به نامهاي روح (SPIRIT) و فرصت (OPPORTUNITY) كه به ترتيب در 14 دي و 5 بهمن ماه سال گذشته بر خاك اين سياره سرخ فرود آمدند، ماموريت ابتدايي سه ماهه خود را در ماههاي فروردين و ارديبهشت 83 با موفقيت به پايان رساندند.
دوام و عمر طولاني غير منتظره اين دو كاوشگر امكان بررسي و كار بر روي اين سياره را فراهم كرد به طوري كه ماموريت سهماهه آنها پس از گذشت يك سال همچنان ادامه دارد.
چارلز الاچي، رييس آزمايشگاه جت پروپولسيون (JPL) ناسا در يك كنفرانس مطبوعاتي خاطرنشان كرد: «يك سال پيش احتمالات بسيار اندك بود كه ما يك ساله شدن اين ماموريت را جشن خواهيم گرفت.
موفقيت عملكرد هر دوي اين كاوشگرها مديون حضور صدها زن و مرد با استعدادي است كه دانش و فعاليت خود را براي موفقيت اين تيم تلاشگر صرف كردند.
پس از زمستان سخت مريخي اين دو كاوشگر در شرايط مناسبي هستند و از استحكام كافي براي ادامه اكتشافات برخوردارند.»
مديريت برنامههاي اكتشافات مريخ ناسا را دكتر فيروز نادري، دانشمند برجسته ايراني بر عهده دارد.
وي، فروردين ماه 1379 در شرايطي اين مسئوليت را پذيرفت كه دو ماموريت مهم قبلي اعزام سفينه به مريخ ناسا با شكست مواجه شده بود.
به گزارش ايسنا، دكتر نادري كه در سال 1325 در شيراز متولد شده، پس از طي تحصيلات ابتدايي و متوسطه در شيراز و تهران در سال 1964 به آمريكا رفت و تحصيلات خود را تا مقطع دكتري مهندسي الكترونيك پي گرفت، سپس به ايران بازگشت و به مدت سه سال در مركز «سنجش از دور ايران» در تهران به فعاليت پرداخت.
پژوهشگر و مدير ايراني طرحهاي فضايي از 26 سال قبل همكاري خود را با سازمان فضايي امريكا (NASA) آغاز كرده و در اين مدت مشاغل فني و مديريتي متعددي را در زمينه ماهوارههاي مخابراتي متحرك، رادارهاي سنجش از دور اقيانوسي، رصدخانههاي تحقيقاتي اختر فيزيك و اكتشاف مريخ و ساير اجرام منظومه شمسي برعهده داشته است.
علاوه بر دكتر نادري، متخصصان و پژوهشگران ايراني ديگري نيز در بخشهاي مختلف ناسا در طراحي، ساخت، پرتاب و هدايت اين مريخنوردها نقش داشتهاند.
انتهاي پيام
نظرات