• سه‌شنبه / ۷ اسفند ۱۴۰۳ / ۱۲:۴۸
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1403120704746
  • خبرنگار : 50663

معاون فرهنگی استاندار خراسان رضوی تشریح کرد

وحدت روحانیت و مشروعیت‌بخشی به حکومت دینی از نگاه امام خمینی(ره)

وحدت روحانیت و مشروعیت‌بخشی به حکومت دینی از نگاه امام خمینی(ره)

ایسنا/خراسان رضوی معاون فرهنگی استانداری خراسان رضوی، با اشاره به منشور روحانیت امام خمینی (ره)، گفت: وحدت روحانیت نقش کلیدی در مشروعیت‌بخشی به حکومت دینی دارد.

حجت‌الاسلام تیمورعلی عسکری در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به صدور منشور روحانیت توسط امام خمینی(ره) در اسفندماه ۱۳۶۷، اظهار کرد: اختلاف‌نظر در امت اسلامی همواره در میان علمای دینی وجود داشته است و اندیشه‌های فقهی و اجتهاد بر همین مبنا شکل گرفته‌اند. اصول و مبانی اسلام ثابت‌ اند، زیرا برگرفته از قرآن و عترت هستند. اما بر اساس آن‌ها، دیدگاه‌های فقهی متنوع و متفاوتی ارائه می‌شود. بنابراین اگر وحدت بر مبنای اصول برقرار باشد، اختلاف‌سلیقه‌ها آسیبی به وحدت جریان روحانیت وارد نخواهد کرد.

وی با اشاره به اهمیت وحدت روحانیت در مشروعیت‌بخشی به حکومت دینی، بیان کرد: مشروعیت حکومت دینی بر محور وحدت، همواره مورد توجه علما و متشرعین بوده است. تفاوت نظرات فقهی، امری طبیعی است، اما در حوزه حکومتی، تمایز میان فتوا و حکم بسیار مهم است. فتوا مخصوص مقلدان است، درحالیکه حکم حکومتی تعیین‌کننده موضوعات کلان جامعه بوده و دایره شمول آن از فتوا متفاوت است.

معاون فرهنگی استاندار خراسان رضوی ادامه داد: حکم فقیه و حاکم فقیه، به‌ دلیل مبانی عقلی و فقه حکومتی، تعیین‌کننده است. ممکن است اختلاف‌سلیقه‌هایی در این مسیر وجود داشته باشد، اما فقها و عقلا به این مسائل توجهی ندارند و بر اساس مبانی فقهی و عقلانی عمل می‌کنند.

عسکری با اشاره به اهمیت فقه پویا و اجتهاد روزآمد، عنوان کرد: در شرایط کنونی، یکی از چالش‌های مهم، دوگانه‌سازی دشمنان است که اسلام فردی را در مقابل اسلام اجتماعی قرار می‌دهد. این در حالی است که اندیشه‌های امام خمینی(ره) و فقه حکومتی ایشان، بر مسئولیت‌های اجتماعی و حکومتی تأکید داشته و اثرگذار بوده است.

وی افزود: شعار «نه شرقی، نه غربی، جمهوری اسلامی» همچنان مبنای حرکت انقلاب اسلامی است. این مسئله در حوزه‌های علمیه، از نظر فقهی و اندیشه‌ای، روشن و مبرهن است. روحانیت باید در مسیر روزآمدسازی خود تلاش کند و در برابر نفوذ دشمنان، به‌ ویژه در زمینه شبهه‌افکنی، مقابله جدی داشته باشد. در عین حفظ سلایق مختلف، باید به اصول فلسفه اجتماعی، سیاسی و حکمرانی در اسلام پایبند بماند؛ چرا که اسلام، دینی عقلی است و تعارضی میان عقل و شرع وجود ندارد. این مسیر ما را به مقابله با ظلم و استکبار هدایت خواهد کرد.

استقلال حوزه‌های علمیه و نقش آینده‌نگرانه روحانیت

معاون فرهنگی استاندار خراسان رضوی با تأکید بر اهمیت استقلال حوزه‌های علمیه از دولت‌ها، اظهار کرد: حکومت‌ها و دولت‌ها به‌صورت دوره‌ای تغییر می‌کنند و اگر حوزه مستقل و حکومتی نباشد، تحت تأثیر دولت‌ها قرار خواهد گرفت. لذا حوزه علمیه باید در عین حمایت از اصل حاکمیت و نظام، از آسیب‌های ناشی از ضعف مدیریتی و کمبودهای اجرایی مصون بماند.

عسکری تاکید کرد: روحانیت باید با تحلیل تجربه‌های گذشته، بررسی وضعیت موجود و نگاه به آینده، مسیر خود را مشخص کند و در تنظیم مناسبات میان حاکمیت و حوزه علمیه، بر اساس التزام به فتوا و همگرایی با ولی‌ فقیه عمل کند.

منشور روحانیت؛ چراغ راه آینده حوزه‌های علمیه

وی با اشاره به اهمیت منشور روحانیت امام خمینی (ره)، اضافه کرد: امام خمینی(ره) نماد وحدت و چهره اصلی انسجام روحانیت محسوب می‌شوند. منشور روحانیت، نقشه راه حوزه‌های علمیه برای آینده است و تجربه‌های گذشته، مانند شکست نهضت مشروطه و پیروزی انقلاب اسلامی، نشان می‌دهد که وحدت، عامل موفقیت روحانیت در عرصه حکومت‌داری است.

معاون فرهنگی استاندار خراسان رضوی افزود: آسیب‌شناسی وضعیت فعلی باید با دقت انجام شود. جریان تحجر به دنبال نفوذ در حوزه‌های علمیه و ایجاد مانع در مسیر پیشرفت انقلاب اسلامی است. افق پیش‌رو بر اساس بعثت پیامبر اسلام(ص) و انقلاب تکاملی امام خمینی(ره) ترسیم می‌شود و می‌تواند الگویی برای روحانیت و علما باشد.

عسکری با اشاره به نقش منشور روحانیت در مقابله با شبهه‌افکنی و رفتارهای مغرضانه دشمنان گفت: دشمنان از جمله رژیم صهیونیستی، به اهمیت اندیشه‌های امام خمینی (ره) پی برده‌اند و طی ۴۶ سال گذشته، همواره در حال تقابل با انقلاب اسلامی بوده‌اند. با این حال، به دلیل انسجام داخلی، تاکنون موفق به دستیابی به اهداف خود نشده‌اند. در گام دوم انقلاب، حوزه‌های علمیه و روحانیت باید نقشی تمدنی ایفا کنند و اجازه ندهند کج‌سلیقگی‌ها و رفتارهای ناپخته، مسیر حوزه علمیه را دچار انحراف کند.

وی بیان کرد: بررسی تاریخ روحانیت نشان می‌دهد که تفکر فردگرایانه و محدود کردن دین به اخلاق فردی، رویکردی نادرست است. اسلام، مکتب زندگی است و منشور روحانیت امام خمینی (ره)، خط بطلانی بر جریان تحجر و سکولاریسم روشنفکرانه‌ای است که به دنبال تضعیف دین در جامعه است. روحانیت باید با شناخت دقیق جریان‌های فکری، مسیر خود را در راستای تحقق اسلام ناب محمدی(ص) و اندیشه‌های امام خمینی(ره) ادامه دهد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha