محمد میرزایی در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: کارگروه هوشمندسازی صنعتی خانه صنعت، معدن و تجارت استان البرز این توانمندی و آمادگی را دارد تا ضمن ارائه مشاوره به واحدهای صنعتی بزرگ، متوسط و به ویژه صنایع کوچک، با انجمنها، اتحادیهها و سندیکاها تعامل برقرار کرده و نسبت به ایجاد گفتمان هوشمندسازی در گام اول و عملیاتی کردن آن در گام بعدی، آنها را کمک و همراهی کند.
وی درباره ضرورت هوشمندسازی صنعتی افزود: اینکه هوشمندسازی چه ارزشی میتواند برای واحدهای صنعتی کوچک ایجاد کند و چرا باید برای ایجاد آن زیرساخت، برنامه ریزی وسرمایه گذاری کرد، علت این است که منابع مورد نیاز تولید روز به روز در حال گرانتر شدن و شرایط محیطی در حال پیچیدهتر شدن است، در حالی که بنگاههای صنعتی در بهترین حالت، همان مقدار بهرهوری قبلی را دارند و این به معنی زیان رو به رشد است. این در حالی است که با استفاده از هوشمندسازی، حداقل میتوان پنج درصد بهره وری ایجاد کرد.
وی افزود: موضوع دیگر این است که به واسطه رشد تکنولوژی، ما در ابتدای یک مسیر جدید قرار گرفتهایم و بعد جدیدی به مزیتهای رقابتی در بازار اضافه شده است و آن مزیت از جنس داده است. در این تحول و میدان رقابتی که از سال ۲۰۱۱ شروع شده است و روز به روز بر سرعت آن افزوده میشود، شرکتهایی که زودتر در این مسیر قدم بردارند، برای همیشه پیشتاز باقی خواهند ماند.
میرزایی بیان کرد: اما این سوال مطرح میشود که آیا این سرمایه گذاری با توجه به شرایط فعلی اقتصادی کشور و منطقه، تصمیمی عاقلانه به حساب میآید یا خیر و برای گام نهادن در این مسیر، بنگاههای صنعتی کوچک از کجا باید شروع کنند. در پاسخ به این سوالات باید گفت در بین کاربردهای زیادی که برای هوشمندسازی در حوزه صنعت برشمرده شده، ارتقاء کیفیت برای بنگاههای صنعتی کوچک میتواند در اولویت باشد.
رئیس کارگروه هوشمندسازی صنعتی خانه صنعت، معدن و تجارت استان البرز ادامه داد: ارتقاء کیفیت از طریق هوشمندسازی بدین معنی است که تمامی عوامل درونی تولید که بر کیفیت نهایی تاثیرگذار هستند را باید به زبان داده تبدیل و پایش کنیم و با استفاده از مدلهای مهندسی شده مبتنیبر هوش انسانی، در نقاطی که افت کیفیت داشتهایم، علتها را شناسایی کرده و آنها را به صورت بهینه مدیریت کنیم.
وی اظهار کرد: در فرایند هوشمندسازی بنگاههای صنعتی، باید دادههای مربوط به تجهیزات فروخته شده به مشتری را به واحد تولیدی برگردانیم تا بتوانیم مشکلات حین بهرهبرداری را تحلیل کرده و به تحلیلها و تصمیمهای دقیقی در ارتباط با کیفیت برسیم.
وی افزود: به دست آوردن دادههای عملیاتی بخشی از ثروت دادهای واحدهای صنعتی است که تاکنون هیچ توجهی به آن نشده است. در حالی که نقشی کلیدی در نمایش عملکرد تجهیزات صنعتی در میدان عمل دارد. این حداقل کاری است که شرکتهای کوچک برای ورود به این عصر جدید میتوانند انجام دهند.
میرزایی در ادامه گفت: برای ورود به این حوزه لازم است که همه چیز (شامل تجهیزات، فرآیندها و سیستمها) به زبان داده ترجمه شود. این کار علاوه بر اینکه نیازمند دانش مشاورهای تخصصی است، مستلزم ایجاد زیرساخت نرم افزاری، آموزش مدلهای هوشمند به منظور دریافت تحلیلهای عمیق و در نهایت، به کارگیری این تحلیلها برای بهینهسازی است.
وی مطرح کرد: طبیعتا قریب به اتفاق واحدهای صنعتی کوچک فاقد زیرساخت مدیریت اطلاعات نرم افزاری هستند. این از طرفی این هم اتفاق خوبی است و هم بد. خوب از این جهت که میتوانند با استفاده از نرم افزارهای متن باز، زیرساختی کاملا اختصاصی و تحت کنترل داشته باشند و بد از این جهت که هیچ دادهای به جز دادههای مالی را تاکنون نگهداری نکردهاند.
میرزایی درباره چالشها و راهکارهای ورود بنگاههای کوچک صنعتی به عصر صنعت چهارم گفت: چالش اصلی این است که هزینه ایجاد این زیرساخت و بهره برداری از آن، ممکن است برای یک بنگاه صنعتی کوچک مقرون به صرفه نباشد. اینجاست که رسالت جدید انجمنها، اتحادیهها و سندیکاها به عناون متولیان ساماندهی این صنایع کوچک در عصر جدید برجسته میشود.
رئیس کارگروه هوشمندسازی صنعتی خانه صنعت، معدن و تجارت استان البرز خاطر نشان کرد: راهکار این است که از طریق تجمیع نیازمندیهای نرم افزاری، نسبت به توسعه نرم افزار مشترک برای واحدهای تولیدی با محوریت انجمنها، اتحادیهها و سندیکاها اقدام شود تا هزینه آن بین واحدهای صنعتی توزیع شده و برای آنها اقتصادی باشد. همچنین بکارگیری مشاوران توانمند و کارآزموده به صورت اشتراکی میتواند هزینهها را کاهش دهد. این تنها راهکاری است که پیش روی واحدهای صنعتی کوچک برای ورود به این عصر جدید است.
انتهای پیام
نظرات