حجتاله ایوبی در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به اجرای برنامه «بهار در بهار» که روز ۲۴ اسفندماه با حضور سفرای کشورهای مختلف در پهنه برج آزادی برگزار شد، گفت: دومین برنامهای که درنظر داریم اجرای «سمفونی نوروز» است.
سمفونی نوروز؛ هدیهای فرهنگی از ایران به جهانیان
او درباره جزئیات این برنامه، توضیح داد: «سمفونی نوروز» در حقیقت جمعآوری تمام نوروزخوانیهای قدیمی و کهن نوروز ایرانی است که به صورت ارکسترال با رهبری آرش امینی و با آهنگسازی آرمان مهربان اجراخواهد شد. اولین اجرا روز دوشنبه - ۱۱ فروردین ماه - مصادف با روز عید فطر ساعت ۲۰:۳۰ در تالار وحدت خواهد بود و ورود به این برنامه برای عموم مردم آزاد است.
دبیر کل سابق کمیسیون ملی یونسکو درباره اهمیت اجرای «سمفونی نوروز»، بیان کرد: نوروزخوانی، سنتی قدیمی و ایرانی است که نشان دهنده جایگاه نوروز در فرهنگ و تمدن ایران است و ایرانی بودن این جشن را نشان میدهد. اجرای «سمفونی نوروز» در سایر کشورها میتواند فرهنگ و هنر کشور ما و آیینهای ارزشمندمان را به آنها معرفی کند. همچنین ارکسترال شدن نوروزخوانیها امکان این کار را به راحتی برای ما فراهم میکند تا آیین نوروز هم جهانی شود.
او با بیان اینکه این امکان وجود دارد «سمفونی نوروز» در سایر کشورها نیز شنیده شود، اظهار کرد: در این راستا مقدماتی فراهم شده است تا این سمفونی در برخی از کشورها اجرا شود. سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی این مسئولیت را برعهده دارد.
«سمفونی نوروز» نمادی از تنوع فرهنگی در ایران
ایوبی افزود: در این سمفونی آوای خوش سازهای محلی را در کنار ارکستر سمفونیک میشنویم و به نوعی موسیقی تلفیقی خواهیم داشت. در واقع مردم به صورت یکجا میتوانند نوروزخوانی تمام اقوام کشور را به شکل باشکوه بشنوند. این سمفونی به تنهایی نمادی از تنوع فرهنگی و همبستگی اقوام ایرانی است. با اجرای «سمفونی نوروز»، ۱۱ نوروزخوانی متفاوت از اقوام مختلف اجرا خواهد شد.
ادامه رایزنیها برای اعزام پیکهای نوروزی به کشورهای همسایه
او درباره برنامه اعزام «پیکهای نوروزی» ایران به سایر کشورها بهویژه کشورهای همسایه که پیشتر درباره آن خبر داده بود، اظهار کرد: این پیکهای نوروزی یک بسته فرهنگی و هنری است است که میتواند معرف ایران باشد و برای کشورهای مختلف اجرا شود. اکنون درحال رایزنی برای تدارک این امر هستیم.
دبیر ستاد اجرایی نکوداشت نوروز و عید فطر فرهنگی ـ هنری، گفت: استان آذربایجان شرقی در این زمینه پیشگام است و گروههایی برای سفر به برخی کشورها آماده کرده است. تاکنون هماهنگی اولیه برای برخی کشورها صورت گرفته است و با توجه به زمان اندک، منتظر نهایی شدن توافقها هستیم.
نوروز یکی از سرمایههای نمادین ایرانی است که میتواند در داخل، همبستگی ملی و در منطقه، همبستگی بین جهان نوروز را به ارمغان آورد. ضمن اینکه به یمن نوروز میتوان چهره با شکوه تمدن ایرانی را به خوبی به جهان معرفی کرد؛ البته به شرط اینکه این سرمایه را بشناسیم، قدر بدانیم و از نگاههای کوتاه و قبیلهای پرهیز کنیم
او درباره اثرگذاری اعزام پیکهای نوروزی پس از ایام نوروز، تصریح کرد: تا یازدهم فروردین که ماه رمضان ادامه دارد و با توجه به اینکه اکثر کشورهای همسایه نیز مسلمان هستند عملا کار خاصی نمیتوانستیم انجام دهیم. در صورت انجام هماهنگیها حتی تا اواخر فروردین ماه و یا اوایل اردیبهشت ماه اعزام پیکها موثر خواهد بود. مناسبت نوروز بهانهای است تا کشورها به یکدیگر نزدیکتر شوند و آیینهای مشترک را جشن بگیرند. از سوی دیگر فراموش نکنیم که ستاد نکوداشت نوروز و عید فطر فرهنگی ـ هنری حدود سه هفته قبل از آغاز نوروز تشکیل شد و زمان برای هماهنگیها کافی نبود.
به گفته ایوبی ستاد ملی نکوداشت نوروز حتی درحال برنامه ریزی برای اجرای برنامههایی برای روز ملی خلیج فارس است که در صورت نهایی شدن، جزییات آن اعلام میشود.
چرا پروژه «ایران به وسعت نوروز» به سرانجام نرسید؟
او درباره اجرای پروژه «ایران به وسعت نوروز» که پیشتر درباره آن به ایسنا توضیح داده بود، گفت: برای این پروژه تعدادی از آثار کهن و نفیس هنرهای تجسمی مرتبط با موضوع نوروز را جمعآوری کرده و تصویری از آنها تهیه کرده بودیم تا به شکل همزمان در طول ایام نوروز در سطح شهرها از طریق بیلبوردهای شهری به نمایش بگذاریم، اما باتوجه به اینکه برای این کار باید نهادهای دیگری هم همکاری میکردند، پروژه به مرحله اجرا نرسید، اما همچنان امکان اجرای پروژه وجود دارد.
اقدامات ایجابی؛ پاسخ به اظهارات نادرست درباره نوروز
دبیر ستاد اجرایی نکوداشت نوروز و عید فطر فرهنگی ـ هنری همچنین با اشاره به اظهارات رجب طیب اردوغان - رئیس جمهور ترکیه - درباره مصادره جشن نوروز، اظهار کرد: پاسخ چنین اظهاراتی، اقدامات ایجابی و صحیح از سوی ایران است. پرونده نوروز توسط ایران به یونسکو و سپس ثبت جهانی رسید و پس از آن ۱۲ کشور دیگر به ما پیوستند؛ بنابراین خوشبختانه ابتکارعمل درخصوص «نوروز» با جمهوری اسلامی ایران بوده است. از طرفی اقداماتی مانند «سمفونی نوروز» با هدف اجرای نوروزخوانیها نشان میدهد که نوروز یک سنت قدیمی و تاریخی در ایران است.
رمضان و نوروز دو روی سکه هویت ایرانی
ایوبی همچنین درباره اتفاقات روزهای نخست سال جاری در شهر ارومیه، گفت: فکر میکنم برنامه «بهار در بهار» که با هدف استقبال از نوروز در میدان آزادی با حضور اقوام مختلف ایرانی برگزار شد گویای همه چیز باشد. اقوام مختلف در آن روز در میدان آزادی که نمادی از تهران و ایران است با لباسها و گویشهای مخلتف حاضر شدند و در محور آیین نوروز و رمضان کنار یکدیگر قرار گرفتند و برنامهای بینظیر اجرا کردند. آن برنامه الگویی بود که نشان داد رمضان و نوروز دو روی سکهی هویت ایرانی هستند و باهم و درکنار یکدیگر، بدون هیچگونه تضاد تعریف میشوند.
بیشتر بخوانید:
او تاکید کرد: همه اقوام هم بر محور مشترکاتی از قبیل نوروز، رمضان، ایران و اسلام دورهم جمع میشوند و این امر نمادی از وحدت است. این مشترکاتی که ذکر کردم نوعی سرمایه برای کشور است که باید از آنها به درستی بهره ببریم. همه کسانی که نوروز را در مقابل رمضان و ایران را در مقابل اسلام قرار میدهند در ایجاد دوقطبیها مقصر هستند.
او با اشاره به اینکه نوروز نمادی از تنوع فرهنگی ایرانی است، گفت: با وجود اشتراکاتی که وجود دارد، اما هر شهر و استان رسم و رسوم خاص خود را دارند. به نظرم این موضوع نشانی از وحدت در عینِ تکثر است که در این آیینها مشخص میشود و سبب شکل گیری وحدت و وفاق میان بخشهای مختلف جامعه میشود.
ضرورت پرهیز از نگاههای قبیلهای
ایوبی تاکید کرد: بر این باور هستم که نوروز یکی از سرمایههای نمادین ایرانی است که میتواند در داخل، همبستگی ملی و در منطقه، همبستگی بین جهان نوروز را به ارمغان آورد. ضمن اینکه به یمن نوروز میتوان چهره با شکوه تمدن ایرانی را به خوبی به جهان معرفی کرد؛ البته به شرط اینکه این سرمایه را بشناسیم، قدر بدانیم و از نگاههای کوتاه و قبیلهای پرهیز کنیم.
او در پایان درباره بودجه ستاد اجرایی نکوداشت نوروز و عید فطر فرهنگی ـ هنری گفت: در این زمینه معاونتهای مختلف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی همکاری کردند و بودجه خودِ ستاد هم که محدود و اندک بود، اما در مجموع به قول شمس تبریزی: «این کارِ دل است و کارِ پیشانی نیست».
انتهای پیام
نظرات