مهدی برجی، در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به افزایش شیوع اوتیسم در دنیا و کشور اظهار کرد: در تمام گروههای معلولیت یا افراد با نیازهای ویژه که به طور کلی ۱۳ گروه را شامل میشود، به مدد علم پزشکی، ژنتیک و آگاهسازی، شاهد کاهش معلولیتها در سطح جهانی بودهایم، اما متأسفانه دو معلولیت در دنیا و کشورمان به شدت در حال افزایش بوده که یکی معلولیتهای ناشی از آسیبهای مغزی و دیگری بیماری اختلال عصبی- رفتاری اوتیسم است.
مدیرکل بهزیستی خراسان رضوی بیان کرد: بر اساس آمار جهانی، میزان شیوع اوتیسم در سال ۱۹۹۴ را ۸ در ۱۰ هزار تولد اعلام کرد، اما در سال ۲۰۰۲، به ۵ در ۱۰۰۰ نفر افزایش یافت و طبق آخرین آمار جهانی در سال ۲۰۱۴، این عدد به یک در ۱۰۰ رسید. با توجه به تحقیقاتی که اخیراً صورت گرفته است، شیوع اوتیسم یک در ۷۰ تولد برآورد میشود که این روند نشاندهنده رشد چشمگیر این اختلال در سطح جهانی است و در حقیقت سونامی اوتیسم را در راه داریم.
وی ادامه داد: در حال حاضر، ۳۳۱۷ کودک اوتیسم تحت پوشش بهزیستی خراسان رضوی قرار دارند که از این تعداد بیش از دو سوم یعنی ۲۳۳۰نفر در مشهد ساکن هستند. این اختلال وابسته به جنس بوده و پسران بیشتر از دختران به اوتیسم مبتلا میشوند، اما در مواردی که دختران به این اختلال دچار میشوند، علائم شدیدتری بروز میکند.
مدیرکل بهزیستی خراسان رضوی بر اهمیت تشخیص زودهنگام و مداخله بهموقع تأکید کرد و گفت: این بیماری با هیچ ابزار پزشکی مانند آزمایشات مختلف قابل تشخیص نبوده و تنها با توجه به ویژگیهای رفتاری افراد تشخیص و طیفگذاری میکنیم. تشخیص اوتیسم در کشورهای پیشرفته معمولاً بین سنین ۲ تا ۳ سالگی انجام میشود، اما در کشور ما این روند به دلیل کمبود آگاهی عمومی، با تأخیر همراه است.
برجی با بیان اینکه هیچ درمان دارویی قطعی برای اوتیسم وجود ندارد، تصریح کرد: با توجه به اینکه اوتیسم درمان ندارد، تنها راهکار موجود، توانبخشی و آموزش در جهت بهبود و ارتقای کیفیت زندگی افراد مبتلا به اوتیسم است. خدماتی مانند گفتاردرمانی، کاردرمانی و بازیدرمانی نقش مؤثری در بهبود تواناییهای این افراد دارد.
مدیرکل بهزیستی خراسان رضوی ادامه داد: در استان خراسان رضوی، ۹ مرکز ویژه برای کودکان مبتلا به اوتیسم با تحتپوشش قرار دادن ۳۵۱ نفر فعال بوده که ۵ مرکز با خدماترسانی به ۲۲۳ نفر در مشهد، و یک واحد در شهرستانهای سبزوار، نیشابور، تربتحیدریه و کاشمر مشغول خدماترسانی هستند.
وی عنوان کرد: کنترل این بیماری باید بین دستگاهی و با همکاری علومپزشکی و بهزیستی در کنار یکدیگر انجام شود؛ طبق تحقیقات، بیش از ۷۰ درصد افراد مبتلا به اوتیسم درگیر مشکلات شناختی و هوشی هستند و عمدتا بهره هوشی (IQ) پایینتر از ۸۵ دارند، در نتیجه ارائه خدمات به این افراد متفاوت انجام میشود که اولویت ما کاردرمانی جسمی و ذهنی، بازیدرمانی و گفتاردرمانی است.
برجی در خصوص نحوه برخورد جامعه با افراد مبتلا به اوتیسم اظهار کرد: متأسفانه بسیاری از خانوادههای دارای کودک اوتیسم به دلیل عدم آگاهی جامعه، تحت فشار روانی شدیدی قرار دارند. در بسیاری از مواقع، اطرافیان به اشتباه، والدین را به دلیل تربیت نادرست مقصر میدانند، در حالی که این اختلال ناشی از مشکلات عصبی است. باید آگاهی عمومی را افزایش دهیم تا این خانوادهها از حمایت اجتماعی بیشتری برخوردار شوند.
وی در پایان از رسانهها خواست تا در راستای افزایش آگاهی عمومی درباره اوتیسم نقش مؤثرتری ایفا کنند و تصریح کرد: شناخت این اختلال و درک ویژگیهای رفتاری افراد مبتلا، میتواند به بهبود تعاملات اجتماعی و کاهش فشارهای روانی خانوادهها کمک کند. ماه آوریل، فرصتی مغتنم برای توجه بیشتر به این موضوع است.
انتهای پیام
نظرات