ورزشکاران از دو منبع سوخت جسمی و به دنبال آن سوخت روانی مورد نیاز خود را دریافت میکنند؛ اولین منبع، تغذیه است و دومین آن خواب کافی و باکیفیت.
این موضوع شاید برای برخی افراد که تجربه بیخوابی یا بدخوابی داشتهاند، ملموس نباشد اما کافی است فقط یک شبانه روز را نخوابید تا عوارض اولیه آن را در روز بعد روی جسم، تمرکز، غذا خوردن و خٌلق و خویتان مشاهده کنید.
تاثیر خواب بر ورزش به عنوان یکی از موضوعات مورد بحث بسیاری از محققان داخلی و خارجی بوده و هست و این تحقیقات همچنان نیز به علت مکانیسم پیچیده و خاصی که خواب در هر فرد دارد، ادامه دارد.
ریکاوری عضلات یکی از مهمترین جنبههای تمرینات ورزشی است که نقش کلیدی در رشد، بازسازی و بهبود عملکرد عضلانی دارد و خواب به عنوان یک فاکتور اساسی در این فرآیند، تأثیر مستقیمی بر سنتز پروتئین، ترمیم بافتهای عضلانی و کاهش التهاب دارد.
در همین رابطه با «سید عباس حسینی مطلق» استاد دانشگاه در خصوص نقش خواب در ریکاوری گفتوگو کردیم؛ حسینی مطلق در گفتوگو با ایسنا ضمن اشاره به این که خواب شامل چندین مرحله است که هر کدام در ریکاوری عضلات نقش دارند، گفت: در مرحله خواب عمیق (Slow-Wave Sleep - SWS)، ترشح هورمون رشد (HGH) به حداکثر میرسد که برای بازسازی و رشد عضلات ضروری است، همچنین در مرحله خواب REM این مرحله باعث تثبیت حافظه حرکتی و کاهش استرس میشود که میتواند عملکرد ورزشی را بهبود ببخشد.
وی در ادامه به تأثیر خواب بر سنتز پروتئین و رشد عضلات تاکید کرد و گفت: در طول خواب، بدن فرآیند سنتز پروتئین عضلانی (MPS) را فعال میکند. کمبود خواب میتواند این فرآیند را مختل کرده و منجر به تجزیه بیشتر پروتئینهای عضلانی شود که نتیجه آن کاهش رشد و افزایش زمان ریکاوری است.
این استاد دانشگاه در ادامه گفت: خواب در کاهش التهاب عضلانی نیز مستمر است، ورزش شدید باعث ایجاد میکروآسیبهای عضلانی و افزایش التهاب میشود. خواب کافی با تنظیم سطح کورتیزول (هورمون استرس) و افزایش سیتوکینهای ضدالتهابی به کاهش التهاب و تسریع ریکاوری کمک میکند. مطالعات نشان دادهاند که کمبود خواب میتواند باعث کاهش قدرت و استقامت عضلانی، افزایش خستگی و کاهش انرژی، افزایش احتمال آسیبدیدگی و همچنین کاهش سطح تستوسترون و هورمون رشد باشد.
حسینی مطلق در ادامه خاطر نشان کرد: ۷ تا ۹ ساعت خواب در شبانه روز، رعایت برنامه منظم خواب، اجتناب از مصرف کافئین و الکل قبل از خواب، ایجاد محیط خواب آرام و تاریک و استفاده از تکنیکهای آرامسازی مثل مدیتیشن برای بهبود خواب و ریکاوری عضلانی توصیه میشود.
وی در پایان گفت: خواب یکی از مؤثرترین عوامل در ریکاوری عضلات و بهبود عملکرد ورزشی است. رعایت اصول خواب مناسب میتواند منجر به رشد بهتر عضلات، کاهش آسیبدیدگی و بهبود عملکرد فیزیکی شود بنابراین، ورزشکاران باید خواب را به عنوان بخشی از برنامه تمرینی خود جدی بگیرند.
انتهای پیام
نظرات