“سمنان” منطقهاي با آثار تاريخي و طبيعي ارزشمند در جوار كوير ايران

سمنان به عنوان يكي از استانهاي كشور، از يك سري زيستگاههاي زيبا برخوردار است كه زيستگره توران به عنوان يكي از بخشهاي ديدني اين استان به شمار ميرود.
به گزارش خبرنگار بخش ايرانشناسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، در زيستگره توران حيواناتي چون گورخر آسيايي، يوزپلنگ آسيايي و پرندگان كمياب و خاص مانند هوبره، زاغ بور و بازهاي شكاري زندگي ميكنند.
همچنين از نظر پوشش گياهي سمنان داراي مناطق بسيار خوبي است كه بخش از اين پوشش گياهي حالت نيمهجنگلي دارد.
شهر سمنان نيز مانند ساير شهرهاي كشور داراي آثار باستاني و تاريخي زيادي است كه از جمله اين آثار ميتوان به ارگ سمنان اشاره كرد. اين اثر در زمان سلطنت ناصرالدين شاه ساخته شده است. اين اثر تاريخي در آن زمان دروازه ورودي شهر سمنان بوده و از كاشي كاري بسيار زيبايي برخوردار است. بر سردر دروازه ارگ سمنان نبرد رستم و ديو سپيد به زيبايي در كاشي ترسيم شده كه اين قيمت بسيار چشمگير است.
دروازه قديمي سمنان اكنون در وسط شهر سمنان واقع شده است. ارگ سمنان در چوبي بزرگي دارد؛ اين اثر تاريخي نشان ميدهد كه دروازههاي شهر به چه شكلي ساخته ميشده است. همچنين از اين دروازه ديوار بسيار قطوري حصار مانند دور شهر را دربر ميگرفته و ورودي و خروجيهاي شهر غالبا اين بخش بوده است. از ديگر آثار موجود، مسجد جامع قديمي سمنان است كه از دوران اسلامي باقي مانده است و طبق متون تاريخي به قرن سوم هجري تعلق دارد. اين مسجد بارها تعمير شده، ولي آثار گذشته زير اين تعميرات و گچكاريهاي مشهور است. همچنين ايوان بزرگ اين مسجد 21 متر ارتفاع دارد. اين ايوان از آثار خواجه شمس الدين علي باريكه سمناني، وزير شاهرخ تيموري است.
به گزارش ايسنا، منار مسجد جامع سمنان نيز از آثار مشهور و معروف است كه اين منار داراي كتيبه بسيار زيبايي است. ارتفاع اين منار از سطح زمين 31 متر و20 سانتيمتر است و از آثار آجري زيباي باستاني محسوب ميشود. از مساجد بسيار زيبا و مهم ديگر سمنان كه بعضا به عنوان يك اثر غريب مانده از آن ياد ميشود، مسجد شاه است كه بعد از انقلاب به عنوان مسجد امام خميني (ره) از آن نام برده ميشود. اين مسجد داراي چهار در بزرگ از چهار سمت است و در اين مورد اين مسجد گفته ميشود:
حيف از آن مسجد كه در سمنان بود
يوسفي باشد كه در زندان بود
دليل سرودن اين شعر اين است كه چون اين مسجد يك اثر باستاني بسيار زيباست و چون غيربوميان از وجود آن خبر ندارند، به قولي مسجد غريبي است، ولي براي مردم سمنان اين مسجد يك اثر هميشه زنده محسوب مي شود و اكنون محل برگزاري نماز جمعه سمنان است و با آن كه چندين قرن از ساخت آن مي گذرد، ولي همچنان كفاف جمعيت شركت كننده در نماز جمعه را مي كند. اين نشانه آن است كه اين مسجد با فكر بلندي ساخته شده است.
به گزارش ايسنا؛ هم چنين سمنان از نظر آثار طبيعي از بخش هاي زيبايي برخوردار است كه غار دربند مهديشهر از آن جمله است. اين غار در 30 كيلومتري جنوب شهميرزاد و در شمال مهدي شهر واقع شده است و از دامنه كوه به سمت بالا كشيده شده است و نزديك به قله كوه قرار دارد كه آثار طبيعي زيادي در خود جاي داده است. ورودي غار بسيار تنگ است؛ اما وقتي وارد آن ميشويم، دهانهي آن عريضتر ميشود. در گذشته چون برق در آن نبوده توسط مشعلهايي كه در آن روشن مي شده، بخش از آن سياه شده كه در اين راستا ترميماتي صورت گرفته است. از آثار ديگر سمنان مي توان به حمام تحنه يا گرمابه حضرت اشاره كرد كه اين حمام از آثار قديمي محسوب مي شود. اين حمام در سال 1312 هجري از زمان مظفرالدين شاه ساخته شده و از آثار بسيار زيبا به حساب ميآيد و از حمام هاي سنتي ايران است. اين حمام اكنون در مركز شهر سمنان قرار دارد. مقبره شيخ علاء الدوله سمناني و كاروانسراي شاه عباس لاسگرد و قلعه هاي ساروي سمنان نيز از ديگر آثار بر جامانده از دوران گذشته در سمنان به شمار مي آيند. كتاب سمنان در آيينه گردشگري نيز به تازگي توسط مديريت ميراث فرهنگي اداره كل محيط زيست در خصوص بخش هاي طبيعي وتاريخي استان سمنان به چاپ رسيده است كه علاقهمندان با مراجعه به اين كتاب مي توانند اطلاعات كامل و جامعي به دست آورند.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات