اعطاي جايزه نوبل به شيرين عبادي/2/ ديدگاههاي غزالي، فيضآبادي، ترقي، كديور و يحيوي
- تعلق گرفتن جايزه صلح نوبل به يك خانم آن هم از ايران مساله بسيار مهم و قابل تاملي است.
حسين غزالي مدير مسوول روزنامه خراسان در گفتوگو با خبرنگار سياسي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، با بيان اين كه در دنياي امروز خيلي از مسائل هستند كه رنگ و بوي سياسي ميگيرند و جايزه صلح نيز ماهيتا تداعي سياسي بودن را دارد، تصريح كرد: به هر حال ممكن است اين اقدام، سياسي باشد و يا از ديد اهدا كنندگان كار سياسي نباشد بلكه تنها براي فعالان صلح و حقوق بشر در نظر گرفته شود.
وي تاكيد كرد: اهداي اين جايزه به خانم عبادي هر دليل و انگيزهاي كه داشته باشد تاثيرات خاص خود را در كشور به جا ميگذارد، تاثير تعلق اين جايزه به يك خانم اين است كه خانمها ميتوانند در زمينههاي گوناگون فعالتر شوند و حضور بيشتري در صحنههاي اجتماعي داشته باشند.
غزالي گفت: گرچه اين مساله ممكن است رنگ و بوي سياسي داشته باشد اما به هر حال نبايد با نگاه جناحي، آن را تبديل به كشمكش قدرت بين جناحها در كشور كرد بلكه بايد با ديد ملي به اين قضيه نگريسته شود.
وي افزود: انتظار از خانم عبادي اين است كه او نيز جايزه خود را در سطح ملي ببيند و در جهت منافع ملي كشور از آن استفاده كند و نه براي مقاصد ديگر.
- معمولا جايزه صلح نوبل را به كساني ميدهند كه در روند تضاد بين سنت و مدرنيته در جوامع بومي خود ساختارشكني ميكنند و خانم عبادي هم اين روند را در حقوق زنان و كودكان دنبال كرد.
حجت الاسلام حميد قاسمي فيضآبادي قائم مقام مدير مسوول روزنامه نسيم صبا در گفتوگو با خبرنگار سياسي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، با بيان اينكه شيرين عبادي همواره سعي كرده است حرفهاي نو و تازهاي را با توجه به مباني بومي مطرح كند، افزود: نميتوان اين مساله را ناديده گرفت كه اين نوع جايزهها به خصوص وقتي به كشورهاي جهان سوم مربوط ميشود، تا حدي رنگ و بوي سياسي پيدا ميكند كه نوبل خانم عبادي هم از اين مساله دور نيست.
وي با اشاره به نامزدي دكتر آغاجري براي جايزه صلح نوبل، گفت: در حقيقت شيرين عبادي از اين باب خوششانسي آورد كه مسوولان اهداكننده اين جايزه براي تبرئه خود از اتهام سياسي كردن جايزه، آغاجري را كنار گذاشته و بي سر و صدا به سراغ خانم عبادي رفتند.
فيضآبادي ادامه داد: به هر حال اعطاي اين جايزه با هر انگيزهاي كه باشد، اثرات خود را هم در روند سياسي و هم تا حدودي روند فرهنگي كشور خواهد گذاشت و نقش ويژهاي در تحولات فرهنگي و سياسي خواهد داشت.
وي تصريح كرد: اين جايزه باعث خواهد شد زناني كه در ايران به دنبال مدرنيته هستند جسارت بيشتري براي طرح نقطه نظراتشان پيدا كنند.
قائم مقام مدير مسوول نسيم صبا با اشاره به اظهارنظرهاي مختلف درباره اعطاي جايزه صلح نوبل به شيرين عبادي گفت: يكي از سران محافظهكار، اين جايزه را به طور كلي زير سوال برده و گفته است معمولا جايزه صلح نوبل را نه به خادمين ملتها بلكه به خائنين ملتها ميدهند؛ اين تازه ابتداي ماجراست و احتمالا بعدها موضعگيريها تندتر خواهد شد و بايد منتظر باشيم كه محافظهكاران نوعي تقابل شديد را در برنامههايشان نسبت به اين قضيه داشته باشند.
وي تاكيد كرد: به هر حال مسير تحول اصلاحات، راه برگشتناپذيري است كه حوادث اينچنيني ميتواند به عنوان كاتاليزور و جهشدهنده براي آن عمل كند.
فيضآبادي در خصوص انتظاري كه در حال حاضر از شيرين عبادي ميرود، با اشاره به اينكه وي بسيار خوب تلاش كرد كه تا حد ممكن مسائل و مشكلات حقوقي زنان و كودكان را حل كند، تصريح كرد: خانم عبادي با دريافت جايزه صلح با دقت بيشتر بايد مواظبت كند كه طرح ابداعي مسائل حقوقي به گونهاي نباشد كه تقابلها را بيشتر كند.
وي به شيرين عبادي پيشنهاد كرد: اگر مباني حقوقي جديدي را مطرح ميكند و به دنبال احياي حقوق زنان و كودكان است، نسبت به مباني حقوق سنتي هم تعيق بيشتري داشته باشد كه هم بتواند تبيين بهتري ارائه دهد و هم تا آنجا كه ممكن است با ظرافت، از تقابل جلوگيري كند.
وي تصريح كرد: خانم عبادي به عنوان منادي صلح بايد تعمق و تامل در مباني سنتگرايان را نيز حق آنها بداند.
- ترقي گفت: نگاهي به دلايل اعطاي جايزه صلح به شيرين عبادي، با توجه به اينكه در گذشته هم جايزه صلح نوبل به افرادي مانند انور سادات يا حتي جوايزي به كميسارياي عالي پناهندگان اعطا شده است، نشان ميدهد كه عمدتا اهداف سياسي در اين انتخاب مطرح بوده است تا اهداف صلحجويانه.
حميدرضا ترقي قائممقام مركز سياسي جمعيت موتلفه اسلامي در گفتوگو با خبرنگار سياسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، افزود: آنچه در روزنامههاي خارجي تحت عنوان علت اعطاي اين جايزه ذكر شده است، عملكردهاي خانم عبادي در جهت دموكراسي غربي، تفكيك دين از سياست در جمهوري اسلامي و تلاش در جهت سكولاريزه كردن نظام بوده است.
وي ادامه داد: البته همانطور كه در موضعگيري دولت و وزارت امور خارجه هم اشاره شده بود، انتخاب يك زن مسلمان ايراني براي اعطاي اين جايزه نشان ميدهد كه حركت ايران در بعد صلحطلبي و دموكراسي مورد تاييد اين نوع محافل هم قرار گرفته است.
وي واكنشهاي متفاوت پيرامون اين رويداد را مبتني بر نوع نگرش به آن دانست و افزود: اگر به اين پديده در قالب جريان خاصي كه اخيرا در دنيا مطرح شده يعني جرياني كه ميخواهد از محافل و سازمانهاي بينالمللي به عنوان يك ابزار براي فشار به ايران استفاده كند نگاه كنيم، آنگاه ميتواند مانند ماجراي پروتكل الحاقي از نمونه كارهايي باشد كه براي دخالت در مسايل داخلي ايران توسط غربيها دنبال ميشود.
ترقي افزود: اما اگر از بعد صلحجويانه و صلحطلبانه به اصل قضيه نگاه كنيم به نظر ميرسد كه تبعيض در اعطاي اين جايزه روا شده است؛ زيرا افراد محقتري مانند آقاي خاتمي به عنوان مبتكر ايده گفتوگوي تمدنها و نيز ائتلاف براي صلح در مقابل ائتلاف براي جنگ بودند كه بايد اين جايزه به آنها داده ميشد.
وي علت موضعگيري منتقدان نسبت به اعطاي جايزه صلح نوبل به شيرين عبادي را ناشي از ويژگيها و عملكردهاي گذشته او دانست و افزود: منتقدان معتقدند كه عملكرد گذشته خانم عبادي در داخل ايران، ستيز با برخي ارزشهاي اسلامي بوده است و اين نميتواند ملاكي براي اعطاي اين جايزه باشد.
قائممقام مركز سياسي جمعيت موتلفهي اسلامي در بيان نوع مواجهه با اين رخداد خاطرنشان كرد: قدري از نوع مواجهه با اين رخداد بستگي به اين دارد كه خانم عبادي از شرايطي كه برايش پديد آمده، چگونه استفاده ميكند و چه موضعگيريهايي را اتخاذ ميكند.
ترقي در عين حال تاكيد كرد: طبيعتا به عنوان اينكه يك ايراني چنين جايزهاي را دريافت كرده است نميتوان مثبت بودن آن را كاملا نقض كرد ولي اگر پشت اين ماجرا اهداف سياسي پنهان باشد مبني بر اينكه بخواهند از اين قضيه براي حمايت از يك جريان سياسي در داخل كشور يا تاثيرگذاري بر انتخابات آتي استفاده كنند، طبيعتا جاي تامل و سوال دارد.
وي در بخش پاياني سخنان خود خاطرنشان كرد: با توجه به مفهوم اين جايزه كه براي گسترش صلح بوده است، بيشترين انتظار از خانم عبادي اين است كه در جهت تحكيم ائتلاف براي صلح در سطح جهاني فعاليت كند و بر اين نكته كه اسلام هيچ مغايرتي با دموكراسي ندارد همچنان پافشاري كند و نشان دهد كه اسلام ميتواند حقوق زنان و حقوق بشر را در جوامع حتي بهتر از قواعد بينالمللي تامين نمايد.
- جميله كديور نمايندهي مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي اظهار داشت: اعطاي جايزهي صلح نوبل به شيرين عبادي تاييد انديشه و فعاليتي است كه ميكوشد دموكراسي، آزادي، حقوق بشر و عدالتخواهي را از منظر ديني جديدي تعريف كند.
عضو فراكسيون زنان مجلس شوراي اسلامي در گفت و گو با خبرنگار پارلماني خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) مولفههاي مختلفي را در اعطاي جايزهي صلح نوبل به شيرين عبادي دخيل دانست و آنها را چنين برشمرد: يكي از دلايل خدمت خانم عبادي در پيشبرد امر حقوق بشر در زمينهي حقوق كودكان، حقوق زنان و حقوق مطبوعات است. در اين چارچوب ميتوان به وكالتهاي وي در ساليان سال دربارهي موارد متعددي از كودكآزاري و دفاعهاي ايشان در مقابله با اين پديدهي شوم اشاره كرد.
وي با اشاره به مدافعات اين وكيل ايراني در خصوص زنان تحت خشونت و وكالتهاي وي از چهرههاي سياسي، مطبوعاتي و دانشجويي يادآور شد: در كنار اين مسايل وي كتب متعددي به عنوان يك پژوهشگر و محقق در زمينهي مباحث حقوق بشر، به صورت عام و خاص در رابطه با حقوق كودك، مطبوعات و زنان تاليف كرد كه و به عنوان يك مولف مورد توجه واقع شد. همچنين روابط عمومي وي، ارتباط با مجامع بينالمللي و حقوق بشري نيز به عنوان مولفههاي قابل ملاحظهاي در انتخاب وي دخيل بوده است.
كديور جنسيت عبادي را نيز در انتخابش براي دريافت جايزهي صلح نوبل موثر دانست و گفت: اينكه يك زن مسلمان ايراني توانسته است چنين خدماتي را به امر حقوق بشر داشته باشد نيز موثر بوده است.
وي اعطاي جايزهي صلح نوبل به شيرين عبادي را حاصل پيامهاي داخلي و پيامهاي جهاني برشمرد و ادامه داد: از لحاظ داخلي با توجه به دوقطبي بودن شرايط سياسي داخلي كشور ما ميتواند پيامهاي قابل توجهي داشته باشد. وقتي كه جايزهي وي با سكوت و بيحرمتي برخي محافل رسمي و رسانهاي قرار ميگيرد، اين جايزهي جهاني ميتواند پاسخي به سكوتها و بيحرمتيهايي باشد كه بعضا از سوي برخي افراد و جريانات در كشور ما به حقوق زنان، حقوق بشر، آزادي، مبارزه با تبعيض و تحقير و پيشبرد اصلاحات صورت ميگيرد.
نمايندهي مردم تهران ابراز عقيده كرد: از اين لحاظ كه خانم عبادي به عنوان يك وكيل، يك زن و يك چهره مدافع حقوق بشر كه منتقد اقدمات دستگاه قضايي در سالهاي اخير بوده و مورد محكوميت دستگاه قضايي كشور نيز قرار گرفته است ميتواند پيامي براي كشور ما باشد.
وي ادامه داد: سوابق خانم عبادي نشان ميدهد اعطاكنندگان جايزهي صلح نوبل به مسايل ايران توجه دارند و در داخل اينگونه تصور نشود كه هر اقدامي كه از سوي طيفهايي از حاكميت صورت ميگيرد مورد بيتوجهي جهانيان است و آقايان فكر نكنند در جزيرهاي قرار گرفتهاند كه اقدامات و آثار عملكردشان محدود به دايره مرزهاي كشور است.
وي شيرين عبادي را زني نوگراي ديني و اهل نظر دانست كه سعي ميكند مباحث جديد حقوق بشري را در چارچوب بحث ديني مورد توجه قرار دهد و گفت: وي در نطق اعطاي جايزه نيز اشاره كردند كه سعي ميكند به عنوان يك زن مسلمان ايراني قرائت خود را از دين مورد توجه قرار دهد كه اسلام با دموكراسي و حقوق بشر تعارضي ندارد.
به گفتهي وي انتخاب اين وكيل ايراني پيامي به برخي سردمداران و قدرتهاي جهاني دارد كه درصددند بيان كنند اسلام مساوي تروريسم است و درصدد بودند ايران را به عنوان محور شرارت تلقي كند.
كديور ادامه داد: اعطاي جايزهي صلح به يك زن مسلمان ايراني ميتواند اين تلقي را به چالش بكشد.
عضو فراكسيون زنان مجلس تاكيد كرد: اعطاي اين جايزه نشان داد زنان ميتوانند در دنيايي كه توسط مردان حرف اول را جنگ تعارض و خشونت ميزند، نقش مهمي در ايجاد صلح، آرامش و امنيت داشته باشد.
وي با تاكيد بر اينكه اعطاي جايزهي صلح به خانم عبادي اعتبار جهاني به كشور ما داده است، اظهار داشت: ما بايد قدر اين جايزه را به طرق مختلف بدانيم و دولت، سازمانهاي غيردولتي، شخصيتها و جريانات سياسي قدردان اقدامات خانم عبادي در خدمترساني به امر حقوق بشر باشند و همه سعي كنند زمينه را براي فراهم آوردن چنين نگرشهايي كه درصدد توسعهي امر حقوق بشر در كشور هستند با ايجاد فضايي آزاد و دامن براي بيان ديدگاهها فراهم كنند.
كديور معتقد است: اعطاي جايزه بايد مورد تجليل قرار گيرد و قدر خانم عبادي و امثال وي بيشتر شناخته شود.
وي ادامه داد: جرياناتي در كشور هستند كه به جاي قدرشناسي اين نگرشها و اشخاص آن را مورد بيتوجهي يا بيحرمتي قرار ميدهند. يا با چشمپوشي و سكوت نسبت به عملكرد آنها بر ديدگاههاي مخالف صحه ميگذارند.
كديور تاكيد كرد: بايد اين پديده را به عنوان امري مثبت تلقي كنيم و كساني كه اين نگرش را قبول نميكنند تجديد نظري نسبت به امر حقوق بشر، پيشبرد حقوق انسانها و حرمت و كرامت نسبت به آن داشته باشد متاسفانه اين در طيفي از نگرشهاي موجود در جامعهي ما كه بعضا هم در حاكميت حضور دارند، وجود ندارد.
نمايندهي مردم تهران با اشاره به تجليل چهرههاي مختلف جهان نسبت به انتخاب خانم عبادي و استقبال جريانهاي اصلاحطلب و گروههاي مستقل از آن تاكيد كرد: بايد اين موضوع را به كل مجموعهي داخليمان تسري دهيم.
وي اظهار داشت: با توجه به درايت و تدبير شيرين عبادي و عملكرد ساليان گذشتهي وي قطعا در همان چارچوب كه همواره منافع و مصالح ايران را مد نظر داشت و سعي كرد در خدمت به امر حقوق بشر تمام تلاشهاي خود را جهت دهد و نهادينه كند. بنا به گفتهي خودشان نيز اعطاي اين جايزه هيچ تغييري در نوع نگرش يا فعاليتهايش ايجاد نخواهد كرد بلكه مسووليتهايش را در پيشبرد اين امر بيشتر خواهد كرد؛ زيرا امروز به عنوان يك شخصيت جهاني مطرح است.
كديور گفت: افراد زيادي تمايل دارند كه به خانم عبادي در پيشرد فعاليتهايش در زمينهي ارتقاي حقوق بشر به صورت عام و بهبود وضعيت حقوق زنان و كودكان كمك كنند.
وي بر ضرورت حمايت دستگاههاي دولتي و حكومتي از اعطاي اين جايزه و حركتهاي ديگر در جهت پيشبرد حقوق بشر در كشور تاكيد كرد و گفت: با اين حمايت زمينهي بيشتر اعتماد عمومي در داخل فراهم شده و روز به روز اعتبار جهاني كشورمان كه به دليل سوء تدبيرها در داخل مخدوش شده است، مرتفع ميشود و زمينهي قرار گرفتن ايران در جايگاه مطلوب را فراهم ميكند اين امر نيز تنها با كمك افرادي همچون شيرين عبادي و كساني كه داعيهداران امر حقوق بشر هستند فراهم ميشود.
- به اعتقاد يحيوي انتخاب شيرين عبادي را نميتوان نشانه درخشندگي زن ايراني دانست.
سيدمحسن يحيوي عضو شوراي مركزي جامعه اسلامي مهندسين در گفتوگو با خبرنگار سياسي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، اعطاي جايزه صلح نوبل را به شيرين عبادي يك دهنكجي به نظام جمهوري اسلامي ايران دانست و افزود: در سالهاي اخير شاهد بودهايم كه هر مجموعهاي كه عليه سياستهاي داخلي يا خارجي نظام جمهوري اسلامي اقدام كرده با حمايت مجامع بينالملل، از جمله كشورهايي مثل آمريكا، مواجه بوده است.
وي اعطاي اين جايزه را به شيرين عبادي مقابله با نظام و حمايت از مخالفين سياستهاي اسلامي تعبير كرد.
وي با اشاره به حضور عبادي در كنفرانس برلين و با بيان اين نكته كه در اعطاي جايزه صلح نوبل شخص پاپ، صلاحيت بيشتري داشت، خاطرنشان كرد: اگر قرار بود يك شخص ايراني اين جايزه را بگيرد، رييس جمهور ايران كه بحث گفتوگوي تمدنها را براي صلح جهاني مطرح كرد، صلاحيت بيشتري داشت.
يحيوي اعطاي اين جايزه به شيرين عبادي را يك حركت سياسي دانست و ادامه داد: اين انتخابات نشان ميدهد كه هر كس با نظام فعلي و سياستهاي آن مخالف باشد، مورد حمايت دشمنان انقلاب به ويژه آمريكا قرار ميگيرد.
وي با اشاره به تاثير اين انتخاب در ميان جمعيتهاي زنان، گفت: اين انتخاب را نميتوان نشانه درخشندگي زن ايراني دانست.
عضو شوراي مركزي جامعه اسلامي مهندسين با اعتقاد بر اين كه موضعگيريهاي مقامات رسمي كشور در اين خصوص مخالف مصلحت عمومي كشور بوده است، ابراز عقيده كرد: حمايت از اين رويداد به منزله تاييد فعاليتهاي گذشته اين فرد يعني مقابله با ارزشهاي اسلامي، ميباشد.
يحيوي با اشاره به اينكه با دو رويكرد ميتوان اين مساله را ارزيابي كرد، افزود: از يك طرف يك زن ايراني برنده اين جايزه شده است و از طرف ديگر اين فرد در كنفرانس برلين شركت كرده و موضعگيري وي در آن كنفرانس بر خلاف دستورات اسلام بوده است؛ در گذشته نيز ما با اظهارات ايشان در مورد قوانين اسلام مبني بر اين كه آن را قوانين زمان شترباني و غير قابل اجرا شده در زمان كنوني ميدانست، مواجه بودهايم.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات