دکتر نجمه سیفی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: به طور کلی روزهداری برای افراد سالم و به خصوص افرادی که دچار اضافه وزن هستند، فواید زیادی دارد. روزهداری میتواند به کاهش وزن، کاهش سطح التهاب در بدن و کنترل بهتر قند و چربی خون کمک کرده و از بروز بیماریهایی مثل دیابت و بیماریهای قلبی عروقی پیشگیری کند.
وی افزود: در مورد تاثیر روزه داری بر افراد دیابتی مطالعات کمی انجام شده است و اینکه آیا روزهداری میتواند باعث بهبود کنترل قند خون و کاهش نیاز به دارودرمانی در بیماران مبتلا به دیابت شود، نمیتوان با قطعیت اظهار نظر کرد.
این متخصص تغذیه خاطرنشان کرد: یکی از چالشهایی که افراد مبتلا به دیابت با آن مواجه هستند این است آیا اجازه دارند در ماه مبارک رمضان یا سایر ایام سال، برای بهرهمندی از مزایای روزه داری، روزه بگیرند یا نه؟
دکترسیفی بیان کرد: علیرغم اینکه مزایای بسیار زیادی از روزهداری در افراد سالم گزارش شده است، ولی نمیتوان روزهداری را به همه افراد توصیه کرد و با توجه به اینکه ممکن است روزهداری برای افراد مبتلا به دیابت، خطراتی داشته باشد، باید آگاهانه در این مورد تصمیم گیری شود.
این رژیم درمانگر ادامه داد: از آنجایی که روزهداری میتواند باعث افت قند خون و یا برعکس بالا رفتن قند خون یا کمآبی بدن در افراد دیابتی شود، بنابراین در برخی از گروههای بیماران مبتلا به دیابت، روزهداری را توصیه نمیکنیم.
وی توضیح داد: روزهداری برای افرادی که دیابت کنترل شدهای ندارند، دچار افت و خیز قند خون هستند، همچنین افرادی که دچار عوارض ناشی دیابت از جمله بیماری کلیوی، بیماری قلبی یا درگیری چشم در زمینه بیماری دیابت هستند، افراد باردار مبتلا به دیابت و افراد سالمند مبتلا به دیابت توصیه نمیشود.
دکتر سیفی ادامه داد: مبتلایان به دیابت که از انسولین استفاده میکنند از جمله بیماران دیابت نوع یک و برخی از بیماران دیابت نوع ۲ که برای کنترل قند خون از انسولین استفاده میکنند، بیشتر در معرض خطرات و عوارض ناشی از روزهداری هستند.
وی تاکید کرد: اگر بیمار دیابتی به دلایل مختلف تصمیم به روزهداری داشته باشد و دیابت وی کنترل شده و بدون عارضه باشد، قبل از اقدام به روزهداری باید چند نکته مهم را رعایت کند؛ اول اینکه داروهای مصرفی بیمار باید متناسب با شرایط روزهداری تنظیم شود و قبل از شروع روزهداری در زمینه تنظیم مقدار و زمان مصرف داروها با پزشک خود صحبت کند.
این متخصص تغذیه گفت: مورد دوم رژیم غذایی بیمار است که فرد باید برای تأمین کافی نیازهای تغذیهای و کنترل مناسب قند خون، برنامه غذایی مناسب را زیر نظر متخصص تغذیه دریافت کند.
وی تأکید کرد: بیمار در زمان روزهداری باید به صور مکرر قند خونش را مانیتور کرده و مراقب افتوخیزهای قند خون باشد.
دکتر سیفی ادامه داد: موضوع دیگر تأمین آب و مایعات مورد نیاز بدن است؛ از آنجا که بیمار دیابتی در معرض خطر کمآبی است، باید آب و مایعات کافی دریافت کند تا هنگام روزهداری بدن دچار کمآبی نشود.
وی افزود: به طور کلی روزه برای بعضی از گروههای خاص بیماران دیابتی که به آن اشاره شد، توصیه نمیشود و تنها افراد با دیابت بدون عارضه، قند خون کنترل شده و با مدیریت خطرات احتمالی، میتوانند روزه بگیرند.
انتهای پیام
نظرات