سعید بشیری در گفتوگو با ایسنا درباره تمرکززدایی از تهران با مطرح کردن نمونهای از وضعیت پایتختها در سطح جهان اظهار کرد: آیا پایتختها در کشورها الزاماً بیشترین جمعیت پذیری را دارند؟ وقتی درباره کشوری مثل کانادا صحبت میشود، شهرهای تورنتو و ونکوور به ذهن میآید؛ در حالی که اتاوا پایتخت این کشور است و این شهر مانند دو شهر قبلی شناخته شده نیست. ارگانهای دولتی در این شهر قرار دارند، اما موضوعات اقتصادی و گردشگردی در سایر شهرهایی که اشاره شد، شاخصتر است.
مراکز یا بیمارستانهایی که تراز ملی دارند، در تهران قرار دارند
افزایش تراکم جمعیتی در تهران باید همراه با تسهیلات حمل و نقلی باشد
وی ادامه داد: یکی از دلایل ترافیک و آلودگی هوا در کلان شهرهایی مثل تهران، به صورت واضح به تعداد سفرهایی برمیگردد که در شهر در مقاطع زمانی خاص صورت میگیرد. مراکز یا بیمارستانهایی که تراز ملی دارند، در تهران قرار دارند و مردم به تهران میآیند تا از ظرفیتهای خوب پزشکی استفاده کنند. با افزایش تراکم جمعیتی در تهران بایستی تسهیلات مربوطه همچون حمل و نقل عمومی مناسب و غیره نیز فراهم شود.
این کارشناس مدیریت شهری با بیان اینکه بیش از نیمی از آلودگی هوای تهران مربوط به خودروهاست، عنوان کرد: باید برنامه ریزی دقیقی در این زمینه انجام شود. یکی از موضوعات کوتاه مدت و میان مدت، اجرای طرحهای ترافیکی و با پایش سامانهای است؛ باید با برنامهریزی مناسب، طرحهای اینچنینی را ساماندهی و به روز کرد؛ اما همانطور که میدانید جمعیت روز و شب در تهران اختلاف قابل ملاحظهای دارد و همین مسئله نشاندهنده سفرهای زیاد در روز به تهران است.
وی با تأکید بر اینکه فاصله جمعیتی روز و شب یکی از موضوعات اصلی در تهران است، ادامه داد: جمعیت تهران بر اساس اطلاعات مرکز آمار در شب نزدیک به ۹ میلیون است؛ ولی در روز تا حدود ۱۳ میلیون نفر هم میتواند باشد. عمده سفرهایی که از حاشیه تهران یا از شهرستانهای دیگر کشور صورت میگیرد به منظور کار، مسائل درمانی یا شرکت در همایشها و نمایشگاهها و ... است. به طور مثال وقتی از نفت و گاز و پتروشیمی صحبت میکنیم، ذهنمان به سمت ظرفیتهای جنوب کشور گسیل میشود؛ چه اشکالی دارد محل همایش یا نمایشگاه مربوط به این حوزه را در منطقه هدف یعنی جنوب کشور انتخاب کنیم؟
میتوان نمایشگاههای پرمخاطب را در مناطق مختلف سطح کشور برگزار کرد
بشیری همچنین پیشنهاد داد: میتوانیم مهمترین نمایشگاههای گردشگری را در نقاط تاریخی یا گردشگری کشور و به طور کلی نمایشگاههای پرمخاطب را در مناطق مختلف سطح کشور با بستر مناسب برگزار کنیم. یکی از دلایل مسائل ترافیکی و افزایش سفرها برگزاری همین نمایشگاههای پرمخاطب در پهنههای مرکزی و محدوده شهری تهران است و یا اینکه به عنوان مثال دانشآموزان یا دانشجویان سایر نقاط کشور عمدتاً مراکز آموزشی تهران را جهت ادامه تحصیل انتخاب میکنند. وقتی چنین مولفههای مقطعی را کنار هم میگذاریم مسائل متعددی رخ میدهد.
وی با بیان اینکه یکی از موضوعات مهم، ساماندهی مسئله حاشیه نشینی در تهران است که قطعاً نتایج بسیار مطلوبی را برای شهروندان در پی خواهد داشت، گفت: نمونههایی وجود دارد به این صورت که بعضاً نقاط جمعیتی در اطراف تهران شکل گرفتهاند که قدمت بالایی نداشته؛ اما هماکنون جمعیت آنها به ۵۰ هزار نفر میرسد که با برخی از شهرهای مراکز استانها یا خیلی از شهرهای مهم برابری میکند.
باید از حریم شهر به صورت یکپارچه صیانت شود
این کارشناس مدیریت شهری ادامه داد: در این راستا باید همه این موضوعات در تهران و پیرامون آن ساماندهی شوند و به نقطهای برسیم که تهران یک مجموعه شهری جامع باشد و حریم شهر به صورت یکپارچه صیانت شود. در این چارچوب قطعاً نقاط مشخص و با هویت و قدمت بالا و نیز روستاهای قدیمی تثبیت و در طرحهای جامع شهرسازی، بایستی به آنها توجه ویژه شود.
وی با بیان اینکه تمرکززدایی شهری در ابعاد مختلف میتواند شکل بگیرد، گفت: مطالعه تفصیلی و جامع با برنامه ریزی و بهرهگیری از نظرات خبرگان و متخصصان، با لحاظ بودجه و اختصاص مدت زمان معین در این زمینه بسیار مهم است. متخصصان حوزههای مختلف شهرسازی، زیرساختی، اجتماعی، فرهنگی، زیست محیطی، گردشگری و ترافیکی در گروههای مختلف میتوانند روی این مسئله کار کنند و یک بسته تمام شمول را ارائه دهند.
متوازن شدن مولفههای شهری پایتخت با تمرکززدایی
بشیری در پایان عنوان کرد: مبحث تمرکز زدایی برای مراکز پرتراکم شهری مانند تهران ضروری است؛ تهران بالاترین تراکم جمعیتی در کشور را دارد و برنامهریزی دقیقتر در مسئله تمرکززدایی توسط دستگاهها منجر به متوازن شدن مولفههای شهری پایتخت و نیز متناسبسازی سرانههای عمومی و خدماتی میشود و تابآوری شهری تهران در تمامی ابعاد با اجرایی کردن رویکردهایی همچون تمرکززدایی، ارتقاء پیدا خواهد کرد.
انتهای پیام
نظرات