/بازخواني حادثهي كوي دانشگاه تهران/8/ متن كامل گزارش شوراي عالي امنيت ملي دربارهي وقايع كوي دانشگاه / 2 /
به گزارش ايسنا، نكات مهم و جمعبندي مراحل سوم:
1- يافتههاي كميته نشان ميدهد، عليرغم برخي شبهات، در مورد اين كه نيروي انتظامي با سبق تصميم به ايجاد درگيري و ورود به كوي و تنش در جامعه وارد دانشگاه شده است، صحت ندارد و هيچ تصميمگيري قبلي در ردههاي فرماندهي ناجا براي ايجاد درگيري از قبل وجود نداشته است. روند حضور در محل و تصميمگيري براي اقدامات، وجود تصميم و برنامهريزي قبلي را تاييد نمينمايد.
2- آنچه كه مشخص است معاون سياسي استاندار، پس از حضور در صحنه اعلام مينمايد كه نيروهاي انتظامي از محل دور شده و در مكان غيرقابل رؤيت مستقر گردند. اين دستور از نظر وزارت كشور و استانداري لازمالاجرا اعلام شده است، لكن نيروي انتظامي آن را كافي ندانسته است. چون بررسي اين موارد قابل تفسير و مجادله برانگيز بود كميته از ورود به اين بحث اجتناب نموده و بر شفاف نمودن وظايف در اينگونه موارد تاكيد مينمايد.
همچنين نگاهي به روند اطلاعرساني در اين ماجرا حاكي از ضعف در سيستم اطلاعرساني نيروي انتظامي ميباشد.
3- يافتههاي كميته از ميزان تخريبهاي به عمل آمده حاكي است: آمارهاي ارائه شده در خصوص تخريب با واقعيات موجود تطابق ندارد و ميزان واقعي تخريب كمتر از موارد اعلام شده ميباشد. در اين حادثه به 10 ساختمان خوابگاه، 13 اتاق نگهباني كوي و يك سلف سرويس به شرح ذيل خسارت وارد شده است:
1- ورود خسارت كلي و جزيي به 290 درب اتاق و 92 درب كمد.
2- شكسته شدن 690 جام شيشه در متراژهاي مختلف
3- شكسته شدن 5 دستگاه يخچال
4- شكته شدن 6 دستگاه لوازم صوتي از قبيل كامپيوتر، تلويزيون و ….
5- و برخي خسارات جزيي به ساير امكانات كوي
تخريب انجام شده توسط گروههاي زير صورت گرفته است:
× نيروهاي در اختيار ناحيهي انتظامي تهران بزرگ
× نيروهاي پليس شخصي
× نيروهاي شخصي غيررسمي حاضر در صحنه
× گروههاي از ميان دانشجويان به منظور (روشن كردن آتش جهت خنثي نمودن حجم آلودگي گاز اشكآور، ايجاد مانع و مقابله با نيروها).
4- كميته معتقد است مجموعهي دستگاههاي سياسي، فرهنگي، امنيتي و انتظامي كارآمدي لازم براي پيشبيني اين حادثه را نداشتهاند و لذا تذكر به دستگاههاي ذيربط ضروري است.
5- يافتههاي كميته حاكي است نيروهاي شخصي غيررسمي از ساعت 2 بامداد به بعد به مرور از طريق يك نظام ارتباطي هماهنگ، در محل حاضر شدهاند. در ميان اين نيروها افراد شناخته شدهاي از قبيل آقايان (……) مشاهده شدهاند.
به نظر مي رسد نيروي انتظامي ميبايست برخورد قاطعتري براي جلوگيري از دخالت اين افراد در مجموعهي ماجرا و به خصوص ورود به كوي به خرج ميداده است.
6- كميته اعتقاد دارد ضرب و شتم و تخريب، صرفا توسط ناجا صورت نپذيرفته است و نيروهاي شخصي غيررسمي نيز در ضرب و شتم دانشجويان دخالت داشتهاند.
7- درخصوص سلسله مراتب تصميمگيري و دستور دهندهي نهايي براي ورود به كوي، كميته تحقيقات مفصلي را انجام داده است. اين تحقيقات نشان ميدهد از سوي فرماندهي ناجا تيمسار هدايتالله لطفيان، دستوري براي ورود به كوي صادر نشده است. ضمنا جانشين فرماندهي ناجا بعد از ورود اول، خودداري از ورود خود به خوابگاه را از جانب جانشين فرماندهي كل قوا (وزير كشور ) ابلاغ نموده است.
نتيجهي عملكرد نيروي انتظامي - محكوميت فرماندهان
8 - عملكرد نيروي انتظامي پس از بحث و بررسي زياد جمعبندي كميته به شرح ذيل است:
الف: عملكرد نيروي انتظامي: عملكرد اين نيرو از ساعت 22 مورخ 17 / 4 / 78 تا قبل از ورود جانشين منطقهي مركزي ناحيهي انتظامي تهران بزرگ عملكردي همراه با تدبير بوده است.
از ساعت 45 دقيقهي بامداد تا 15/4 دقيقهي بامداد نيروي انتظامي، عملياتي خلاف قانون نداشته، لكن بيتدبيري در عملكرد فرماندهي مذكور محرز گرديده است.پاكسازي خيابان و جلوگيري از گسترش حادثه از وظايف ذاتي نيروي انتظامي در اين مرحله بوده است.
به طور مشخص از ساعت 15/4 دقيقهي بامداد نيروي انتظامي وارد خوابگاه شده است و در ساعات بعدي نيز بدون رعايت دستورات جانشين فرماندهي كل قوا مبني بر عدم ورود و ... در صحنه عمل كرده است.
ب: مجموعهي خصوصيات سرپرست ناحيهي انتظامي تهران بزرگ نشان ميدهد وي توانايي و مهارتهاي لازم براي فرماندهي شهري همانند تهران را نداشته است.
ج: عليرغم اينكه كميته معتقد است فضاي قبل از ورود نيروي انتظامي به كوي، فضايي ملتهب همراه با خستگي و عصبانيت نيروها، به دليل رد و بدل شدن الفاظ ركيك، درگيريهاي فرسايشي و غيره و اهانت از سوي عدهاي از داخل كوي همراه با فشارها از سوي نيروهاي شخصي غيررسمي، فشار روحي و شرايطي نامناسب براي تدبير و تصميمگيري را براي نيرو فراهم آورده بود، لكن ورود نيروها به خوابگاهها و تخريب و ضرب و شتم دانشجويان خلاف بوده است و عوامل تصميمگيرنده و اجرا كنندهي آن، مقصر ميباشند. براين اساس كميته پس از بررسيهاي لازم مقصران را به طور مشترك و با هماهنگي بازرسي ناجا شناسايي نموده و افراد ذيل را به مراجع قضايي ذيصلاح معرفي مينمايد.
1- سرپرست ناحيهي انتظامي تهران بزرگ
2- فرماندهي يگان ويژهي ناحيهي انتظامي
3- فرماندهي نوپو و نيروي پليس شخصي يگان ويژه
4- جانشين فرماندهي نوپو
5- دو تن از فرماندهان گروهان از يگان ويژهي ضد اغتشاش
6- جانشين ناحيهي انتظامي منطقهي مركزي (صرفا به علت بيتدبيري و تصميم، لكن در ضرب و شتم مشاركت نداشته است)
7- نيروهاي كادر نوپو و ساير افراد كه توسط بازرسي ناجا مشخص گرديدهاند.
بخش سوم: بررسي علل و نحوهي حضور نيروهاي شخصي در حادثهي كوي دانشگاه
يكي از اهداف مصوب كميته، بررسي علل و نحوهي حضور و ميزان دخالت و هويت افرادي كه با لباسهاي شخصي (غيروابسته به نيروي انتظامي ) در درگيريها مشاركت داشتند، ميباشد.
براين اساس كميته، يك گروه كاري ويژه با محوريت وزارت اطلاعات و اطلاعات ناجا تشكيل داد. برخي از عناصر شناخته شده نيروهاي شخصي توسط كميته مورد احضار و بازجويي قرار گرفتند و برخي ديگر از آنها نيز به خاطر امكان عدم حصول نتيجه، به دليل اظهارات متناقض و مبهم آنان به وزارت اطلاعات معرفي و به طور موقت بازداشت شدهاند.
نظر كميته بر آن بود كه اين افراد پس از تحقيقات لازم در اسرع وقت آزاد شوند.
نكات مهم و جمعبندي
1- بررسي مجموعهي گزارشات رسيده و تحقيقات انجام شده براي اعضاي كميته، وجود افرادي با لباس شخصي و غيروابسته به نيروهاي انتظامي در ماجراي كوي دانشگاه و درگيريهاي آن مسلم شده است.
2- وجود اين افراد از ساعت 2 بامداد جمعه مورخ18 / 4 / 78 آغاز شد و به تدريج به تعداد آنان افزوده شده است. آمارهاي متناقض در خصوص تعداد اين افراد به كميته ارائه گرديد. لكن بررسيهاي دقيق مشاركت آنها در سنگپراني متقابل به كوي، درگيري با دانشجويان و ورود به كوي را نشان ميدهد.
3- بررسيهاي حاصله حاكي است، تعدادي از اين افراد با يك مكانيزم ارتباطي مطلع شده و در محل حضور يافتهاند و تعداد كمي از اين افراد به روشهاي ديگر در محل حضور يافتهاند. كميته در دو مورد، نحوهي حضور اين افراد را تحقيق نمود و در مراحل اوليه سوال شد كه چگونه مطلع شدهايد، نامبرده اظهار مينمايد، شخصي ناشناس روي تلفن همراه به بنده اطلاع داد و من هم براساس همان تلفن ناشناخته حضور يافتم، همچنين يكي ديگر از اين افراد نيز در بازجوييهاي مقدماتي به همين مضمون نحوهي حضور خود را اعلام داشته است.
همچنين فرد ديگري كه مشروح گزارش وي ذيلا خواهد آمد، نحوهي حضور خود را «اطلاعگيري» در هنگام گشت در خيابان اعلام نموده است. لذا پيگيري بيشتر در اين زمينه توسط وزارت اطلاعات و اطلاعات ناجا مورد تاكيد قرار گرفت. معاونت اطلاعات ناجا نيز به نحوي بر حضور با برنامهي اين افراد تاكيد ميكند.
4- عليرغم حضور تعدادي از افراد شناخته شده از تشكلهاي معروف غيررسمي، كميته به اين نتيجه نرسيد كه افرادي تحت عنوان اينگونه تشكلها با برنامهريزي و تصميم قبلي، در ضرب و شتم و ورود به كوي شركت داشتهاند.
5- ناجا فهرستي هفت نفره از اين افراد را كه در درگيريها مشاركت داشتهاند به كميته ارائه نمود. كميته اسامي افراد يادشده را با هماهنگي قضايي مورد نياز به معاونت ويژهي وزارت اطلاعات ارجاع نمود. تعدادي از اين افراد تا كنون بازداشت شده و حضور خود را در كوي و خوابگاه پذيرفتهاند، لكن هرگونه مشاركت در ضرب و شتم و تخريب را انكار نمودهاند. تحقيقات بيشتر در اين زمينه تا حصول نتيجهي نهايي به وزارت اطلاعات محول گرديد.
6- بررسيها نشان ميدهد وجود برخي از افراد مشكوك و ماجراجو در دو طرف اين حادثه محرز ميباشد. به عنوان مثال آنچه براي كميته محقق گرديد عناصري ماجراجو و بعضا ناصالح كه تحت پوشش اسامي مقدس فعاليت نمودهاند، در ماجراي كوي وجود داشتهاند.
7- با توجه به اينكه موضوع تيراندازي از جمله موارد ابهامزا و پراهميت براي روشن شدن ابعاد قضيه بود، كميته بخشي از فعاليتهاي خود را معطوف به شناسايي عوامل و عناصر مرتبط نمود. بررسيها نشان ميدهد در ماجراي كوي، سه بار تيراندازي مشكوك رخ داده است. اما به هر حال در شب حادثه هيچ فردي از دانشجويان كشته نشده است. يك مورد در حدود ساعت 4 صبح در ماجراي ورود به كوي، 3 تير شليك شده است و در مورد دوم آقاي (……) از نيروهاي شخصي حاضر در صحنه مورد اصابت گلوله قرار گرفته و در مورد سوم در روز جمعه يك افسر پليس مضروب و ليسانس وظيفهي سپاه پاسداران انقلاب اسلامي مصدوم و پس از انتقال به بيمارستان فوت مينمايد. در مورد اول در بررسي فيلمهاي واصله به كميته چهرهي شخصي كه يك كلت در دست دارد و سه تير شليك مينمايد، مشخص گرديد.
معاونت اطلاعات ناجا در كميته حاضر شده و فيلمهاي ياد شده همراه با درخواست پيگيري به ايشان اعلام ميگردد. بنابه گزارش رسيده از ناجا تصوير فرد ياد شده از فيلم استخراج و نهايتا فرد مذكور در ماجراي يك سرقت مسلحانه بازداشت ميگردد.
نامبرده فردي است به نام آقاي (...) كه به همراه سه نفر بازداشت ميشوند. تحقيقات نشان ميدهد جملگي اين افراد در ماجراي ورود به كوي شركت داشتهاند.
گفتني است اين شليك منجر به مبهم شدن فضا و تحريك بيشتر دانشجويان شده است، نامبرده اكنون براي تحقيقات بيشتر در بازداشت نيروي انتظامي به سر ميبرد.
در مورد دوم با توجه به اينكه آقاي (...) از نيروهاي شخصي حاضر در صحنه كه مضروب شده است، فردي را به عنوان ضارب معرفي نموده است و فرد ضارب نيز پس از مدتي متواري شدن، دستگير ميگردد. در ابتدا ضارب اين عمل را انكار مينمايد، لذا مقرر گرديد هر دو فرد مضروب و ضارب توسط معاونت ويژهي وزارت اطلاعات بازداشت و تحقيقات لازم در اين زمينه صورت پذيرد. گفتني است با توجه به سوابق آقاي (...) كه در ماجراي درگيري با دو تن از وزراي دولت داراي سابقه بوده و سپس به عنوان عنصر جدا شده از يك گروه شناخته شده معروف شده است، در صورت كشته شدن وي قطعا موضوع بسيار پيچيده ميگرديد.
در مورد سوم، حادثهاي كه روز جمعه رخ داده بود، با مساعدتهاي نيروي انتظامي و با تحقيق از شهود و چهرهنگاري، به شناسايي فرد ضارب نزديك شدهاند. نامبرده يك بار در خيابان مشاهده شده كه موفق به فرار ميگردد.پايان
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات