به گزارش ایسنا، اهمیت حفاظت محیطزیستی و پیامدهای احتمالی مرتبط با ساخت و استفاده از نانومواد، لزوم توسعه روشهایی برای درک بهتر و شناسایی این پیامدها را افزایش داده است. یکی از فنون توسعهیافته برای این منظور، ارزیابی چرخه حیات (LCA) است.
LCA یک ابزار مدیریتی است که پیامدهای محیطزیستی یک محصول (مانند نانومواد) یا خدمت (مانند استفاده از نانومواد) را بهصورت کمّی در تمام مراحل حیات آن، از جمله استخراج منابع، تولید محصول نهایی، استفاده و مدیریت پس از دفع، مانند بازیافت، استفاده مجدد و دفع نهایی، ارزیابی میکند. LCA چارچوب مشخصی برای اندازهگیری اثرات محیطزیستی ساخت و استفاده از نانومواد ارائه میدهد. هدف از اجرای LCA تنها جمعآوری دادهها نیست، بلکه تسهیل در فرآیند تصمیمگیری با نگرشی همهجانبه است. به همین دلیل، همیشه با هدف خاصی طراحی میشود. بهعنوان مثال، یکی از این اهداف میتواند ساخت نانومواد پایدارتر و با اثرات محیطزیستی کمتر باشد.
به دلیل اهمیت این موضوع، گروه استاندارد و ایمنی ستاد توسعه فناوری نانو کارگاه تخصصی «ارزیابی چرخه حیات تولید و استفاده از نانومواد» را برای آشنایی شرکتها و صنایع مرتبط برگزار میکند.
این کارگاه با هدف آشنایی شرکتها و صنایع با روشهای علمی و استاندارد ارزیابی اثرات محیطزیستی نانومواد در طول چرخه حیات آن طراحی شده است. با توجه به رشد روزافزون استفاده از نانومواد در صنایع مختلف و همچنین توسعه روشهای مختلف ساخت نانومواد در ایران و تأثیرات بالقوه آنها بر محیطزیست، این دوره به مدیران و کارشناسان کمک میکند تا بتوانند اثرات محیطزیستی، ایمنی و پایداری نانومواد را بهطور دقیق ارزیابی کنند. به همین دلیل، شرکت در این کارگاه و شناخت نحوه اجرای LCA، الزامات و دستورالعملهای آن برای تمامی فعالان حوزه فناوری نانو ضروری است.
سرفصلهای این کارگاه که چهارم اسفند ماه ۱۴۰۳ از ساعت ۸:۳۰ الی ۱۱:۳۰ در محل ستاد توسعه فناوری نانو برگزار میشود، عبارتند از:
۱. آشنایی با ایزو ۱۴۰۴۴ و الزامات اجرای آن؛
۲. آشنایی با انواع نانومواد؛
۳. مفهوم چرخه حیات؛
۴. مراحل ارزیابی چرخه حیات محصولات نانویی؛
۵. تجزیه، تحلیل و نتیجهگیری؛
۶. پرسش و پاسخ.
مخاطبان این کارگاه عبارتند از:
• مدیران و کارشناسان صنایع نانو: افرادی که در زمینه تولید، توسعه و کاربرد نانومواد در صنایع مختلف فعالیت دارند و به دنبال ارتقاء دانش خود در زمینه ارزیابی اثرات محیطزیستی نانومواد هستند؛
• متخصصان ایمنی و استانداردهای صنعتی: افرادی که مسئول ارزیابی ریسک و ایمنی نانومواد در محیطهای کاری و تولیدی هستند؛
• تحقیقات و توسعه (R&D): تیمهای تحقیق و توسعه که در تلاش برای شناسایی و بهینهسازی نانومواد برای کاربردهای مختلف صنعتی هستند و نیاز به ارزیابی اثرات چرخه حیات این مواد دارند؛
• مشاوران محیطزیستی و پایداری: افرادی که مشاوره در زمینه مدیریت محیطزیست و ارزیابی پایداری فرآیندها و محصولات صنعتی را ارائه میدهند؛
• دانشگاهها و مؤسسات تحقیقاتی: محققان و دانشجویانی که در زمینه نانوفناوری، علوم محیطزیستی و مدیریت پایداری تحقیق میکنند؛
• مسئولین استانداردسازی و تدوین قوانین: افرادی که در تدوین استانداردها و مقررات ایمنی و محیطزیستی برای نانومواد نقش دارند.
به نقل از ستاد نانو، این دوره برای تمامی افرادی که در زمینههای مرتبط با تولید، استفاده، ارزیابی و مدیریت نانومواد فعالیت میکنند و به دنبال بهبود دانش خود در زمینه ارزیابی اثرات چرخه حیات هستند، مناسب است و به شرکتکنندگانی که در آزمون حد نصاب نمره را دریافت کنند، گواهی پایان دوره مورد تأیید ستاد ویژه توسعه فناوری نانو اعطا خواهد شد. اطلاعات شرکت در آزمون در کارگاه اعلام خواهد شد.
انتهای پیام
نظرات