در جوار خليج هميشگي فارس، نمونه منحصربهفردي از بازارهاي گرم و مرطوب ايران بار ديگر زنده ميشود
بازار بوشهر به عنوان نمونه منحصر به فردي از بازارهاي گرم و مرطوب ايران، مرمت و احيا ميشود؛ تا بتواند نقش محوري خود را در بافت تاريخي بوشهر بار ديگر ايفا كند.
ايوب نيازي - كارشناس مرمت اداره ميراث فرهنگي و گردشگري بوشهر - درباره برنامههاي در دست انجام براي احياي بازار به خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) گفت: بازار در حدود سال 1342 با خياباني، به دو قسمت شده بود كه در قسمت بازار حاج رئيس، مرمتهايي انجام شده و بازار ميوهفروشان نيز از نظر ايستايي بنا و اسكلت وضعيت نابهنجاري دارد. در صورتي كه مرمت اين دو بخش به پايان برسد، امكان احياي بازار بوشهر و اتصال آن به بافتي كه الان زنده است، فراهم ميشود.
وي با بيان اينكه هدف از اجراي اين طرح خارج كردن بافت تاريخي بوشهر از روند رو به اضمحلالش است، افزود: نقاطي در بافت تاريخي مشخص شده كه در صورت احيا، كل مجموعه زنده ميشود و اكنون ساكنان بافت قديم در حال تخليه محله هستند و اقشار كم درآمدي جاي آنها را ميگيرند؛ به همين دليل براي فراهم كردن شرايط مطلوب زندگي بازار به عنوان شاهرگ حياتي بافت تاريخي انتخاب شده است.
وي اضافه كرد: مطالعات اجراي اين طرح انجام شده و مطالعات گونه شناسي و آسيب شناسي معماري بناها در حال تكميل است.
علي كوليوند - كارشناس مرمت بنا - نيز در گفت و گو با خبرنگار ايسنا در ابتداي سخنانش به تاريخچه شكل گيري بازار بوشهر اشارهاي كوتاه كرد و گفت: اين بازار بر عكس بازارهاي بزرگ شهرها محل عرضه كالاهاي خارجي در ايران بود؛ يعني بيشتر جنبه واردات كالا داشت. هسته اوليه شهر قديم بوشهر در زمان نادرشاه در محل فعلي بنا شده است، نادرشاه پس از آنكه دلايل زوال بنا در جنوب را بررسي ميكند ميفهمد كه مشكل اين بنادر، سهولت تصرف آنها توسط ناوگان دريايي كشورهاي بيگانه است. اين اتفاق براي بندر عباس زياد ميافتاد و هر چند وقت يكبار بين پرتغاليها و انگليسيها رد و بدل ميشد، چون نادر ناوگان دريايي نداشت و تاكتيكهاي جنگي را هم به خوبي مي دانست، تيمي را براي بررسي مناطق جنوب ميفرستد تا جايي را پيدا كنند كه كشتيها نتوانند به آنجا نزديك شوند، يا به اصطلاح بندرگاه از لنگرگاه فاصله داشته باشد. به اين ترتيب بازار بوشهر در مكاني بنا شد كه كشتيهاي بزرگ نميتوانستند به آن نزديك شوند و گلوله توپ آنها نيز به بازار نميرسيد. اين ناحيه به عنوان هسته اوليه شهر بوشهر بنا شد. در ابتدا نيز به عنوان پايگاه نظامي استفاده ميشد و گلولههاي توپ را در آنجا درست ميكردند.
وي ديگر اهميت بافت قديم بوشهر را سكونت پيروان اديان مختلف در آن دانست و اظهار داشت: براي احياي بافت قديم بايد كاربريهاي خاصي را در اين منطقه تعريف كرد تا مردم براي تامين نيازهاي خود به اين محلهها بيايند، در اين راستا در نظر داريم يك مركز IT در بافت قديم تشكيل دهيم. همچنين چون روبهروي بازار قدمگاهي زيارتي است كه خانمها زياد به آنجا ميروند ايجاد بورس لوازم آرايشي و بهداشتي در اين محله ميتواند با استقبال مردم روبهرو شود.
با اجراي اين دو طرح ممكن است جمعيت بيشتري به بافت قديم رفت و آمد كنند تا به تدريج بافت زنده شود.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات