صدیقه کیانفر، در گفت و گو با ایسنا گفت: از جمله عوامل مهم در یک بارداری، تغذیه سالم است «تغذیه» در دوران بارداری از اهمیت ویژهای برخوردار است و تمام نیازهای تغذیهای برای رشد و تکامل جنین از طریق مادر تأمین میشود. هرگونه کمبود تغذیه مادر باردار در این دوران و قبل از بارداری میتواند اثرات نامطلوبی بر روی سلامت جنین و مادر داشته باشد.
مدرس مامایی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند افزود: در سالهای اخیر، دسترسی به غذاهای فرآوری شده نظیر انواع دسرهای شیرین، غذاهای سرخشده، گوشتهای فرآوری شده مثل سوسیس و کالباس و لبنیات پرچرب بسیار زیاد شده است که نه تنها ارزش تغذیهای ندارند، بلکه اثرات نامطلوبی بر وضعیت سلامت و تغذیه افراد جامعه میگذارد. اهمیت موضوع تغذیه در دوران بارداری از فرضیه منشاء جنینی بیماریهای بزرگسالی آغاز میشود. در این فرضیه مطرح شده است که بیماریهای قلبی عروقی و متابولیک در دوره بزرگسالی از نبود تعادل میان نیازهای تغذیه جنین و تأمین ناکافی مواد مغذی برای او ناشی میشود. به عبارت دیگر، تغذیه مادر در دوران بارداری نه تنها بر روی سلامت جنین، بلکه بر روی سلامت فرد در سالهای آتی عمر نیز تأثیر خواهد گذاشت.
کیانفر تصریح کرد: تغذیه ناکافی مادر در سه ماهه اول بارداری تأثیر نامطلوبی بر تکامل جنین گذاشته و در سه ماهه سوم بارداری نیز میتواند از رشد جنین جلوگیری کند. لذا مادران باردار با تغذیه مناسب در طول بارداری، نوزادانی با وزن تولد مطلوبتر، هوشیارتر و مقاومت بیشتر در برابر بیماریها را خواهند داشت. علاوه بر مادران، پدران نیز قبل از پدر شدن و بارداری همسرشان باید از شیوه زندگی صحیح و تغذیه مناسبی برخوردار باشند. به عنوان مثال، پایین بودن فعالیت فیزیکی و مصرف کم سبزی و میوه بر روی باروری مردان و فرزندان آنان تأثیر نامطلوب میگذارد. از یک ماه و ترجیحاً سه ماه قبل از بارداری، استفاده از مکمل اسیدفولیک یا یدوفولیک (به منظور پیشگیری از ناهنجاریهای سیستم عصبی مرکزی جنین)، در صورت کمبود ویتامین D مصرف روزانه هزار میلیگرم قرص ویتامین D، استفاده از پنج گروه غذایی اصلی: گروه نان و غلات، گروه میوهجات، گروه سبزیجات، گروه شیر و لبنیات و گروه گوشت، تخممرغ و حبوبات و مغز دانهها، ایجاد تنوع و تعادل غذایی، مصرف مواد غذایی با طبخ طبیعی (آب پز و بخارپز) و پرهیز از گرفتن رژیم غذایی یا حذف یک وعده اصلی غذایی، داشتن وعدههای غذایی با حجم کم و منظم، مصرف منظم صبحانه قبل از بارداری و در طی دوران بارداری از بسیاری از مشکلات شایع دوران بارداری پیشگیری و یا آن را کاهش میدهد.
وی به رعایت رژیم غذایی سالم و مطلوب در دوره قبل از بارداری اشاره کرد و گفت: رعایت سه اصل تعادل، تناسب و تنوع در رژیم غذایی روزانه و تغییر شیوه زندگی از حداقل ۶ ماه قبل از بارداری و تداوم آن در دوره بارداری شانس بارداری را افزایش میدهد. معمولاً زمانی که زوجین تمایل به بارداری دارند، نیاز به رژیم غذایی خاصی نیست، مگر اینکه پزشک برای باردار شدنشان رژیم غذایی خاصی تجویز کند.
مدرس مامایی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند بیانکرد: رژیم غذایی متعادل ترکیبی از انواع ویتامینها، مواد معدنی و دیگر مواد مغذی مورد نیاز بدن را تأمین خواهد کرد. بررسیها نشان دادهاند که مکملها و ویتامینها مانند ویتامین C و ویتامینE، روی و کلسیم کیفیت اسپرم را افزایش میدهند.
کیانفر با بیان اینکه غذاهای دریایی نیز همواره یکی از منابع بسیار مناسب و غنی برای تغذیه به شمار میآیند افزود: توصیه میگردد خانمها استفاده از کافئین را کاهش دهند (چای، شکلات، شیر شکلات) چرا که کافئین جذب دو ماده معدنی مورد نیاز برای بارداری و لقاح یعنی آهن و کلسیم را کاهش میدهد.
وی خاطرنشان کرد: داشتن رژیم غذایی متعادل سبب سلامت مادر در طی بارداری، زایمان و شیردهی شده و علاوه بر این، تغذیه صحیح در رشد و تکامل جنین و نیز سلامت شیرخوار در طی سالهای بعدی نیز دارای اهمیت است.
انتهای پیام
نظرات