در این یادداشت آمده است؛
چهارم مارس میلادی، مصادف با ۱۴ اسفند به عنوان روز جهانی چاقی شناخته میشود، این روز با هدف افزایش آگاهی و ارائه راهحلهای عملی برای کمک به افراد به منظور دستیابی به وزن مناسب ایجاد شده است.
چاقی یک بیماری مزمن متابولیکی است که امروزه به عنوان یکی از مهمترین مسائل بهداشتی جهان شناخته میشود. براساس آخرین آمار، در سراسر جهان ٨٠٠ میلیون نفر مبتلا به چاقی هستند و با توجه به روند کنونی، پیشبینی میشود که ۱.۹ میلیارد نفر در جهان در سال ۲۰۳۵ با چاقی زندگی کنند ( ۱ نفر از هر ۴ نفر).
چاقی خطر ابتلا به بسیاری از بیماریها از جمله دیابت، سرطان، بیماریهای قلبی- عروقی، کبد چرب و بیمارهای تنفسی را افزایش میدهد.
تغییر سبک زندگی، زندگی ماشینی، کاهش فعالیتهای فیزیکی و تغییر ذائقه افراد باعث شده است که هر روز شاهد شیوع بیشتر چاقی در جامعه باشیم. گرچه عوامل مختلفی در ابتلا به چاقی موثر هستند، اما کیفیت و کمیت رژیم غذایی به عنوان اصلیترین عامل تاثیرگذار بر بروز چاقی شناخته میشود.
بنابراین با تغییرات ساده در الگوی غذایی میتوان از ابتلا به آن پیشگیری کرد، به عنوان مثال:
مواد غذایی را در ساعات معینی از روز و به طور منظم مصرف کنید.
تعداد وعدههای غذایی را افزایش و حجم هر وعده را کاهش دهید. هیچ یک از وعدهها به خصوص وعده صبحانه نباید حذف شود، زیرا منجر به ریزه خواری خواهد شد.
بعضی از اوقات احساس تشنگی با گرسنگی اشتباه گرفته میشود، بنابراین در طول روز حداقل ۸ لیوان آب مصرف کنید. همچنین نوشیدن یک لیوان آب چند دقیقه قبل از صرف غذا به کنترل اشتها کمک میکند.
از بشقابهای کوچک برای غذا خوردن استفاده کنید و از قرار دادن دیس با حجم زیاد غذا در سر سفره خودداری کنید.
سرعت غذا خوردن را کاهش دهید و هر لقمه غذا را برای مدت طولانیتری بجوید و علاوه بر آن، قبل از اینکه کاملاً سیر شوید، دست از غذا خوردن بکشید.
مواد غذایی را تا حد امکان به صورت کبابی، بخار پز و آبپز طبخ کنید. همچنین از مصرف روغن جامد و نیمه جامد خودداری و مصرف دیگر روغنها را کاهش دهید.
سبزیجات به علت داشت فیبر بالا منجر به احساس سیری طولانی مدت و کاهش اشتها میشوند، بنابراین هر روز در وعدههای اصلی غذایی و میان وعدهها سبزیجات خام و یا پخته مصرف کنید.
مصرف کافی پروتئین در رژیم غذایی باعث کاهش اشتها، افزایش احساس سیری و بالا بردن سوختوساز بدن میشود. ماهی، تخممرغ، مرغ، حبوبات و لبنیات کمچرب از منابع خوب پروتئین هستند.
رژیم غذایی سرشار از قندهای افزوده منجر به تجمع چربی در شکم میشود. بنابراین مصرف خوراکیها و نوشیدنیهای با قند بالا مانند کیک، آبنبات، شکلات، نوشابههای گازدار، آبمیوهها و نوشیدنیهای انرژیزا را محدود کنید.
مصرف نان سفید را محدود و در عوض نان تهیه شده از آرد کامل یا سبوسدار مصرف کنید.
مصرف فستفودها مانند: سوسیس، کالباس، پیتزا، سیبزمینی سرخ شده و انواع ساندویچها که در بیرون از خانه و با موارد چرب و نامرغوب تهیه میشود را محدود کنید.
خرید مواد غذایی را در مواقعی که گرسنه نیستید، انجام دهید. همچنین در هنگام خرید، برای آگاهی از میزان قند، نمک و چربی مواد غذایی به برچسب روی بستهبندی آنها توجه کرده و مواد غذایی فاقد نشانگر قرمز را انتخاب کنید.
به هر بهانهای فعالیت بدنی بیشتری انجام دهید، مانند پیاده رفتن به محل کار و خرید، استفاده از پله به جای آسانسور، زودتر پیاده شدن از تاکسی و اتوبوس یا پارک ماشین چند خیابان جلوتر و طی قسمتی از مسیر به صورت پیاده.
در صورتی که به چاقی و اضافه وزن مبتلا هستید، برای دریافت برنامه غذایی تخصصی به کارشناسان تغذیه مستقر در مراکز خدمات جامع سلامت مراجعه کنید.
انتهای پیام
نظرات