مهدی یونسی رستمی استاندار مازندران پنجشنبه ۲۵ بهمن در جمع اعضای موسس انجمن زنان پژوهشگر، گفت: زنان در سطوح مدیریتی همواره عامل بهبودی، اصلاح و تغییرات مثبت میشوند.
استاندار مازندران با اشاره به حضور پررنگ زنان در بخشهای مختلف بهویژه در اقتصاد منطقه شمال از گیلان تا گلستان، افزود: زنان مازندرانی از گذشتههای دور تاکنون نقش بیبدیل و تحسینبرانگیزی در صحنههای گوناگون داشتند که همواره زبانزد خاص و عام بودهاست.
وی با قدردانی از انجمن زنان پژوهشگر تاریخ ایران در به ثمر رساندن فعالیتهای پژوهشی و فرهنگی، تصریح کرد: شناسایی و شناساندن زنان اثرگذار در رشتههای مختلف از کشاورزی و دامداری تا موسیقی و صنایعدستی که با فرهنگ و آداب و سنن این خطه آمیخته، ازجمله کارهای ارجمند انجمن طی سالها فعالیت است.
استاندار مازندران با بیان این که قریب به اتفاق زنان در عرصه کار و اجتماع، افزون بر تواناییهای حرفهای و تخصص، از ویژگیهایی مانند نظم و تعهد و امانتداری برخوردارند تاکید کرد: برخورداری از این ویژگیها گاه آنها را از مردان متمایز میکند.
وی با ابراز خرسندی از برگزاری همایش ملی زن در تاریخ ایران- پهنه شمال در مازندران، اعلام آمادگی کرد با همه ظرفیتهای استان به استقبال این رویداد ملی، علمی و فرهنگی در ساری میرویم.
همچنین در این نشست، رییس مرکز اسناد و کتابخانه ملی مازندران، با بیان این که ظرفیتهای استان در حوزه تاریخ زنان کمتر شناخته شده، گفت: تمامی مجموعههای فرهنگی مازندران پای کار باشند تا زنان تاریخساز و قدرتمند استانهای شمالی به نسل امروز و همگان معرفی شوند.
محمد فوقی به اسناد تاریخی مازندران درباره زنان بانفوذ استان اشاره کرد و گفت: همه ما وظیفه داریم در شناساندن تاریخ پر فراز و فرود این خطه و فرهنگ غنی زنان و مردان آن کوشا باشیم.
پس از آن یکی از اعضای هیات موسس انجمن زنان پژوهشگر تاریخ ایران نیز در این نشست درباره ۲۵ سال فعالیت انجمن در کشور و اقدامات آن نکاتی بیان کرد.
در ادامه اعضای انجمن زنان پژوهشگر ایران با پژوهشگران حوزه تاریخ شفاهی و محلی مازندران در مرکز اسناد و کتابخانه ملی استان دیدار و درباره شیوه برگزاری همایش، گفتوگو کردند.
تاریخ محلی زنان مهجور مانده است
محمد فوقی در این جلسه از دریافت ۶۰ چکیده مقاله خبر داد و گفت: دو پیشهمایش در گیلان و گلستان و نمایشگاهی از توانمندیهای زنان برگزار شد.
رییس مرکز اسناد و کتابخانه ملی مازندران با تاکید بر اهمیت بازشناسی جایگاه، توانمندی و نقش زنان پهنه شمال در شکلگیری تاریخ استان، اظهار کرد: زنان و مردان مازندرانی همواره دوشادوش یکدیگر نقشآفرینی کردند و آنچه امروز در تاریخ و فرهنگ داریم، نشانگر اهمیت حضور زنان در جامعه است.
سپس «فخرالسادات محتشمیپور» از اعضای هیات موسس انجمن با بیان این که سومین همایش کشوری زنان در تاریخ محلی به میزبانی مازندران برگزار میشود، گفت: دو پیشهمایش موفق در گلستان و گیلان داشتیم و این دو منطقه به خوبی با اهمیت مساله زنان در تاریخ محلی آشنایی پیدا کردند.
وی به نقشآفرینی اثرگذار زنان در زیست و تاریخ شمال ایران اشاره کرد و افزود: مقالات زیادی درباره زنان از استان مازندران نداشتیم و مایه نگرانی بود، چرا که زنان اثرگذاری در تاریخ مازندران و تبرستان داریم که رد پای آنها در وقایع تاریخی مشهود است.
این پژوهشگر درباره گستردگی موضوعی همایش، اظهار کرد: تمامی محورها به حوزه زنان از باستان تاکنون اختصاص دارد چرا که همین امروز هم تاریخ در حال رقم خوردن است.
محتشمیپور برطرف کردن خلاهای حوزه پژوهش زنان در مازندران را از اهداف همایش اعلام کرد و افزود: طی برگزاری همایش در گیلان شاهد حصیربافی خانوادهای با ۳ نسل پیشینه در این حوزه یا چادرشببافی روی سن بودیم که به نوعی سایه بر متن و احیای توانگری زنان در اقتصاد جوامع محلی بود.
وی بر لزوم توجه به مخاطبان جوان تاکید کرد و گفت: مخاطبان علمی سمینارها افرادی هستند که مو در آسیاب پژوهش سفید کردند اما ثواب فعالیت فرهنگی، در انتقال آن به نسل جوان است تا در همین شرایط ناامیدی، چراغ امید برای ماندن در کشور روشن کنیم.
این پژوهشگر با اشاره به کمبود منابع پژوهشی حوزه زنان بیان کرد: تولیدمحتوای گرانمایه دشوار است اما باید مخاطب داشته باشد، بهویژه حوزه زنان که خودمان راوی هستیم و برونداد ندارد.
وی با استقبال از ایدههای نوین در بازنمایی توانمندی و ظرفیت پژوهش زنان یادآور شد: یکی از برگزارکنندگان همایش گیلان در ایدهای خلاقانه به تصویرگری فعالیت اقتصادی زنان در گیلان پرداخت، ایده مصورسازی سرفصلی جدید برای پیوند دیروز به امروز بود تا رشته تاریخ بیشتر مورداقبال نسل جوان قرار گیرد.
وی از نظر مثبت و همراهی استاندار مازندران در برگزاری همایش خبر داد و افزود: به دنبال بزرگنمایی نیستیم و قصد بیان واقعیت را داریم. تاریخ محلی زنان مهجور مانده و در ۲۵ سال فعالیت انجمن زنان پژوهشگر، به دنبال معرفی و بازنمایی بخشهای مغفول آن هستیم.
محتشمیپور تاکید کرد: رد پای زنان در تاریخ غیرقابل چشمپوشی است، با استفاده از تاریخ شفاهی و ترویج اتوبیوگرافی کمک کنیم تا آیندگان تاریخ واقعی زنان را درست بشناسند.
عضو موسس انجمن زنان پژوهشگر درباره تاریخ دریافت مقالات همایش، گفت: پوستر برگزاری همایش اواخر مهر منتشر و با توجه به اهمیت همایش، مهلت ارسال چکیده تا ۳۰ بهمن و اصل مقاله تا ۲۰ اسفند ماه تمدید شده است.
محتشمیپور درباره ویژهنامه همایش خاطرنشان کرد: افرادی که به هر دلیل موفق به ارسال مقاله نشدند میتوانند در بخش تولیدمحتوای انجمن و ویژهنامهها همکاری داشته باشند.
وی با ابراز امیدواری نسبت به راهاندازی نمایندگی انجمن زنان پژوهشگر ایران در مازندران گفت: امیدواریم در گام نخست پس از برگزاری همایش، دفتر انجمن زنان پژوهشگر تاریخ در مازندران راهاندازی شود.
این پژوهشگر با بیان این که دفتر با ۳ عضو فعال انجمن راهاندازی میشود خاطرنشان کرد: در انجمن استانی امکان برگزاری نشست، همایش و مانند آن و ارائه پژوهشها وجود دارد.
محتشمیپور برگزاری پیشهمایش مازندران را نویدبخش بهبود شرایط زنان دانست و افزود: ما اندوختههای خودمان را داریم و باید به دنبال ظرفیتهای جدید برای ارائه به نسل بعدی باشیم. «توران میرهادی» برای من الگویی تمام عیار است که برای پیشبرد اهداف خود از جامعهای که مخاطب او بود؛ نسل کودک و نوجوان و جوان، بهره گرفت، او اعتقاد به «ما» به جای «من» داشت و ما باید به دنبال انتقال این مفاهیم به نسل جوان باشیم.
عضو موسس انجمن زنان پژوهشگر ایران در سخنان خود تاکید کرد: زمان بگذاریم و با هم گفتگو کنیم و امید ببخشیم.
«شفیقه نیکنفس» دیگر مدعو پیشهمایش زن در تاریخ محلی ایران با تاکید بر لزوم توجه بیشتر به نقش زنان در تاریخ محلی، اظهار کرد: این همایش نیاز طیف وسیعی از جامعه زنان بود، چرا که دسترسی به اطلاعات در حوزه زنان بهویژه منابع دستاول دشوار است.
مسئول سابق تاریخ شفاهی سازمان اسناد و کتابخانه ملی یادآور شد: پژوهش زنان مهجور مانده و برای کشف زوایای آن باید کفش آهنین پوشید.
وی با اشاره به برگزاری همایش گیلان گفت: زنانی مانند «روشنک نوعدوست» و «خورشید عاشوری (مامان خورشید)» در تاریکی تاریخ بودند و در این همایش روشن شدند.
وی از ظرفیتهای حوزه تاریخ معاصر یاد کرد و افزود: تاریخ معاصر و تاریخ شفاهی به جهت امکان گفتوگو با نسل اول اهمیت دارد. خاندانهای معاصر اثرگذار مانند ملکآرا، نوشیروانی و دیگران که افزون بر چهره فرهنگی خیّر بودند نقش مهمی در شکلگیری بخشهایی از زیست و تاریخ اجتماعی مازندران داشتند که باید مورد پژوهش قرار گیرد.
نیکنفس با اشاره به لزوم توجه به تاریخ شفاهی هنر زنان گفت: زنان هنرمند استان باید شناسایی و معرفی شوند و با دید وسیع به این ظرفیتها نگاه کرد.
به گزارش ایسنا، همایش زن در تاریخ محلی ایران- پهنه شمال طی دو روز در اردیبهشت سال آینده برگزار میشود، علاقمندان میتوانند تا ۳۰ بهمن چکیده و تا ۲۰ اسفند اصل مقالات غیرترجمه خود را که پیشتر منتشر نشده، در ۲۱ محور موضوعی ازجمله زنان و تاریخنگاری، زنان و کنشگری سیاسی، زنان و فرهنگ و ادب و هنر، زنان و دانش، زنان و پوشش، زنان و معماری، زنان و اقتصاد، زنان و نهادهای مدنی، زیست زنانه، مادرانگی زنان و مدیریت نقشها، زنان و محیطزیست، زنان سرپرست خانوار، نابرابریهای جنسیتی، مواجهه زنان با خشونت، زنان و مهاجرت، زنان و زبان زنان و زیست شهری و روستایی، زنان و رسومات، زنان حاملان میراث ناملموس، زنان و خودآگاهی، زنان و جنگ (آسیبشناسی) و مباحث نظری و روششناسی مرتبط با نسبت تاریخ محلی و تاریخ زنان به نشانی دبیرخانه جشنواره تهران، خیابان انقلاب، وصال شیرازی، کوچه نایبی، پلاک ۲۳، باشگاه اندیشه، انجمن زنان پژوهشگر تاریخ و یا ایمیل zananetarikh@gmail.com ارسال کنند.
انجمن زنان پژوهشگر تاریخ و انجمن ایرانی تاریخ این همایش را با همکاری نهادهایی از جمله معاونت امور زنان و خانواده نهاد ریاستجمهوری، باشگاه اندیشه، انجمن ملی زنان کارآفرین، سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، نشر تاریخ ایران و انجمن ایرانی مطالعات زنان در محورهای گوناگون برگزار میکند.
انتهای پیام
نظرات