نتایج پژوهش جدید نشان داد که مصرف نوعی ویتامین E به نام «آلفا توکوفرول» در دوران بارداری و شیردهی مادران ممکن است به کاهش آلرژی غذایی و واکنشهای آلرژیک شدید در نوزادان کمک کند.
این پژوهش که در مجله ایمونولوژی منتشر شده حاکی از آن است که افزودن «آلفا توکوفرول» به ویتامینهای دوران بارداری میتواند راهی بالقوه برای پیشگیری از آلرژیهای غذایی در اوایل زندگی نوزادان باشد.
آلرژیهای غذایی در سالهای اخیر شایعتر شدند و تعداد کودکان مبتلا به آلرژی غذایی افزایش یافتند و آلرژی به بادام زمینی نیز سه برابر شده است. دانشمندان به دنبال راههایی برای کاهش این روند بودهاند، به ویژه برای کودکانی که با غذاهایی مانند بادام زمینی دچار واکنشهای آلرژیک شدید، مانند آنافیلاکسی (پیش دفاعی) میشوند.
محققان از یک مدل موش برای بررسی اثرات «آلفا توکوفرول»، در دوران بارداری و شیردهی استفاده کردند. آنان بر روی موشهایی آزمایش کردند که از نظر ژنتیکی مستعد ابتلا به اگزما و آلرژیهای غذایی بودند، زیرا نوزادان انسانی مبتلا به اگزما در معرض بالاترین خطر ابتلا به آلرژی غذایی هستند. محققان با قرار دادن نوزادهای موش در معرض آلرژنهای رایج در اوایل زندگی، شرایط دنیای واقعی ازجمله آلرژنهای غذایی (مانند پروتئین بادام زمینی)، گرد و غبار خانگی و باقیمانده مواد شوینده روی پوست را تقلید کردند.
پس از ۲.۵ هفته، به نوزادان مواد آلرژیزا از طریق دهان داده شد تا مشخص شود که آیا سیستم ایمنی آنها واکنش نشان میدهد یا خیر، که شبیه به چگونگی ایجاد آلرژی غذایی در نوزادان انسان است.
نتایج امیدوارکننده بود و نوزادهای متولد شده از مادرانی که «آلفا توکوفرول» مصرف کرده بودند نسبت به آنهایی که مادرشان این مکمل را دریافت نکرده بودند، واکنشهای آلرژیک کمتری داشتند. این نوزادها سطوح پایینتری از آنتیبادیهای IgE تولید کردند که با واکنشهای آلرژیک مرتبط است. آنها خطر کمتری برای ابتلا به آنافیلاکسی ناشی از بادام زمینی داشتند.
چالش استفاده از ویتامین E
این یافتهها نشان میدهد که افزایش «آلفا توکوفرول» در رژیم غذایی مادر میتواند به محافظت از نوزادان در برابر آلرژیهای غذایی کمک کند اما مصرف بیش از حد ویتامین E اشتباه است.
در حالی که این تحقیق پیشرفت بالقوه در پیشگیری از آلرژی را نشان میدهد اما پژوهشگران هشدار دادند که ممکن است به کار بردن این یافتهها در برخی کشورها آسان نباشد به این دلیل که شکل دیگری از ویتامین E به نام «گاما توکوفرول» به صورت گسترده از سویا، ذرت و روغن کانولا معمولا در رژیم غذایی برخی کشورها یافت میشود؛ نتایج تحقیقات نشان داده اند که «گاما توکوفرول» از مزایای «آلفا توکوفرول» جلوگیری میکند.
در مقابل، رژیمهای غذایی اروپایی به دلیل استفاده از روغنهای آفتابگردان، گلرنگ و زیتون معمولا حاوی «آلفا توکوفرول» بیشتر و «گاما توکوفرول» کمتر هستند به این معنی که مادران اروپایی ممکن است مزایای بیشتری از مکمل «آلفا توکوفرول» نسبت به مادران در آمریکا دریافت کنند زیرا این کشور در گروه اول قرار دارد.
چه چیزی باید تغییر کند؟
کاهش سطح «گاما توکوفرول» در محصولات غذایی برخی کشورها میتواند اثربخشی «آلفا توکوفرول» را در پیشگیری از آلرژی غذایی بهبود بخشد و باید شرکتهای مواد غذایی برای تنظیم تولید روغن پختوپز در دستیابی به تعادل بهتر بین دو نوع ویتامین E همکاری کنند.
دستورالعملهای اخیر پیشنهاد کرد که بادام زمینی را زودتر به نوزادان معرفی کنید تا خطر ابتلا به آلرژی به بادام زمینی را کاهش دهید. با این حال، برخی از نوزادان قبل از اینکه حتی شروع به خوردن غذاهای جامد کنند، دچار آلرژی به بادام زمینی میشوند. نتایچ این پژوهش نشان میدهد که رژیم غذایی مادر در دوران بارداری و شیردهی ممکن است راه دیگری برای جلوگیری از آلرژیهای غذایی قبل از شروع آنها باشد.
در حالی که تحقیقات بیشتری مورد نیاز است، این یافتهها پیشرفت بالقوه در کاهش آلرژی غذایی در کودکان، به ویژه برای کسانی را برجسته میکند که در معرض خطر هستند.
نتایج مقاله «آلرژنهای غذایی شایع در کودکان مبتلا به آلرژیهای تنفسی» منتشرشده در پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی نشان داد، نقش آلرژنهای غذایی در ایجاد آلرژیهای تنفسی معمولا کمتر از میزان واقعی آن در نظر گرفته میشود. از آنجا که در این پژوهش، آلرژی غذایی در ۵۵ درصد کودکان مبتلا به آلرژیهای تنفسی اثبات گردید، توصیه میگردد که آلرژیهای غذایی در این بیماران مورد توجه قرار گیرد. با توجه به اینکه اجتناب از غذاهای متهم به ایجاد بیماری، اولین قدم در درمان آلرژی غذایی است تحقیق حاضر میتواند راهنمای مفیدی در این زمینه محسوب شود.
در مقاله «آلرژی غذایی» منتشرشده در این پایگاه علمی نیز آمده است، آلرژی غذایی به واکنشهای غیر طبیعی بدن اطلاق میشود که به واسطه پاسخ سیستم ایمنی به اجزای غذایی ایجاد میگردند. در دهههای اخیر آلرژی بهعنوان یک مشکل تهدیدکننده سلامت عمومی مطرح شده است. شیوع آلرژی غذایی در کودکان تا ۱۰ درصد تخمین زده شده است؛ این میزان در افراد بالغ کمتر از دو درصد است. این شرایط در کشورهای مختلف دنیا متفاوت بوده و تا حدود زیادی از فرهنگ غذایی مردم تاثیر میپذیرد.
ازجمله متداولترین درمانها که برای آلرژیهای غذایی به کار گرفته میشوند، حذف ماده غذایی آلرژیزا از رژیم غذایی بیمار، درمانهای دارویی، ایمونوتراپی و درمان با مکملهای غذایی است. در سالهای اخیر نیز استفاده از آلرژیزاهای غذایی نوترکیب با کمک مهندسی ژنتیک امکان تشخیص انواع آلرژیها را با حساسیت بالایی فراهم ساخته است.
نتایج مقاله «مصرف مواد غذایی و شیوع علایم آسم و آلرژی در کودکان» منتشرشده در پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی نشان داد، شیوع آسم و سایر بیماریهای آلرژیک طی سه دهه گذشته رو به افزایش است و فاکتورهای ژنتیکی، توجیه کننده افزایش آلرژی در این مدت نبوده و مطالعات متعددی احتمال وجود رابطه بین فاکتورهای محیطی ازجمله رژیم های غذایی و افزایش شیوع این بیماری ها را مطرح کردهاند.
در کودکان ۶ تا هفت ساله بین مصرف بالای کره حیوانی، شکلات، شیرینی، پفک و چیپس با افزایش فراوانی رینیت آلرژیک ارتباط معنیداری وجود دارد. در نوجوانان ۱۳ تا ۱۴ ساله نیز بین فراوانی علایم خسخس سینه و مصرف زیاد غذاهایی مانند شکلات، پفک، چیپس و تخممرغ ارتباط معنیداری مشاهده شد و نتایج نشان داد که مصرف بعضی از غذاها ازجمله غذاهای حاضری مثل پفک و چیپس در کودکان و نوجوانان همراه با افزایش علایم بیماریهای آسم، رینیت الرژیک و اگزماست.
انتهای پیام
نظرات