توحید فروزانفر شامگاه ۶ اسفندماه، در همایش راهنمایان گردشگری که در محل اتاق بازرگانی مشهد برگزار شد، ضمن اشاره به چالشهای حوزه گردشگری و راهنمایان این صنعت اظهار کرد: امید است با همکاری میراث فرهنگی، شهرداری، فرمانداری، آستان قدس و اتاق بازرگانی مشکلات حوزه گردشگری را نه بهطور کامل، دستکم تا حد زیادی کاهش دهیم. این مشکلات تنها مختص شهر و استان ما نیستند، بلکه تقریباً در کل ایران با آنها مواجه بوده و نیازمند همکاری و همفکری برای حل آنها هستیم.
وی ادامه داد: ما بخشی از اداره کل میراث فرهنگی نیستیم، بلکه مجموعهای هستیم از اصناف مختلف، شهرداری و سایر ارگانها که باید در کنار هم راهنماییهای لازم را دریافت کرده و مشکلات را حل کنند.
فروزانفر گفت: خوشبختانه شهر و استان ما پس از تهران، بیشترین تعداد راهنمای گردشگری و مسافر ورودی را در ایران دارد؛ با این حال در این زمینه با مشکلات متعددی روبرو هستیم.
وی بیان کرد: یکی از این مشکلات، کمبود کیوسکهای راهنمای گردشگری در سطح شهر مشهد است. با توجه به ورود بالای مسافر به این شهر به واسطه بارگاه منور امام رضا(ع)، ایجاد کیوسکهای راهنما در نقاط مختلف شهر بهویژه در سایتهای گردشگری و اماکن تاریخی، میتواند هم به اشتغال راهنمایان کمک کند و هم چهرهای زیبا و اطلاعات دقیقی از شهر را به مسافران، گردشگران و زائران ارائه دهد.
رئیس انجمن صنفی راهنمایان گردشگری خراسان رضوی افزود: موضوع دیگر بحث اتوبوسهای گردشگری است. اگر با همکاری شهرداری بتوانیم اتوبوسهایی با شکل و شمایل گردشگری راهاندازی کنیم و مدیریت آن را به راهنمایان بسپاریم، این اتوبوسها میتوانند مسافران و شهروندان را در قالب تورهای نیمروزه یا یکروزه به بازدید از اماکن گردشگری شهر ببرند. این اقدام علاوه بر بهبود چهره شهر به اشتغال راهنمایان نیز کمک خواهد کرد. پیشنهاد میکنم این طرح بهصورت آزمایشی با همکاری شهرداری و اداره کل میراث فرهنگی اجرا شود.
وی عنوان کرد: مشکل دیگری که راهنمایان و آژانسهای مسافرتی با آن دست به گریبان هستند، فعالیت تورهای غیرمجاز است. این مسئله بهقدری جدی شده که لازم است تمام مجموعههای مرتبط و متولی این امر از جمله پلیس فتا، نیروی انتظامی، استانداریها و پایانههای مسافربری جلسهای مشترک برگزار کرده و برای حل این معضل چارهای اساسی بیندیشند. متأسفانه فعالیت تورهای غیرمجاز باعث تضرر مسافران، راهنمایان و آژانسهای مسافرتی میشود و چهره نامناسبی از گردشگری کشور و استان به نمایش میگذارد.
فروزانفر گفت: همچنین در مذاکره با معاونت سرمایهگذاری اداره کل میراث فرهنگی، به دنبال جذب سرمایه برای ایجاد یک دفتر مناسب و یک مکان آموزشی ویژه راهنمایان بودهایم. اما متأسفانه هیچیک از ۱۶ بند و تبصره تفاهمنامه اداره کل میراث و صندوق کارآفرینی امید، شامل حال راهنمایان نمیشود. این تسهیلات بیشتر به دفاتر خدمات گردشگری، اقامتگاههای بومگردی، آموزشگاههای گردشگری و هتلها تعلق میگیرد. پیشنهاد میکنم بندی به این تفاهمنامه اضافه شود تا راهنمایان نیز بتوانند از تسهیلات صندوق کارآفرینی امید استفاده کنند.
وی افزود: هیئت مدیره جدید انجمن راهنمایان گردشگری، تمرکز خود را بر برگزاری دورههای آموزشی قرار داده است. در ۲ هفته اخیر کمیسیون آموزش و روابط عمومی انجمن، دورههای آموزشی کوتاه مدت رایگان یا با قیمت مناسب برگزار کرده است. همچنین دورههای کوتاهمدت معرفی و شناخت اماکن تاریخی و گردشگری شهر و استان نیز در حال برنامهریزی است.
رئیس انجمن صنفی راهنمایان گردشگری خراسان رضوی با اشاره به فعالیت بیش از ۵۰۰ راهنمای گردشگری در استان گفت: بسیاری از راهنمای گردشگری استان، هنوز با انجمن صنفی آشنایی کافی ندارند و عضو آن نیستند. در چند ماهی که از فعالیت هیئت مدیره جدید میگذرد، حدود ۵۰ نفر به عضویت انجمن درآمدهاند. امیدواریم تا پایان سال جاری و آغاز سال آینده بتوانیم تعداد بیشتری از راهنمایان را به عضویت انجمن درآوریم تا انجمنی قویتر و با تعداد اعضای بیشتری داشته باشیم.
وی ادامه داد: همچنین از راهنمایان ساکن در چناران، درگز و تربت حیدریه دعوت میکنم تا به عضویت انجمن درآیند. داشتن انجمنی قویتر به ما کمک میکند تا از پتانسیلهای موجود در بین راهنمایان استفاده کرده و برای حل مشکلات جامعه راهنمایان، با قدرت بیشتری عمل کنیم.
انتهای پیام
نظرات