• یکشنبه / ۱۴ بهمن ۱۴۰۳ / ۱۳:۳۷
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1403111410054
  • خبرنگار : 50105

براساس تحقیقات علمی

هوای آلوده می‌تواند به کبد آسیب بزند

هوای آلوده می‌تواند به کبد آسیب بزند

ایسنا/خراسان رضوی شواهد نشان می‌دهد که قرار گرفتن در معرض آلودگی هوای مرتبط با ترافیک می‌تواند به کبد آسیب برساند و احتمال ابتلا به بیماری کبد چرب مرتبط با اختلال متابولیک (MAFLD) را افزایش دهد.

محققان در تحقیق کنونی به بررسی این موضوع پرداختند که چگونه ذرات ریز حاصل از جاده‌های شهری پر ترافیک می‌توانند سلامت کبد را در طول زمان تضعیف کنند، در حالی که آلودگی هوا به‌طور معمول با خطرات تنفسی مرتبط است.

آنان دریافتند اثرات این مشکل ممکن است بسیار فراتر از ریه‌ها باشد و بر این باور هستند که آلودگی هوا برای ریه‌های افراد مضر است، اما تاثیر گسترده‌تری بر سلامتی بدن ازجمله کبد دارد. بیماری کبد چرب که به‌عنوان استئاتوز کبدی نیز شناخته می‌شود، شایع‌ترین اختلال کبدی در جهان است که با تجمع بیش از حد چربی در سلول‌های کبدی مشخص می‌شود. در مراحل پیشرفته، کبد چرب می‌تواند منجر به التهاب، سیروز، سرطان یا حتی نارسایی اندام شود.

نتایج تحقیقات علمی سایت ارث نشان داد، کبد همچنین نقش اصلی در سم‌زدایی خون، تنظیم گلوکز و تولید مولکول‌های ضروری بدن دارد، برای متابولیسم حیاتی است، سموم را از بین می‌برد، قند خون را تنظیم و ویتامین‌ها و پروتئین‌های ضروری را تولید می‌کند. اگر کبد به درستی کار نکند، می‌تواند باعث ایجاد احساس خستگی و ناخوشی در افراد به دلیل اختلال در متابولیسم شود.

زمانی که هوای آلوده استنشاق می‌کنیم، ذرات بسیار ریز موسوم به PM۲.۵ از طریق ریه‌ها وارد جریان خون می‌شوند، کبد که در فیلتر کردن سموم از خون نقش دارد، این مواد را جمع می‌کند. این مواد می‌تواند شامل فلزات سنگین مانند آرسنیک، سرب، نیکل و روی باشد که با گذشت زمان، این تجمع ممکن است اندام را تحت فشار قرار دهد و سلامت متابولیک کلی را به خطر بیندازد.

اگرچه عادات غذایی ناسالم، کم‌تحرکی بدنی و مصرف بیش از حد الکل از عوامل ثابت شده در این بیماری هستند، اما یافته‌های اخیر نقش اضافه‌ای که قرار گرفتن در معرض آلودگی ترافیکی دائم ممکن است ایفا کند را نشان می‌دهد. این نتایج بر پیچیدگی بیماری کبد چرب تاکید دارد که احتمالا شامل ترکیبی از عناصر سبک زندگی، ژنتیکی و محیطی ناشی می‌شود همچنین به نظر می‌رسد وجود PM۲.۵ باعث می‌شود که سلول‌های ایمنی در کبد جمع شوند و منجر به التهاب و تشکیل اسکار شود.

علاوه بر این، محققان این تحقیق دریافتند، پردازش چربی‌ها توسط کبد در میان شرکت‌کنندگان تحقیق افزایش یافت و منجر به شکل‌های قوی‌تری از لیپیدها مانند تری‌گلیسریدها، دی‌آسیل‌گلیسرول‌ها و سرامیدها شد و به‌طور همزمان قند کمتری برای انرژی ذخیره شد. در سطح مولکولی، محققان تغییراتی را در ۶۴ پروتئین کبد کشف کردند که بسیاری از آنها با کبد چرب، اختلال عملکرد سیستم ایمنی یا فرآیندهای مرتبط با سرطان مرتبط هستند.

هوای آلوده به سراغ کبد آمد

نتایج تحقیقات قبلی نیز نشان داده است که قرار گرفتن در معرض هوای بسیار آلوده با اختلالات کبدی مرتبط است، با این حال این نتایج نشان می‌دهد که حتی سطوح پایین قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا نیز می‌توانند باعث آسیب شوند و حاکی از این است که سطح امنی از قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا ناشی از ترافیک وجود ندارد.

محققان توصیه کردند، افراد با پرهیز از رفت و آمد در ساعات اوج ترافیک، استفاده از مسیرهای خلوت در صورت امکان و بستن شیشه‌های خودرو در زمان ترافیک از قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا اجتناب کنند، همچنین توصیه کردند در صورت سفر در مناطق بسیار آلوده، از ماسک استفاده شود.

چنین مواردی ممکن است به کاهش تجمع PM۲.۵ در جریان خون و به حداقل رساندن هرگونه استرس بعدی بر روی کبد کمک کند. حتی میزان اندک PM۲.۵ می‌تواند عملکرد کبد را در طول زمان به خطر بیندازد و بحث در مورد خطرات زیست‌محیطی را گسترش دهد. بیماری کبد چرب و سایر شرایط مرتبط با زندگی روزمره در محیط‌های آلوده شهری بیش از آنچه قبلا شناخته شده بود با آلودگی هوا مرتبط است.

محققان به‌عنوان گام بعدی، قصد دارند درمان‌های بالقوه مانند داروهای هدفمند یا اصلاح شیوه زندگی را که می‌توانند انعطاف‌پذیری کبد را در برابر آلودگی تقویت کند را مورد بررسی قرار دهند. در حالی که عوامل سبک زندگی مانند رژیم غذایی سالم، ورزش و کاهش مصرف الکل، در پیشگیری از کبد چرب نقش اساسی دارند، شواهد کنونی به مقابله با قرار گرفتن در معرض محیطی نیز اشاره دارد.

با توجه به مقاله «مروری بر بیماری کبد چرب» نوشته منتشرشده در پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، بیماری کبد چرب از علل شایع بیماری کبد و سیروز هستند. از نتایج آزمایش‌های عملکرد کبد و سونوگرافی شکم می‌توان به‌عنوان آزمون غربالگری برای تشخیص بیماری کبد چرب استفاده کرد و کاهش وزن و تنظیم چربی و قند خون از بهترین روش‌های درمانی است. تشخیص و درمان زودهنگام و درست این بیماری منجر به کاهش مرگ و میر و عوارض ناشی از بیماری مقاومت به انسولین خواهد شد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha