پس از چندين سال وقفه، مجموعه باستاني ربع رشيدي تبريز هويت خود را باز مييابد
پژوهشهاي مجموعه ربع رشيدي تبريز پس از چندين سال وقفه، مجددا از سوي سازمان ميراث فرهنگي كشور آغاز شد.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران، به گفته لاله روحانگيز ـ سرپرست گروه كاوش ربع رشيدي ـ در اين فصل ساماندهي عرصه و محيط مجموعه بزرگ ربع رشيدي و تاسيس پايگاه پژوهشي و مركز اسناد به منظور آمادهسازي اين مجموعه جهت پژوهش، مرمت و معرفي و انجام مييابد، و از فصل آينده كاوشهاي باستانشناسي آغاز ميشود.
مجموعه بزرگ ربع رشيدي تبريز حدود سال 700 هجري قمري به دستور خواجه رشيدالدين فضلالله همداني وزير مدير و دانشمند سلطان محمود غازان خان ايلخاني در شمال شرق شهر تبريز و در داخل باروي غازاني ساخته شد. براساس آنچه در وقفنامه ربع رشيدي توسط خواجه رشيدالدين نوشته شده است، اين مجموعه در زمان آباداني 24 كاروانسراي وسيع، يكهزار و پانصد دكان ، سي هزار خانه مسكوني و تعدادي حمام، باغهاي مصفا، آسياب، كارخانههاي پارچهبافي و كاغذسازي، دارالضرب و كارگاههاي توليد رنگ بوده است. در مدرسه اين مجموعه چهارصد فقيه و چندين هزار طلبه سكونت داشتند و دويست قاري از كوفه، بصره و شام به نوبت در آن قرآن قرائت ميكردند.
پس از كشته شدن خواجه رشيدالدين در سال 718 قمري، عمارت ربع رشيدي به غارت رفت و آنچه مانده بود بار ديگر پس از كشته شدن پسرش خواجه غياثالدين در 736 قمري به غارت برده شد و در حدود سال 1019 قمري به حكم شاه عباس صفوي در اين مكان با استفاده از مصالح ربع رشيدي و شنب غازان عماراتي براي حاكم تبريز ساخته شد.
ويرانههاي اين مجموعه بزرگ هم اكنون در خيابان عباسي تبريز با انبوهي از نخالههاي ساختماني و زباله انباشته شده و تجاوز به حريم آن با خانههاي مسكوني و زمين فوتبال چهره و هويت واقعي اين مجموعه را تحت پوشش قرار داده است كه با ايجاد پايگاه دائمي پژوهشهاي ربع رشيدي، اين مجموعه هويت خو را باز مييابد.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات