جلسه نقد و بررسي كتاب ”مهمان مهتاب” برگزار شد
پانزدهمين جلسه نقد و بررسي كتب فارسي دفاع مقدس به همت معاونت ادبيات و انتشارات بنياد حفظ آثار و نشر ارزشهاي دفاع مقدس با نقد و بررسي ”مهمان مهتاب” نوشتهي فرهاد حسنزاده در محل سالن مركز پژوهش و مطالعات امام حسين (ع) برگزار شد.
به گزارش ايسنا، به نقل از ستاد خبري بنياد حفظ آثار و نشر ارزشهاي دفاع مقدس، در اين جلسه كه با حضور جمعي از نويسندگان و منتقدين عرصه ادبيات دفاع مقدس برگزار گرديد، پيرامون محتوي و تكنيك نگارش كتاب بحث و تبادل نظر شد.
در ابتداي اين جلسه، دكتر پرويز كه مديريت اين نشست را به عهده داشت، ضمن بيان خلاصهاي از داستان كتاب با اشاره به اين موضوع كه درباره ادبيات دفاع مقدس آثار قابل دفاعي در عرصه ادبيات كشور به انتشار رسيده است، گفت: در اين رمان دو خانواده محور قرار گرفتهاند كه هدف نويسنده، ترسيم دو فضاي برخورد افراد مناطق جنگي كه مجبور به ترك خانه خود شدهاند بوده و بخشي ديگر افرادي هستند كه با نيت والا سعي دارند از آب و خاك خود دفاع كنند؛ نويسنده اگر چه با پرداخت موفق در وقايع روزهاي آغازين جنگ، كاملان آن را بيان نكرده، اما حق مطلب را ادا كرده است.
وي افزود: نويسنده در كنار شخصيتهاي منفي، شخصيت مثبت نيز آفريده و اين پرداختن به واقعيت و تبعات جنگ، با پرهيز از پرداختن به ديگر جوانان و مرداني كه از مناطق ديگر اعزام شده بودند به قوت رسيده است.
خانم ساماني نيز با اشاره به قلم روان و نگاه تازه نويسنده، جذابيت اثر را به فصلبندي، دوري از شعارزدگي، ظرافت در پرداختن به بعضي صحنهها نسبت داد.
شريعتي از ديگر مهمانان جلسه به جذابيت اثر به دليل پرداختن موقعيت زماني و مكاني و برجسته ساختن شخصيتها اشاره كرد و سبك كتاب را بيانگر روحيه واقعيتگراي نويسنده دانست.
بالاگر از ديگر حاضرين جلسه گفت: در اين اثر، فضاسازي همسنگ شخصيت پردازي نبوده و توقعات خواننده را پاسخ نميدهد در حالي كه هنجارشكني نويسنده رها شده است.
منوچهر جراحزاده درباره رمان گفت: صحنهها و رويدادهاي فرعي، طرح و پيرنگ را تحتالشعاع قرار داده، صورت داستاني تصادفي، كمتر شعاري و ارائه اطلاعات و نتيجهگيري آن و تلاش براي فصلبندي، نثر روان و انواع شخصيتهاي موفق بر جذابيت اثر افزوده است.
خانم قيامتيان نيز در ادامه جلسات گفت: اين اثر ميتوانست از حضور نوجوانان در عرصه جنگ بيشتر بهره ببرد، در حالي كه شخصيت نوجوان چندان فعال نيست.
هم چنين وليا... سليمي درباره پرداخت نمادين و تبادل خير و شر اثر گفت: در ظاهر شخصيت كامل مظهر شر است و فاضل مظهر خير است. كامل در آخر داستان تطهير ميشود و با نياز و آرزويي كه برآورده نميشود. او به دنبال نيمه گمشده خود ميرود. ما ويژگي اثر را ميتوانيم در شخصيتهاي ملموس و نگارش موازي فاضل و كامل نام ببريم و تكيه كلامهايي كه گفته ميشود، مانند واژه مصيبت از زبان كامل.
جميله جانقربان نيز با اشاره به مستندگونه بودن اثر به شيوه هنرمندانه و فصلبندي كه موجب انقطاع ميگردد اظهار داشت: نويسنده بايد همه چيز جنگ را حتي زشتي آن و ناملايماتي كه براي مهاجرين پيش آمده را بيان كند. همچنين جلد كتاب از زيبايي برخوردار نيست و نشانگان مناسبي براي هدف كتاب نميباشد.
محمدرضا سرشار با اشاره به اين كه شناسنامه كتاب براي بزرگسال است ولي با اغماض اثر را ميتوان در آثار نوجوان قرار داد، گفت: فرهاد حسنزاده بر ضعفها غلبه يافته و از پلههاي ترقي به سرعت گذشته است.
بعد از احمد محمود كه با آثار خود به فرهنگ اين منطقه (خطه جنوب) پرداخته است. حسنزاده ستاره رو به طلوع اين استان است و ميتواند به فاصله اندكي بر تارك ادبيات داستاني اين استان بدرخشد.
وي همچنين اظهار داشت: از ويژگيهاي داستان ميتوان به ساختمان خوب و هوشمندانه اثر اشاره كرد، اغماض نسبت به مردم منطقه، گم نكردن تضاد اصلي داستان، ترسيم مشكلات طاقتفرساي مهاجرت، عدول نكردن خانواده از ارزشهاي اصلي و خلق اثري بلند و خواندني و تاثيرگذار از يك شرايط خاص دوره دفاع مقدس براي جوانان نام برد.
در پايان نيز مدير جلسه با اشاره به برخي مضامين، تعابير و نشانگان زيبا، اين اثر را ستود.
وي گفت: استفاده از سايه براي نشان دادن شخصيت و رفتارهاي برخي شخصيتها كه در جهت پيشبرد و كمك به داستان است. همچون اسلحه خالي ننه ژرمن، برگرداندن لاك پشت توسط ”كامل” وقتي تصميم به بازگشت ميگيرد، حرفهاي بزرگ مابانه و معناداري كه ”زحل” ميزند بر زيبايي اثر افزوده است.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات