حسن مسلمی نائینی در گفتوگو با ایسنا ضمن اشاره به اینکه رویکردها و اولویتهای جهاد دانشگاهی همراستا با برنامههای کلان توسعه کشور است، اظهار کرد: اولویتهای پژوهشی این نهاد با شبکه مسائل و مشکلات کشور ارتباطی وثیق دارد. بر این باوریم پژوهشی که متمرکز بر حل مسائل اساسی جامعه نباشد، اتلاف هزینه و سرمایه انسانی است. در فعالیتهای پژوهش و فناوری، تاکید بر اتصال دستاوردهای علمی و پژوهشی این نهاد به جامعه است.
وی ادامه داد: جهاد دانشگاهی صرفا به انجام پژوهش و تولید مقاله اکتفا نمیکند بلکه در پژوهش ابتدا به تولید علم و سپس بهرهبرداری از آن و در نهایت کاربردی شدن و خدمترسانی به جامعه میاندیشد و این زنجیره تولید علم را تا تبدیل به محصول و فراهم کردن زمینه استفاده عمومی به عنوان نهاد واسط توسعه پیگیری میکنیم.
مسلمی نائینی خاطرنشان کرد: جهاد دانشگاهی با تمرکز بر پژوهشهای کاربردی و آیندهنگر، نقش واسط میان تولید علم و ارائه خدمات تخصصی را ایفا میکند. این نهاد با گسترش شبکههای درمانی، توسعه فناوریهای نوین و توجه به چالشهای اساسی کشور مانند پیری جمعیت و سلامت، تلاش دارد ضمن حل مسائل جامعه، بستری برای بهرهمندی حداکثری مردم از دستاوردهای علمی فراهم کند.
رئیس جهاد دانشگاهی با اشاره به اینکه این نهاد برای تکمیل چرخه خدمترسانی به عموم مردم، در کنار پژوهشگاهها و پژوهشکدهها، مراکز درمانی را ایجاد کرده است، افزود: اکنون علاوه بر پژوهشگاههای رویان و ابنسینا، بزرگترین و پیشرفتهترین شبکههای درمان ناباروی را در کشور داریم. همچنین جهاد دانشگاهی برای عملی کردن تحقیقات خود از کلینیک زخم با رویکرد درمانی در کنار پژوهشکده زخم یا سلول درمانی و در مراتب تحقیقاتی بالاتر از پژوهشگاه رویان برخوردار است. از دیگر خدمات این مجموعه میتوان به کلینیک سرطان در کنار پژوهشکده سرطان (معتمد) اشاره کرد. در حقیقت، ارائه خدمات درمانی در حوزه پژوهشهای جهاد دانشگاهی، وجه ممتاز فعالیتهای پژوهشی این نهاد است.
مسلمی نائینی ضمن تاکید بر اینکه توجه جهاد دانشگاهی به آحاد مردم، بویژه محرومان و اقشار کمتر برخوردار از دیگر اولویتهای این ارگان است، بیان کرد: این نهاد، توجه به اقشار نیازمند جامعه را از ولی نعمتان انقلاب اسلامی الگوبرداری کرده که از رویکردهای مهم جهاد دانشگاهی در خدمترسانی بویژه در خدمات تخصصی و فوق تخصصی پزشکی بوده و جهاد دانشگاهی مصمم است که شبکه خدمات تخصصی خود را به منظور بهرهمندی حداکثری مردم از آن گسترش دهد.
وی تصریح کرد: داشتن پژوهشگران جوان متعهد، متخصص، جهادگر، دلسوز و خستگی ناپذیر، وطن دوست و سخت کوش باعث شده است این نهاد به موفقیتهای بسیار ارزشمندی دست پیدا کند که بعضا نه تنها افتخار جهاد دانشگاهی بلکه باعث سربلندی کشور در عرصههای بینالمللی شدهاند که نماد بلامنازع آن دانشمند فقید زندهیاد دکتر سعید کاظمی آشتیانی است.
جهاد دانشگاهی به دنبال تکمیل چرخه ارزش دانشهای فنی با مشارکت بخش خصوصی است
رئیس جهاد دانشگاهی عنوان کرد: علیرغم وجود مشکلات زیاد و بدهیهای فراوان در جهاد دانشگاهی که ثبت شده است، اما خوشبختانه داراییهای فراوان فیزیکی و فکری دارد. بیش از ۶۰۰ نوع دانش فنی که معادل ریالی آن بیش از ۳ همت است و توسط مدیران سابق، پیشکسوتان جهاد دانشگاهی و اعضای آن تولید شده است، اما متاسفانه به علت کمبود بودجه و اعتبار امکان مولد کردن آنها توسط جهاد وجود ندارد. با همکاری بخش خصوصی، سرمایه گذاران و خیرین در پی تکمیل چرخه ارزش آنها هستیم.
مسلمی نائینی بیان کرد: در راستای عمل به منویات مقام معظم رهبری (مدظله) در جهت کاهش تصدیگری و کوچک سازی دولت و تقویت بخش خصوصی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی با مشارکت بخش خصوصی (یک شرکت دانش بنیان) جهت تولید و فروش داروهای گیاهی تاسیس کرد. اولویتهای پژوهشکده گیاهان دارویی در راستای تحقق شعار سال، جهش تولید با مشارکت مردم، محصولاتی را که دانش فنی و فناوری آنها به سطح مناسبی رسیده و قابلیت عرضه به بخش خصوصی دارد به این بخش محول کرده و در تلاشیم کل فرآیند تولید، فروش و بازاریابی را واگذار کنیم.
ساخت ۴ نوع دارو و ارائه به بازار توسط جهاد دانشگاهی
وی با اشاره به اینکه رسالت اصلی جهاد دانشگاهی از ابتدای تأسیس تولید دانش فنی و فناوری بوده است، خاطرنشان کرد: پس از انتقال دانش فنی و اخذ مجوزهای مربوط از سازمان غذا و دارو، چهار داروی ترک اعتیاد، کنترل آلزایمر، داروی درمان کبد چرب و داروی لاغری در تابستان سال ۱۴۰۳ به تعداد ۱۰۰ هزار جعبه از مجموع داروها تولید و پس از انجام آزمایشهای کنترل کیفی در چند استان در داروخانههای منتخب عرضه شد.
رئیس جهاد دانشگاهی اظهار کرد: دو چالش مهم و اساسی کشور در حوزه جمعیت و سلامت از سالها پیش، مورد توجه و جزو اولویتهای پژوهشی جهاد دانشگاهی بوده که چالش پیری جمعیت از اهم مسائل کشور است. در این راستا، مجلس شورای اسلامی قوانین خوبی در حمایت از جوانی جمعیت تصویب کرده است، اما سهم ناباروری در پیری جمعیت بسیار قابل تامل است. یکی از برنامههای جهاد دانشگاهی گسترش شبکه درمان ناباروریی در کشور است. استان خراسان رضوی یکی از استانهای پیشران و دارای برنامه در این حوزه بوده و مصمم است که نقش آفرینی کند.
برنامههای جهاد دانشگاهی خراسان رضوی برای مقابله با پیری جمعیت و درمان سرطان
مسلمی نائینی با اشاره به اینکه از چالشهای دیگر جوامع بشری، گسترش بیماری سرطان است، گفت: این بیماری پیامدهای بسیار گسترده اقتصادی و اجتماعی دارد و از طرفی به درمان نیز سخت پاسخ میدهد. تمامی دانشمندان و متخصصان این حوزه به اتفاق معتقدند که بهترین و موثرترین راه برای مواجهه با این بیماری تشخیص زودهنگام سرطان با استفاده از فناوریهای روزآمد و متخصصین ماهر است.
وی ادامه داد: جهاد دانشگاهی خراسان رضوی به پشتوانه علمی خود و با استفاده از ظرفیتهای پژوهشی و تخصصی استان و کشور قصد دارد به دو چالش اصلی کشور یعنی پیری جمعیت و درمان سرطان ورود موثر پیدا کند و نقش آفرینی گره گشایی را ایفا کند. سازمان جهاد دانشگاهی خراسان رضوی در مشهد گامهایی در این راستا برداشته و مقدماتی را فراهم کرده است.
مسلمی نائینی اضافه کرد: برای ورود تحقیقاتی و پژوهشی به دو چالش، کشور نیازمند حمایت و هدایت مسئولین دولتی و نمایندگان مجلس شورای اسلامی است تا مردم استان اعم از زائرین و مجاورین از آن خدمات بهرهمند شوند. همچنین با توسعه چنین خدماتی مشهد به عنوان قطب گردشگری سلامت از جایگاه ویژهتری برخوردار خواهد بود. بین جهاد دانشگاهی و مجلس شورای اسلامی همکاری عمیق، بلندمدت و مبتنی بر اعتماد متقابل شکل گرفته است و مصمم هستیم با تعهد به وظایف خود، پاسخ حمایت و اعتماد مجلس شورای اسلامی را بدهیم.
رئیس جهاد دانشگاهی بیان کرد: پژوهشگاه رویان جهاد دانشگاهی به عنوان نهادی پیشران در حوزه علوم و فناوریهای زیست پزشکی قصد توسعه و راهاندازی، آزمایشگاه ملی نخستیسانان، آزمایشگاه ملی پیش بالینی، آزمایشگاه ملی سلول درمانی و ژن درمانی (محصولات درمانی پیشرفته) را دارد. این آزمایشگاهها برای توسعه درمانهای پیشرو متناسب با پزشکی آینده، هوش مصنوعی، مغز و علوم شناختی و توسعه فناوریهای مورد نیاز آن بسیار ضروری بوده و نقش مهمی در رشد علمی و پیشرفت کشورمان خواهد داشت.
مسلمی خاطرنشان کرد: ایجاد آزمایشگاههای ملی سبب جلوگیری از تضییع منابع، یکپارچهسازی ظرفیتهای فناوری و بهرهبرداری بهتر از منابع مالی کشور میشود. به نتیجه رسیدن این تلاشها باعث جهش در عملکرد همه بازیگران اصلی این عرصه در سطح ملی و در نهایت ارزشآفرینی و تامین سرمایه اجتماعی پایدار برای کشور میشود. با توجه به اینکه در منطقه، کشورهای همسایه و جهان اسلام نیز مشابه این آزمایشگاهها وجود ندارد، جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشور شاخص در این حوزه و قطب علمی در منطقه و جهان اسلام میتواند با حفظ مرجعیت منطقهای خدمات علمی و فناورانه مرتبط را ارائه دهد.
انتهای پیام
نظرات