• دوشنبه / ۱۱ فروردین ۱۴۰۴ / ۱۲:۴۸
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1404011105074
  • خبرنگار : 50555

یک استاد دانشگاه:

ترجیح «جمهوریت» یا «اسلامیت» بر دیگری نظام را با چالش‌های اساسی مواجه می‌کند

ترجیح «جمهوریت» یا «اسلامیت» بر دیگری نظام را با چالش‌های اساسی مواجه می‌کند

ایسنا/خراسان رضوی یک استاد دانشگاه با بیان اینکه مهم‌ترین اصول نظام ما، جمهوریت و اسلامیت است، گفت: این دو باید به طور توأمان حفظ شوند و هیچ یک بر دیگری برتری نداشته و ندارد.

ابوالحسن حسین‌زاده در گفت‌وگو با ایسنا به بررسی تاریخچه نهضت مشروطیت و تأثیر آن بر شکل‌گیری جمهوری اسلامی پرداخت و اظهار کرد: پس از چندهزار سال حکومت شاهنشاهی و استبدادی در ایران، نهضت مشروطیت به عنوان یک نهضت مردمی و دموکراتیک شکل گرفت، اما به دلایل مختلف ناکام ماند و نتوانست قدرت استبدادی را محدود کند. عدم موفقیت این نهضت و افراط در اسلام‌زدایی و مردم‌ستیزی در دوره‌های پهلوی اول و دوم، در نهایت منجر به توافق رهبران انقلاب و انقلابیون بر سر نظام جمهوری اسلامی شد. هرچند که جریان‌های انقلابی نظیر جمهوری دموکراتیک و جمهوری خلق نیز مطرح بودند، اما با توجه به محوریت رهبری امام خمینی و نظر ایشان مبنی بر جمهوری اسلامی، این گزینه به رفراندوم گذاشته و با آرای قابل توجه مردم تأیید شد.

وی با اشاره به موفقیت‌های جمهوری اسلامی در عرصه‌های مختلف، افزود: این موفقیت‌ها مورد تأیید صاحب‌نظران و منصفان بین‌المللی قرار گرفته است. با مراجعه به آثار معتبر مکتوب و اینترنتی، می‌توان افتخارات این مسیر طی‌شده را درک کرد. اما در عین حال، جمهوری اسلامی در عرصه‌های مختلف با ضعف‌ها و کاستی‌هایی مواجه است و تا دستیابی به اهداف و شعارهای اصیل خود فاصله زیادی دارد. انتظار و حق مردم بزرگ ایران به مراتب بالاتر از وضعیت موجود است. البته نباید این ضعف‌ها و کاستی‌ها منجر به ناامیدی شود. باید با عقلانیت، تدبیر و قدرت، مسیر پیشرفت را هموار کنیم.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم اسلامی قم با بیان اینکه مهم‌ترین اصول نظام ما، جمهوریت و اسلامیت است، اظهار کرد: این دو باید به طور توأمان حفظ شوند و هیچ‌یک بر دیگری برتری نداشته و ندارد. جریان‌های متحجر و لیبرال تلاش کرده‌اند این دو اصل مهم را در برابر هم قرار دهند، در حالی که این دو با هم می‌توانند ضامن توسعه پایدار و پیشرفت همه‌جانبه کشور باشند.

وی تصریح کرد: ترجیح هر یک از این دو اصل بر دیگری، یا فربه‌کردن یک بخش و عدم رسیدگی به دیگری، تصویری کاریکاتوری و نارس از نظام ایجاد می‌کند. در واقع، اسلام پایه مشروعیت بالقوه نظام و مردم پایه مشروعیت بالفعل نظام هستند و حذف یا تضعیف هر کدام، حکومت را با بحران مشروعیت مواجه می‌کند. رهبر انقلاب نیز همانند امام خمینی بر حفظ جمهوریت و اسلامیت به صورت توأمان تأکید دارند.

حسین‌زاده با بیان اینکه اهداف جمهوری اسلامی همان اهداف نهضت بزرگ انبیا در طول تاریخ است، اضافه کرد: احیای انسانیت، آزادی، عدالت، رفاه، عزت‌مندی، پیشرفت، تعالی مادی و معنوی، مقابله با استبداد و استعمار و ظلم، صلح‌طلبی و خشونت‌پرهیزی از جمله این اهداف هستند. با تغییر نسل‌ها، نه‌تنها اهداف جمهوری اسلامی تغییر نمی‌کند، بلکه ضرورت اهتمام به این اهداف حیات‌بخش بیشتر درک می‌شود. البته مصادیق این اهداف متناسب با اقتضائات و شرایط و نیازها قابل انعطاف است که امری طبیعی و بدیهی محسوب می‌شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha